Studiu: Barbatii psihopati sunt mai atragatori in ochii femeilor

1
De Maria Constantin
30 oct. 2019

Ei pot sa mimeze calitatile pe care le cauta femeile la un partener stabil. E o strategie pe termen scurt care are un pret, spun cercetatorii.

Un nou studiu care analizeaza legatura dintre psihopati si sexualitate arata ca acestia sunt mai atractivi pentru femei.

Teoretic, fiind incapabili sa simta iubirea sau remuscarea, psihopatii nu prea ar avea cum sa atraga femeile. Insa cercetatorii au descoperit ca, de fapt, situatia este exact pe dos: acesti indivizi par sa intre mai usor in gratiile femeilor, sunt mai deschisi la relatii scurte si au relatii sexuale de la varste mai fragede.

„De exemplu, psihologii care lucreaza in inchisori stiu de mult timp ca detinutii cu tendinte psihopatice incearca cu tenacitate sa faca sex si adesea reusesc, prezentand calitati atractive, de multe ori simulate, pentru a seduce membri ai echipei de securitate sau cadre ale personalului medical, teoretic instruiti pentru a nu cadea prada manipularii pe care psihopatii o incearca”, a explicat pentru PsyPost principalul autor al studiului, Kristopher Brazil.

Ipoteza exploatarii sexuale

Cum reusesc psihopatii sa faca uneori ca tulburarile de personalitate sa devina atractive pentru femei?

Studiul publicat de Evolutionary Psychology Science Journal pe 2 septembrie sugereaza ca unele trasaturi psihopatice ii pot ajuta pe posesorii acestora sa mimeze calitatile pe care femeile le cauta la partenerii lor. Aceasta posibilitate deschide calea unei ipoteze a exploatarii sexuale, cum o numesc cercetatorii.

„Ne-am intrebat daca in paleta larga de indivizi aflati in cautare de partenere nu cumva exista si <<vanatori>> sexuali care afiseaza nu doar o masca de oameni sanatosi, ci si o masca de seducatori”, a explicat conducatorul studiului.

Cum se indragostesc barbatii: 6 diferente fata de femei

Pentru a afla raspunsul, cercetatorii au cerut unui grup de 46 de studenti canadieni, toti barbati, sa urmareasca o inregistrare video cu scenariul unei intalniri cu o cercetatoare. Aceasta le punea diverse intrebari, precum „Ce ti-ar placea sa faci la prima intalnire?” sau „Ce crezi ca este cel mai important intr-o relatie?”.

Voluntarii au completat chestionare cu variante de raspuns care masurau psihopatia, inteligenta sociala si sociosexualitatea.

Cercetatorii au cerut apoi unui grup de 108 femei sa urmareasca inregistrari cu diferite scenarii ale unei intalniri si sa noteze barbatii in functie de cat de atractivi, atragatori sexual si increzatori li se pareau. Aceste note generau un punctaj care determina cat de dezirabili erau barbatii respectivi.

Cand psihopatii iau cele mai mari note

Rezultatele au aratat ca barbatii cu cele mai bune punctaje erau cei ce se incadrau la „tendinte psihopatice”. Mai mult, cand erau rugate sa compare doar doi barbati cu atractivitate similara, femeile tindeau sa aleaga subiectul cu cele mai pronuntate trasaturi psihopatice. Se pare, asadar, ca trasaturile psihopatilor atrag mai usor atentia femeilor.

„Barbatii cu trasaturile unor psihopati au o personalitate care ii face sa fie atractivi pentru femei la intalnirile romantice. Iar asta pentru ca ei sunt foarte increzatori sau stiu exact ce sa spuna pentru a capta atentia unei femei”, a explicat Brazil pentru PsyPost.

Printre caracterisicile tipice psihopatilor care le atrag pe femei s-au distins, in studiul citat, lipsa de inhibitii, lipsa de responsabilitate si orientarea spre senzatii.

Cercetatorii nu stiu inca exact cum reusesc psihopatii sa se impuna, dar au o ipoteza credibila: „O posibilitate este ca aceste trasaturi ii fac pe barbatii respectivi sa para mult mai interesanti, mai atragatori si mai amuzanti, genul cu care merita sa stai de vorba. Barbatii care afiseaza aceste trasaturi pot semnala ca sunt parteneri interesanti, iar femeile le raspund la semnale.”

Tipuri de barbati fatali de care sa te feresti

Din perspectiva evolutionista, abilitatea de a atrage femei doar pentru a avea relatii sexuale de scurta durata poate fi avantajoasa, chiar daca este imorala. Rezultatele ridica semne de intrebare cu privire la incadrarea psihopatiei in ramura tulburarilor mentale. „Sunt necesare mai multe cercetari, dar, indiferent de motiv, cercetarea noastra arata ca trasaturile psihopatice nu par a fi afectiuni, asa cum presupun abordarile clinice. E ceva in acest stil de personalitate care ofera avantaje individuale, chiar daca acestea au un pret, ceea ce ne face sa credem ca nu este o tulburare”, a explicat autorul studiului.

Pretul comportamentului unui psihopat

Una dintre concluziile-cheie ale studiului este faptul ca trasaturile psihopatice ii ajuta pe barbati doar pe termen scurt. Desigur, unii par foarte dedicati la inceputul relatiei, folosind o tactica numita „bombardament amoros” – psihopatii isi bombardeaza partenerele cu o atentie insistenta, cuvinte si gesturi frumoase si pastreaza o comunicare constanta. Dar cand intimitatea dispare, fatada se prabuseste, iar structura falsa pe care ei se bazeaza se naruieste, scrie Big Think.

„Ca psihopati, ei nu reusesc niciodata sa duca o relatie pe termen lung sau sa actioneze intr-un grup social. Legaturile cu ceilalti sunt firave si rareori vei avea vreunul alaturi cand chiar conteaza”, a explicat Brazil pentru PayPost, adaugand ca persoanele psihopate tind sa-si insele partenerii, dar si sa fie inselate. „Acest pret ar trebui sa-i convinga pe tinerii care <<investesc>> in trasaturi psihopatice ca acestea vin si cu consecinte negative”, a mai spus conducatorul studiului.

Desi concluzioneaza ca personalitatile interesante si incitate sunt mai atractive pentru femei, cercetatorii subliniaza ca studiul lor nu justifica sau scuza comportamentul psihopatilor. „Acest studiu poate fi folosit pentru a promova relatii mai sanatoase, oferind o intelegere a psihopatiei in formarea relatiilor”, a precizat seful echipei de cercetare.

Foto: Getty Images.