5 lucruri pe care un neurolog le face in fiecare zi pentru a-si proteja creierul

1
De Maria Constantin
19 ian. 2020

Micile noastre obiceiuri pot influenta in bine sau in rau sanatatea creierului. Un neurolog ne ofera cinci solutii simple pentru a avea mintea mai clara si a lua mai usor decizii optime.

De fiecare data cand facem o alegere, ar trebui sa ne gandim putin: „E bine pentru creierul meu sa fac asta sau este ceva rau?”, scrie site-ul MindBodyGreen. Aceasta intrebare simpla te poate ajuta sa decizi actiunea potrivita pentru a-ti imbunatati puterea de concentrare, performanta, memoria si capacitatea de luare a deciziilor.

Iata cinci mici obiceiuri zilnice pe care neurologul Daniel Amen le-a cultivat de-a lungul anilor pentru ca au contribuit la imbunatatirea sanatatii creierului:

1. Protejeaza-ti capul

Sa-ti feresti creierul de accidentari, poluare si stres este primul pas in optimizarea functionarii creierului. Acest organ e foarte sensibil, iar cutia craniana este foarte dura. In interiorul craniului sunt multe creste osoase ascutite. Unele regiuni cerebrale sunt foarte vulnerabile la traume, mai ales zonele implicate in memorie, invatare si stabilitatea dispozitiei.

Este esential sa-ti protejezi creierul de accidentare. O singura accidentare la cap poate ruina o viata. Lucrurile simple pe care le poti face sunt sa-ti pui intotdeauna centura de siguranta si sa porti casca atunci cand urci pe bicicleta sau pe motocicleta ori cand schiezi. In plus, daca tu dai un exemplu, sunt sanse mari ca acesta sa fie urmat de rude si de prieteni.

2. Ai grija sa te hidratezi

Intrucat creierul tau este 80% apa, prima regula este sa te hidratezi corespunzator. Chiar si o usoara deshidratare poate creste nivelul hormonilor de stres care iti pot distruge creierul cu timpul.

Bea cel putin doi litri de apa pe zi. Cel mai bine e sa consumi lichide simple, fara zahar, indulcitori, cofeina sau alcool. Poti folosi ceai si alte plante. Ceaiul verde este foarte bun pentru creier intrucat contine elemente chimice care induc relaxarea mentala.

Obiceiul care iti imbatraneste creierul cu cinci ani si iti slabeste sistemul imunitar

Incearca sa eviti cat mai mult alcoolul. Cei care consuma doar intre una si sapte bauturi pe saptamana au creierul mai mic decat al celor care nu consuma alcool, potrivit unui studiu publicat de Archives of Neurology. Acelasi studiu a descoperit ca persoanele care beau doua sau mai multe bauturi alcoolice pe zi au creierul si mai mic.

3. Mic dejun cu proteine si pranz fara carbohidrati

Combustibilul pe care il livrezi creierului are un efect decisiv asupra functionarii lui. Proteinele, carbohidratii complecsi si alimentele bogate in Omega-3, precum tonul, somonul, nucile si uleiul de masline, sunt esentiale pentru functionarea creierului.

Din pacate, multe persoane isi incep ziua sarind peste micul dejun, iar daca mananca ceva, atunci se multumesc cu cereale pline de zahar sau alimente procesate, precum clatite, briose, gogosi, croissante. In societatea noastra in care suntem mereu pe fuga, aceste alimente sunt usor de preparat, dar pot incetini creierul, reducandu-i performanta.

Incepe-ti ziua cu un mic dejun sanatos care sa includa proteine – de exemplu, oua, carne slaba si produse lactate. La pranz, cei mai multi oameni nu mai au energie si claritate mentala. Eliminand toti carbohidratii simpli care includ zahar, painea alba si pastele, cartofii sau orezul, te poti bucura de mai multa energie si de o concentrare mai buna dupa amiaza.

In plus, eliminand zaharul si carbohidratii simpli la pranz, nu vei mai simti senzatia de foame pana la cina, arata Daniel Amen.

4. Ia un supliment de omega-3

DHA, o forma de acizi grasi Omega-3 din peste are o contribuie insemnata la materia cenusie din creier. Grasimea din creier formeaza membranele celulelor si joaca un rol vital in functionarea celulelor. Neuronii sunt, de asemenea, bogati in acizi Omega-3.

Studiile din ultimii ani au descoperit ca dietele bogate in acizi grasi Omega-3 pot contribui la imbunatatirea echilibrului emotional si a unei dispozitii bune. Includerea lor in dieta este benefica pentru functionarea optima a creierului. Celulele nervoase din creier au multe membrane care necesita acizi grasi, iar cand livrezi un nivel adecvat de Omega-3, ii oferi membranei celulare carburantul de care are nevoie pentru a opera cu o conectivitate maxima si o putere de procesare sporita, explica neurologul.

5. Dormi sapte ore

Somnul sanatos este fundamental pentru sanatatea creierului. Regenereaza toate celulele din organism, dar le da ocazia celulelor creierului sa se repare si sa elimine toxinele pe care le adunam de-a lungul zilei. Totodata, activeaza conexiuni neuronale care din cauza inactivitatii s-ar deteriora. Reducerea somnului sau un program nocturn haotic iti pot afecta sanatatea in mai multe moduri decat iti poti imagina, avertizeaza Amen.

Hrana pentru creier si memorie! Cele mai bune 8 alimente

Lipsa somnului scade activitatea creierului si limiteaza accesul la functiile de invatare, memorare si concentrare. Un studiu recent a aratat ca persoanele care dorm de obicei mai putin de sapte ore au o activitate cerebrala mai redusa.

Tulburarile de somn sunt intalnite la persoanele care au probleme emotionale si pot provoca riscuri majore de sanatate, precum diabetul de tip 2, depresia, anxietatea, atac cerebral, Alzheimer si Parkinson. Cel mai simplu mod sa te aperi de toate aceste afectiuni este sa dormi suficient.

Ca sa-ti asiguri un somn bun, Daniel Amen recomanda sa urci in pat la aceeasi ora in fiecare seara, chiar si in weekend. Evita portiile de somn din timpul zilei care iti pot tulbura ritmul de somn nocturn. Ai grija ca in dormitor sa nu fie nici prea cald, nici prea frig si sa patrunda cat mai putina lumina.

Foto: Getty Images.