3 obiceiuri esentiale care iti asigura o imunitate de fier in fiecare zi

1
De Maria Constantin
17 ian. 2022

Protejarea sistemului imunitar este unul dintre cele mai dezbatute subiecte in prezent si pe buna dreptate. Functionarea sistemului imunitar este esentiala pentru a ne apara de COVID-19 si de alte afectiuni, iar in aceasta privinta anumite obiceiuri ne pot fi de mare folos.

Exista multe trucuri simple pe care expertii le recomanda pentru intarirea sistemului imunitar, dar aceste trei obiceiuri esentiale, pe care ar trebui sa le respecti fara abatere, sunt atat de eficiente, incat toate lumea merita sa le cunoasca.

Dormi suficient

„Nu pot explica suficient cat de important este somnul de calitate, mai ales acum, pentru a sustine un raspuns sanatos si echilibrat al sistemului imunitar”, spune imunologul Heather Moday pentru Mind Body Green.

Un motiv important pentru rolul crucial al somnului in functionarea sistemului imunitar este legatura dintre ritmul circadian si sistemul imunitar. „Noaptea, cand se intuneca, apare o scadere a nivelului hormonului de stres, cortizolul, si a hormonilor din sistemul simpatic, precum adrenalina si noradrenalina”, explica Monday. „In acelasi timp, hormonii conectati la functia imuna, precum melatonina, sunt la un nivel ridicat cand dormim”, adauga ea.

In plus, medicul Bindiya Gandhi spune ca somnul ii ofera sistemului imunitar timp pentru a se odihni, reface si a produce celulele T care intaresc apararea naturala a organismului.

Foloseste vitaminele

Daca nu le sufereai in copilarie, e normal sa nu le suporti nici acum, ca adult. Totusi, suplimentele cu vitamine au rolul lor.

Anumiti nutrienti, precum vitaminele C, D3 si zincul, pot fi greu de absorbit doar din dieta zilnica, asa ca aici intervin suplimentele care ajuta sistemul imunitar.

Detaliul surprinzator la care trebuie sa fii atenta ca sa ai o imunitate buna. Sfatul unui specialist

„In loc sa fie reactiva, filosofia mea de nutritie este protectiva in ce priveste rutina zilnica de sprijinire a sistemului imunitar”, spune nutritionista Ashley Jordan Ferira. „Sunt linistita stiind ca asez la baza imunitatii mele nutrienti precum vitamina C, vitamina D3 si zincul, iar in acelasi timp imi intaresc apararea cu plante-cheie precum quercetina bioactiva si beta-glucanul”, arata ea.

Mananca mai multe fibre

Citricele si supa de oase (sau piftia) au o contributie insemnata la intarirea sistemului imunitar, insa Moday precizeaza ca alimentele bogate in fibre nu ar trebui ignorate.

Intrucat 70% din sistemul imunitar depinde de microbiomul intestinal, fibrele ajuta la hranirea bacteriilor bune. „Daca acestea nu sunt hranite bine, nu se vor inmulti si nu-si vor putea indeplini rolul de a regla raspunsul nostru imunitar”, explica Moday.

Foto: Instagram/@helenowen