Unghiile lungi, un risc in plus de infectie cu coronavirus. Cum te speli corect pe maini daca ai manichiura cu gel

1
De Maria Constantin
10 mart. 2020

Extensiile acrilice sau unghiile stiletto nu sunt cea mai igienica alegere pentru ca ar putea raspandi germenii, avertizeaza specialistii.

„Unghiile lungi nu sunt ideale in timpul unei epidemii, pentru ca dureaza mai mult timp sa le cureti”, spune Dr. Niket Sonpal, medic gastroenterolog in New York si profesor adjunct la Touro College. „Oamenii nu constientizeaza ca trebuie sa aloce mai mult timp decat de obicei pentru a spala partea interioara a unghiilor si ca adapostesc mai multi germeni si bacterii”, adauga el.

Coronavirusul semnalat pentru prima oara in decembrie 2019 in regiunea chineza Wuhan se raspandeste neincetat in toata lumea. Potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC), virusul se poate transmite de la o persoana la alta prin apropierea la mai putin de un metru si jumatate, prin contact direct, prin tuse sau stranut.

„Virusul poate ajunge in gura sau nasul persoanelor din apropiere si poate fi inhalat in plamani. Este posibil ca o persoana sa se imbolnaveasca de COVID-19 intrand in contact cu o suprafata sau un obiect pe care se afla virusul si apoi isi atinge gura, nasul sau ochii, dar acesta nu este modul principal in care se raspandeste virusul”, arata CDC.

De aceea este foarte important sa ne spalam pe maini, scrie InStyle. Potrivit CDC, cel mai bun mod de a ne proteja de COVID-19 este sa ne spalam corect pe maini si sa evitam sa ne atingem fata sau gura cu mainile.

Spalarea mainilor, cea mai buna aparare

Dr. Sonpal subliniaza importanta spalarii insistente a mainilor, regula care este importanta nu doar in cazul epidemiei de COVID-19. „Te poate ajuta si in sezonul gripei, dar si in fata altor virusuri care sunt mai intalnite si mai cunoscute”, spune el. „De exemplu, cineva cu unghii lungi poate sa aiba cunostinta de regula de spalare a mainilor timp de 20 de secunde, dar poate neglija partea interioara a unghiilor, existand riscul de a se infecta atunci cand isi zgarie din greseala nasul sau ochii”, explica specialistul.

Regulile sanitare emise de CDC pentru igiena unghiilor prevad mentinerea unghiilor scurte si taierea lor regulata pentru a preveni raspandirea germenilor si a infectiilor unghiilor. De asemenea, se recomanda evitarea taierii cuticulelor, intrucat acestea actioneaza ca niste bariere impotriva infectiilor.

Desi lungimea si forma unghiilor tin de preferintele personale, Dr. Sonpal recomanda sa le tai pentru a creste putin deasupra varfului degetului daca vrei sa le mentii curate mai usor.

Cum te speli corect pe maini daca ai unghiile lungi

Si totusi, daca tii la unghiile tale lungi si nu vrei sa renunti la ele, cum le poti pastra curate? Dr. Sonpal iti sugereaza urmatoarea metoda de a te spala pe maini: „Mai intai, uda-ti mainile cu apa calda sau rece. Apoi foloseste sapunul. Acopera-ti complet palmele cu sapun, avand grija sa-ti speli degetele, partea interioara a palmelor, incheieturile si interiorul unghiilor – iar daca sunt lungi, adauga 20 de secunde pentru a le curata.”

„Al cincilea simt“ care poate preveni raspandirea coronavirusului

Una dintre cele mai raspandite metode de a te asigura ca te speli suficient de mult timp pe maini este sa canti „Happy Birthday”. Pentru o curatare mai eficienta, foloseste o perie cu care sa freci partea interioara a unghiilor.

La fel de important este si cat de des te speli pe maini. Ar trebui s-o faci cat mai des – inainte, in timpul si dupa prepararea hranei, inainte de a manca, dupa ce tusesti si stranuti (ai grija sa stranuti mereu in cot), scrie InStyle.

Sapunul lichid este cel mai bun

Sapunul este baza igienei. Dar daca e sa faci o alegere, Dr. Sonpal recomanda unul lichid. „Sapunurile lichide sunt cele mai bune fiindca nu intri in contact cu altcineva. Sapunul solid este bun daca nu ai incotro, dar lucrul cel mai important este sa-ti speli mainile consistent si amanuntit”, explica specialistul.

Ce faci cand nu poti sa te speli pe maini?

Pot exista si astfel de situatii, fie din lipsa apei, fie a lipsei de timp sau din alte motive. Folosirea gelului dezinfectant ramane cea mai buna optiune in aceste cazuri. „Poti sa folosesti dezinfectant de maini cand nu ai acces imediat la apa si sapun. De exemplu, cand apesi butoanele lifturilor, scarile si clantele usilor”, spune Dr. Sonpal. Un dezinfectant de maini trebuie sa contina minimum 60% alcool pentru a fi eficient.

Chiar daca te speli cat si cum trebuie pe maini, este foarte important sa-ti tii mainile cat mai departe de gura. „Evita sa-ti rozi unghiile. Astfel poti introduce germeni in gura sau iti poti rupe pielea sub unghie, deschizand o poarta de intrare pentru germeni”, spune medicul.

Cat despre manichiura trendy cu efect indelungat cu care multe femei s-au obisnuit sa o pastreze saptamani la rand, este evident ca ele trebuie sa se pregateasca pentru pentru sesiuni lungi de folosire a sapunului. Sau, si mai bine, isi pot face singure manichiura.

Foto: Getty Images.