Lilibet Diana, fiica Printului Harry si a ducesei Meghan, adaugata pe linia de succesiune a casei regale

1
De Maria Constantin
29 iul. 2021

Fetita ducilor de Sussex este a opta in linia de succesiune la tronul Marii Britanii.

La sapte saptamani dupa venirea sa pe lume, la Santa Barbara Cottage Hospital din California, fiica Printului Harry si a sotiei acestuia, Meghan Markle, a fost adaugata oficial pe linia de succesiune a familiei regale britanice.

Site-ul oficial Royal.UK a modificat luni datele, introducand-o pe Lilibet Diana pe pozitia a opta in linia de succesiune la tron. Lilibet se situeaza astfel in urma tatalui ei, Printul Harry, al saselea pe linia de succesiune, si a fratelui ei mai mare, Archie, in varsta de doi ani, aflat pe locul al saptelea, relateaza People.

Meghan si Kate nu au dreptul la tron

Meghan Markle nu apare pe lista, intrucat ea nu a devenit membru al familiei regale prin nastere. In aceeasi situatie se afla si sotia Printul William, Kate Middleton, si alte figuri proeminente ale familiei regale britanice, precum Mike Tindall, sotul Ducesei de York, Sarah „Fergie” Ferguson.

Baza legala pentru stabilirea liniei de succesiune la tronul Marii Britanii exista inca din secolul al XVII-lea, de pe vremea domniei lui William al III-lea al Angliei, cunoscut si ca William de Orania.

Lilibet Diana isi poate pierde locul

Legea a fost modificata in 2013 pentru a pune capat principiului prioritatii la tron a succesorilor de sex masculin. Totodata, a fost eliminata si regula istorica prin care orice membru al casei regale isi pierdea pozitia din linia de succesiune daca se casatorea cu un romano-catolic.

Cum protejeaza Printul Harry si Meghan Markle numele fetitei lor, Lilibet Diana

Schimbarile au intrat in vigoare in martie 2015, dar se aplica doar copiilor din familia regala nascuti dupa 28 octombrie 2011.

Cu toate acestea, pozitia fiicei lui Harry nu este garantata: Lilibet Diana va cobori in ierarhie daca unchii ei, William si Kate, vor mai avea unul sau mai multi copii in viitor.

Cel mai batran mostenitor din istoria Angliei

In prezent, verisorii lui Lilibet, Printul George, Printesa Charlotte si Printul Louis, ocupa locurile trei, patru si cinci pe lista de succesiune, in urma Printului William si a bunicului lor, Printul Charles, mostenitorul tronului Marii Britanii dupa decesul Reginei Elisabeta a II-a.

In varsta de 72 de ani, Charles detine si recordul de cel mai varstnic mostenitor al tronului din istoria Marii Britanii. El se afla in aceasta pozitie de la incoronarea mamei sale, pe 6 februarie 1952. Printul de Wales avea atunci trei ani.

Foto: Instagram/@theroyalfamily