Studiu: Simptomele coronavirusului apar in 5 zile

1
De Maria Constantin
13 mart. 2020

Persoanele infectate cu coronavirus tind sa manifeste simptomele intr-un interval de cinci zile pana la doua saptamani de la data infectarii, arata un studiu publicat luni.

Perioada de incubatie de la cinci zile in sus corespunde cu estimarile anterioare, astfel ca intervalul de carantina de 14 zile recomandat de autoritatile sanitare este potrivit pentru persoanele expuse la coronavirus, relateaza CNN.

Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) a folosit acest standard in contextul epidemiei de Covid-19, recomandand ca persoanele sa se izoleze la domiciliu timp de doua saptamani daca au calatorit in tari cu multe cazuri de coronavirus, precum Italia sau Coreea de Sud.

„Perioada de incubatie ne spune cat de lunga trebuie sa fie carantina”, a declarat Justin Lessler, autorul studiului si profesor asociat de epidemiologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Cercetarea sa, publicata de jurnalul stiintific Annals of Internal Medicine, arata, totodata, ca verificarea simptomelor coronavirusului, cum sunt scanarile termice in aeroporturi, ar putea sa fi ratat persoanele infectate recent. „Daca cineva este in perioada de incubatie, aceasta este fereastra in care poate fi deja infectat si poate intra in tara fara sa fie detectat”, a spus Lessler.

Asa s-ar explica de ce eforturile autoritatilor americane de a testa peste 46.000 de pasageri ai curselor aeriene pentru a depista simptome precum febra, tusea si problemele de respiratie au depistat un singur caz pozitiv, conform datelor difuzate de CDC la sfarsitul lunii februarie.

„Fereastra” de la inceputul epidemiei

Pentru a estima perioada de incubatie, cercetatorii au analizat peste 180 de cazuri de coronavirus inregistrate in locuri care nu aveau multe infectari – cu alte cuvinte, acolo unde cazurile se datorau calatoriilor peste hotare.

Intrucat studiul a fost realizat la inceputul epidemiei, comunitatea in care s-a produs transmiterea era atunci limitata la orasul Wuhan, din China. Acest lucru le-a permis cercetatorilor sa estimeze timpul de expunere la coronavirus afland cand a fost persoana respectiva in Wuhan – pe atunci singura sursa plauzibila a infectiei.

Comparand numarul calatoriilor spre Wuhan cu momentul aparitiei simptomelor, cercetatorii au putut estima perioada de incubatie a virusului: de obicei 5 zile si rareori 12 zile.

„Am avut un fel de fereastra la inceputul epidemiei pentru a intelege ce se intampla. Daca e peste tot, nu mai stii unde s-au infectat oamenii”, a explicat Lessler.

Este posibil, spun cercetatorii, ca studiul lor sa se fi concentrat pe cele mai severe cazuri, cele care au aparut in stiri si au atras atentia autoritatilor sanitare. Perioada de incubatie a cazurilor mai putin grave este diferita.

Poti sa raspandesti Covid-19 fara sa simti boala

Bill Hanage, profesor asociat de epidemiologie la Harvard T.H. Chan School of Public Health, se declara impresionat de modul in care cercetatorii au corelat un volum de date din atat de multe surse pentru a estima ceva atat de important.

Hanage, care nu a fost implicat in acest studiu, a spus ca nicio cercetare nu a analizat pana la acest punct perioada de incubatie. In opinia lui, estimarea cercetatorilor e rezonabila si este, totodata, in concordanta cu alte estimari independente.

Unghiile lungi, un risc in plus de infectie cu coronavirus. Cum te speli corect pe maini daca ai manichiura cu gel

Perioada de incubatie se refera, insa, la simptomele coronavirusului, nu la caracterul contagios al acestuia. Este posibil, spun expertii, ca oamenii sa poata transmite virusul inainte de aparitia simptomelor sau fara sa se simta bolnavi.

Atat CDD, cat si Organizatia Mondiala a Sanatatii au anuntat ca infectiile cu coronavirus pot fi asimptomatice, noteaza CNN.

Hanage, epidemiologul de la Harvard, spune ca termenii pot produce confuzie, dar ceea ce conteaza este daca o persoana poate transmite coronavirusul inainte de a-si da seama ca este infectata. Iar raspunsul e „un da neclar”, afirma el, adaugand ca perioada dintre infectiile raportate este destul de scurta ca unele persoane sa raspandeasca virusul fara sa se simta bolnave.

„Scopul nu este neaparat sa ajungem la zero cazuri”

In timp ce noul studiu sustine carantina de 14 zile pentru unele persoane, cercetatorii atrag atentia ca acest interval nu este potrivit pentru oricine. „Concentrarea pe stoparea raspandirii a durat un pic cam mult. Sa ne amintim, mai ales acum, cand se pare ca virusul s-a raspandit in unele zone din Statele Unite si in jurul lumii, ca scopul nu este neaparat sa ajungem la zero cazuri dupa carantina”, a spus Lessler.

In schimb, subliniaza el, atentia ar trebuie sa se canalizeze spre atenuare, spre eforturile care urmaresc reducerea impactului coronavirusului asupra comunitatilor in care s-a raspandit. „Obiectivul ar trebui sa fi sa incercam sa echilibram riscul persoanelor care raspandesc boala si de a-i infecta pe altii care pot avea risc ridicat si sa incetinim epidemia”, arata Lester.

„Nu poti pur si simplu sa extragi din populatie fiecare angajat din sistemul de sanatate care a fost expus la acest virus. Ar fi un dezastru”, adauga el.

Foto: Getty Images.