audrey hepburn

Pe Audrey Hepburn e imposibil sa mi-o inchipui gatind. Chiar si alb-negru, imaginile cu ea spun altceva... Insa, fiul cel mic al actritei, Luca Dotti si-o aminteste pe mama ca pe o femeie care “iubea sa gateasca” si care… era dependenta de paste!

Cea mai faimoasa actrita din epoca de aur a filmului american, Audrey Hepburn (1929-1993) era, de fapt, o femeie ca oricare alta in intimitatea propriei sale case. Gatea retete adunate de pe la prieteni si era o mare gurmanda, desi silueta ei zvelta si fragila nu arata asta.

“Era foarte normala si chiar a reusit sa creasca o familie normala cu toate problemele inerente ei. Cand esti copil, nu prea iti dai seama de lucrurile astea, iei totul ca si cand ti se cuvine”, a declarat Lucca Dotti pentru publicatia online bonappetit.com.

Dotti, in varsta de 45 de ani, este cel de-al doilea fiu a lui Audrey Hepburn, pe care actrita l-a avut cu psihiatrul italian Andrea Dotti, cu care a fost casatorita timp de 13 ani. (a mai avut un fiu mai mare, Sean Ferrer, din primul mariaj, cu actorul Mel Ferrer).

Audrey Hepburn si retetele ei

In urma cu cateva zile, Dotti a lansat o noua carte despre viata mamei lui: Audrey at Home: Memories of My Mother’s Kitchen, dupa ce initial lansase Audrey in Rome (2013). Noua carte este o colectie de retete pe care Hepburn obisnuia sa le gateasca, fiind “presarata” si cu peste 250 de poze personale. Printre retete se numara si preferatele ei: paste cu rosii, pui cu sos de soia, prajitura cu ciocolata, paste cu pesto.

Dotti a caracterizat stilul de gatit al mamei lui ca fiind unul usor si simplu: “Se potrivea cu stilul ei fashion. Ziua era imbracata in Valentino si Givenchy, iar seara era fericita sa poarte jeansi si un tricou. Cu gatitul era la fel: pastra doar 10% din retetele elaborate, adunate in anii 1950; pe celelalte le lua de la prieteni”, povesteste Dotti, citat de bonappetit.com.

Acesta isi aminteste ca Audrey insista tot timpul ca pe masa sa existe o combinatie de culori. Daca gatea o friptura, era, neaparat, nevoie sa aiba langa o salata verde sau niste morcovi. Printre garniturile cele mai intalnite, Audrey gatea orez, morcovi, cartofi, legume.

“Bucataria era locul unde mama devenea melancolica si povestea despre viata ei”

Cat despre micul dejun… pentru Audrey era o masa importanta a zilei. “Insista sa avem un mic dejun copios. Aveam, in bucatarie, o masa unde mancam tot timpul, iar acela era locul unde ea devenea melancolica si incepea sa-mi povesteasca lucruri din tineretea ei sau cum s-a indragostit de tatal meu”, isi aminteste Dotti.

Dar pe langa faptul ca era pasionata de gatit, lui Audrey Hepburn ii placea foarte mult si sa manance… desi era foarte slaba.

Dotti a povestit pentru revista People ca Audrey era innebunita dupa paste. “Ar fi mancat paste zilnic, preferatele ei erau spaghetele cu sos de rosii. Ar fi putut sa traiasca numai cu asta. Mama chiar avea o dependenta vizavi de paste”. Audrey avea insa si alte mici placeri: ciocolata neagra. “Manca zilnic, o bucatica sau, uneori, si mai mult. Avea un dulap special in casa unde isi tinea ciocolata. Era interzis sa te apropii de el si se supara daca cineva manca ciocolata inaintea ei”, rememoreaza Dotti pentru People.

Foto: Guliver