Postul intermitent este recomandat pentru longevitate si silueta, dar i se potriveste oricui?

1
De Mia Nicolescu
23 mart. 2022

Cine ar fi crezut ca postul o sa devina la un moment dat o forma de dieta? Cine s-ar fi gandit ca o persoana care a refuzat o viata sa tina post, o va face acum pentru ca asta ii cere medicul nutritionist?

Dar asta nu mai conteaza acum. Important este ca postul intermitent nu mai este o noutate, se practica si aduce multe beneficii, dar si riscuri atunci cand te regasesti in situatiile de pe lista cu contraindicatii. Apropo, stiai ca primul om care a tinut post a fost Hipocrat, supranumit “parintele medicinei”, care a apelat la aceasta metoda pentru a trata boli?

Prin urmare, postul se tine din trei motive: postul crestin (abtinerea de la anumite alimente si de la bauturi alcoolice, dar si de la ganduri negative, pofte, patimi si fapte rele), pentru pastrarea sanatatii si pentru a pierde kilograme (dieta).

Trucuri psihologice care te ajuta sa adopti o dieta sanatoasa

Postul intermitent – dieta

In comparatie cu celelalte diete, postul intermitent nu impune numeroase restrictii alimentare. In schimb, are o regula clara:  limitarea numarului de ore in care poti consuma alimentele dorite. Asta inseamna ca poti ajunge sa nu mananci 12-16 ore din zi sau chiar o zi intreaga. Deci da, postul intermitent nu este pentru toata lumea.

Postul intermintent – beneficii

Cand incepi o dieta, e clar ca tot ce te intereseaza este sa vezi cat mai repede rezultatele. Dar afla ca postul intermitent nu este celebru doar pentru ca ajuta la pierderea kilogramelor in plus, ci are mai multe pro-uri care il fac atat de iubit:

Postul intermitent te ajuta sa slabesti;

Postul intermitent te ajuta sa pastrezi masa musculara;

Postul intermitent scade nivelul insulinei – faciliteaza arderea grasimii;

Postul intermitent poate scadea riscul de diabet tip 2;

Postul intermitent scade inflamatia din corp;

Postul intermitent poate contribui la sanatatea inimii;

Postul intermitent contribuie la sanatatea cerebrala;

Postul intermitent scade riscul de cancer;

Postul intermitent te poate ajuta sa traiesti mai mult.

Reteta ideala de paste pentru faza premenstruala, recomandata de un nutritionist

Postul intermitent – contraindicatii

Asa cum spuneam la inceput, acest tip de post nu este pentru oricine. Nu este pentru cei care nu ar putea sub nicio forma sa stea nemancati o zi intreaga, dar nici pentru cei care nu au voie sa faca asta din cauza problemelor de sanatate. Daca ai una dintre afectiunile de mai jos sau te afli intr-una dintre situatii, consulta-te cu un medic inainte de a incerca postul intermitent:

  • ai diabet;
  • ai probleme cu glicemia;
  • iei medicamente;
  • suferi de gastrita;
  • esti insarcinata sau alaptezi;
  • iti doresti sa ramai insarcinata;
  • esti supraponderal;
  • ai hipotensiune arteriala.

Inainte sa incepi postul intermitent, consulta-te cu un medic nutritionist care iti va spune pasii corecti pe care trebuie sa ii faci ca sa beneficiezi de rezultatele procesului.

Foto: Instagram/@whitneyfransway