Studiu: Femeile care detin pisici si papagali prezinta un risc mai crescut de cancer

1
De Irina Constantin
4 sept. 2019

Noi cercetari efectuate la Universitatea Sudica din Georgia fac legatura intre detinerea animalelor de companie si riscul de aparitie a mai multor forme de cancer.

Dr. Jian Zhang, un epidemiolog din Statele Unite, a condus un studiu despre animalele de companie si cancer. Rezultatele sunt cel putin interesante. Acesta a descoperit ca detinerea unui companion nu este chiar atat de benefica pentru sanatate.

Pisica, animalul magic care iti protejeaza sufletul si casa de energiile negative

Contrar opiniei populare, pisicile nu aduc atat de multe avantaje organismului uman, ci dimpotriva. Ele si papagalii sunt animalele care au influentat cel mai mult studiul, cainii avand un impact aproape egal cu zero.

Testul de Sanatate Nationala si Nutritie este o cercetare pe termen lung, care vizeaza studiul a peste 13 mii de de persoane din Statele Unite. Acest studiu a inceput in anul 1950, iar din 1988 au inceput sa se colecteze si date referitoare la aparitia bolilor autoimune.

Posesorii de animale se confrunta mai frecvent cu probleme de respiratie, multi dintre ei fiind deja diagnosticati cu astm.

Jumatate dintre participantii la studiu detin animale de companie. De asemenea, acestia sunt, de regula, mai tineri, mai activi din punct de vedere fizic si cu o situatie materiala mai buna decat cei ce nu au niciun animal.

Animalele noastre de companie ne dau lectii de umanitate zilnic

Cu toate acestea, ei nu sunt si mai sanatosi. Multi dintre posesorii de animale fumeaza sau sufera deja de boli respiratorii, precum astmul.

Acest studiu despre animalele de companie a avut ca punct de interes cancerul. Mai exact, masura in care acesta apare la posesorii si non-posesorii de patrupezi sau pasari.

Detinatorii de pisici au de trei ori mai multe sanse sa dezvolte cancer colorectal in timpul vietii.

Intre anii 1988 si 2010, 70 dintre participantii la studiu au decedat din cauza cancerului colorectal. Dupa ce au fost eliminate cauzele socioeconomice si demografice (varsta, stilul de viata, salariul, mediul de trai), cercetatorii au tras concluzii nu foarte optimiste.

Cum imbunatateste viata cainele, cel mai bun prieten al omului

Posesorii de animale de companie, mai ales de pisici, au un risc crescut de a fi diagnosticati cu cancer colorectal, indiferent de sex.

Femeile detinatoare de pisici si papagali prezinta un risc de doua ori mai mare sa fie diagnosticate cu cancer la plamani, in comparatie cu barbatii care detin feline.

Acelasi studiu a fost repetat si in cazul cancerului la plamani. Dintre toti participantii, in perioada 1988-2010, din aceasta cauza au decedat 213 persoane.

De data aceasta, studiul arata ca barbatii nu au fost foarte afectati de variabila animalelor de companie. In schimb, in cazul femeilor, rezultatele au fost total diferite.

Pe scurt, femeile care detin pisici au de trei ori mai multe sanse sa sufere de cancer pulmonar, fata de femeile care nu detin deloc animale de companie.

Concluziile studiilor

Cauzele pentru care animalele de companie reprezinta un factor de risc inca nu sunt cunoscute. Cercetatorii inca studiaza fenomenul si incearca sa descopere daca, intr-adevar, a detine un prieten blanos sau cu pene reprezinta un pericol semnificativ pentru sanatate.

Pe de alta parte, exista si studii care arata contrariul. Animalele de companie, mai ales pisicile, pot contribui la o viata cu mai putin stres si, implicit, o sanatate mai buna.

Foto: Shutterstock.com