Aceste 7 greseli de alimentatie te impiedica sa slabesti

1
De Cosmescu Elisabeta
15 iun. 2022

Diete peste diete si reguli peste reguli. E adevarat ca de multe ori te poti pierde in detalii, iar regimul de slabire poate deveni o corvoada, cand de fapt ar trebui sa se plieze pe stilul tau de viata si sa-ti acopere cu usurinta toate cerintele nutritionale.

Daca si tu ai urmat o serie de diete, dar acestea nu te-au ajutat sa obtii rezultatele dorite, atunci afla care sunt cele mai frecvente 7 obiceiuri alimentare care te impiedica sa slabesti, potrivit nutritionistilor.

Motivul pentru care Victoria Beckham a renuntat la antrenamentele cardio si ce face in schimb

Crezi ca infometarea te ajuta sa slabesti mai rapid

Poate ca nu de putine ori ai auzit ca in masura portiilor e secretul, insa o dieta echilibrata nu inseamna sa te infometezi. „Nu trebuie sa mananci putin cand esti la deta, ci trebuie sa iti adaptezi alimentele pe care le consumi. De exemplu, salata de cruditati cu carne alba la gratar o poti consuma in cantitati nelimitate pe toata durata zilei. Nu include in aceasta cartofi, paste sau orice alte legume fainoase. Eu recomand retetele cu salata verde, spanac, salata iceberg, rucola, salata romana sau creata, marar, ceapa verde, ridichi, rosii, conopida, morcov, dovlecei si varza. Toate aceste aduc organismului un aport important de vitamine, minerale si fibre excelente pentru intreaga zi”, spune dieteticianul Lisa Moskovitz, potrivit publicatiei online eatthis.com

Consumi prea multe smoothieuri

Nu trece zi fara sa nu te delectezi cu vreo 3-4 smoothieuri? Nutrionistii spun ca nu ar trebui sa consumi mai mult de doua pe zi. „Smoothieurile din fructe iti pot sabota dieta pentru ca acestea contin foarte multe zaharuri. E adevarat ca acestea sunt sanatoase gratie continutului mare de antioxidanti, dar consumate in exces aduc foarte multe calorii ce duc in timp la acumularea de kilograme. De asemenea, nu recomand excesul de granola sau unt de arahide in smoothieuri. Inlocuieste-le cu alune de padure, migdale, fistic, seminte de chia si fulgi de nuca de cocos pentru a obtine gustari echilibrate caloric”, spune nutritionistul Amy Shapiro.

Consideri ca alimentele fara gluten sunt mai potrivite la dieta

In realitate, alimentele fara gluten contin destul de multe calorii. „Sa optezi pentru alimente fara gluten cand esti la dieta nu inseamna neaparat ca ai reusit sa stai departe de excesul de calorii. De cele mai multe ori, alimentele fara gluten sunt procesate si contin mai multe calorii decat cele din faina alba obisnuita. Produsele pe care vedem scris gluten-free nu contin mai putini carbohidrati si nu sunt neaparat de dieta. Analizeaza cu mai multa atentie eticheta acestor produse. Daca iti doresti sa consumi mai putin gluten mai bine opteaza pentru cereale integrale, fasole si cartofi in varianta lor naturala. Procesarea aceasta este o etapa care transforma orice aliment proaspat intr-unul mai putin sanatos”, explica nutritionistul Amy Shapiro, noteaza eatthis.com

Dieta pe care a tinut-o Beyoncé pentru a arata incredibil la festivalul Coachella

Eviti cu desavarsire carbohidratii

Ai citit atat de multe lucruri despre diete si carbohidrati incat la un moment dat ai fost tentata sa renunti la ei? Acest lucru nu te ajuta sa slabesti sanatos. „Carbohidratii sunt foarte importanti pentru organism si consumul lor trebuie adaptat in functie de metabolismul fiecaruia. Atunci cand scoti carbohidratii din alimentatie, corpul elimina apa si de aici avem senzatia ca ei ne ajuta sa slabim. In realitate, depozitele de grasime sunt blocate si in lipsa carbohidratilor acestea se elimina mai greu. Organismul e in alerta si atunci prefera sa isi pastreze rezervele. Iata de ce e bine sa mancam echilibrat”, explica dieteticianul Tammy Lakatos Shames. Carbohidratii sunt extrem de importanti pentru o buna functionare a creierului si a muschilor si „atunci cand le limitam consumul nu facem nimic altceva decat sa ne ingreunam buna functionare a organismului.” De asemenea, nutritionistii mai spun ca si poftele pentru alimente dulci cresc atunci cand nu consumam un nivel corespunzator de carbohidrati.

Stai departe de orice fel de grasime

O alta greseala frecvent intalnita la dieta este sa eviti alimentele grase. Unele dintre ele chiar contin grasimi benefice pentru intregul organism, nu doar in procesul de slabire. „Alimentele care nu sunt grase nu ajuta la satietate si astfel esti tentata sa mananci portii mai mari. Insa, daca vei manca mai multe alimente bogate in grasimi de buna calitate precum somon, avocado sau ulei de masline vei slabi mai usor pentru ca acestea ajuta la eliminarea toxinelor si la reglarea metabolismului”, argumenteaza nutritionistul Amy Shapiro.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joanne (@veganfoodjoe)

Cat se sanatoase sunt ciresele? 10 beneficii demonstrate prin studii

Mananci prea multe proteine

Daca mananci mai putini carbohidrati sau chiar deloc (ceea ce e gresit) esti tentata sa ii inlocuiesti cu proteine. Ei bine, nutritionistii spun ca excesul de proteine poate duce la cresterea in greutate. „Foarte multi castiga in greutate cand mananca un aport mai mare de proteine (in lipsa carbohidratilor), de aceea e important sa manacam echilibrat nu doar la dieta, ci si atunci cand vrem sa ne pastram greutatea in limite nromale. Cel mai bine este sa avem grija la marimea portiilor si sa nu ne infometam ca as ajungem sa recurgem la masuri drastice de pierdere in greutate. Mananca cu atentie si moderatie”, mai afirma Dr. Young.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anca (@ancanegrea31)

Consumi doar lactate degresate

„Lactatele light, adica cele degresate nu te satura, asa ca ajungi sa mananci portii mai mari de alimente, ceea ce duce in cele din urma la supraalimentare si la intensificarea poftelor”, spune Shapiro. „Cand elimini grasimea din alimente, aceasta este adesea inlocuita cu zahar pentru a imbunatati gustul.”

Foto: Shutterstock.com