Oamenii cu aceasta trasatura de personalitate au o speranta de viata cu 15% mai mare

1
De Teodora Tirca
16 sept. 2019

E oare posibil ca felul in care gandesti sa decida daca traiesti mai mult sau mai putin? Cercetatorii de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Boston au descoperit ca oamenii optimisti au o speranta de viata semnificativ mai mare.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 69,744 de femei si 1,429 de barbati care au raspuns la un chestionar legat de nivelul lor de optimism in viata de zi cu zi, pe o durata de 10 ani pentru femei si 30 de ani pentru barbati. Cercetatorii au descoperit ca cei ale caror raspunsuri dovedeau un nivel mai mare de optimism au trait cu aproximativ 15% mai mult decat ceilalti si au avut sanse cu pana la 70% de a atinge varsta de 85 de ani.

Ce trebuie sa faci pana la 30 de ani ca sa traiesti o viata fara regrete

Potrivit oamenilor de stiinta, exista multe motive pentru care optimismul este legat de o speranta de viata mai mare. Explicatia lor a fost ca oamenii optimisti au fost capabili sa-si echilibreze emotiile mai eficient sau au facut fata mai bine situatiilor stresante din viata lor prin puterea de a privi catre un viitor mai bun, in ciuda problemelor pe care le-au intampinat.

Oricare ar fi motivul, acum avem dovada clara ca o perspectiva pozitiva asupra vietii poate preveni formarea celulelor canceroase si a bolilor care duc la deces in a doua parte a vietii, asa cum sunt diabetul sau hipertensiunea arteriala.

Sigur, asta nu inseamna ca trebuie sa te transformi intr-un robot care emite numai emotii pozitive – e imposibil sa fii fericit tot timpul. Insa chiar si in cele mai stresante momente ale vietii tale, e bine sa gasesti puterea de a privi cu speranta spre viitor. Speranta, spun oamenii de stiinta, ne poate chiar salva viata, oricat de putin stiintific ar suna.

Spania poate deveni tara cu cea mai mare speranta de viata: Urmeaza si tu dieta spaniolilor

„Si daca nu sunt suficient de optimist? Sunt condamnat la o viata mai scurta?”

Potrivit medicului Lewina Lee, unul dintre oamenii de stiinta care au condus studiul, simtul nostru legat de optimism nu este fix. Chiar daca pana acum te-ai considerat o persoana pesimista, nu inseamna ca nu poti deveni mai optimista de maine recurgand la practici precum exprimarea recunostintei. S-a dovedit ca acest gen de practica iti creste semnificativ nivelul de satisfactie si fericire, previne bolile si stimuleaza increderea de sine, dar si increderea in cei din jurul tau. Ceea ce nu face decat sa-ti imbunatateasca relatiile.

O alta modalitate de a deveni mai optimist este sa reiei legatura cu natura. Timpul petrecut langa mare sau printre copaci scade tensiunea arteriala, relaxeaza muschii si te ajuta sa te gandesti la lucruri pozitive.

Merita sa aduci mai mult optimism in viata ta si a celor dragi daca asta inseamna o speranta de viata mai mare, nu?

Foto: Instagram/Georgia Hassarati