tinerii designeri

Tinutele de catwalk propuse de tinerii designeri pe care vi-i aducem azi in atentie sunt relevante atat din punct de vedere conceptual, cat si prin modul in care se raporteaza la tendintele internationale din moda momentului, ce au in prim-plan functionalitatea. 

Gala UAD este gandita ca o platforma de promovare pentru tinerii designeri si marcheaza absolvirea studentilor si masteranzilor Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, specializarea Moda-Design Vestimentar. Show-ul de moda de anul acesta a avut loc la Sala Polivalenta, un spatiu nou, minimalist care s-a potrivit perfect colectiilor de catwalk.

Redactia andreearaicu.ro a fost invitata pentru al treilea an consecutiv la Gala UAD Fashion Design de catre Prof. Univ.dr. Elena Basso Stanescu, Lect.Univ.dr. Lucian Broscatean si Lect.Univ.dr. Lavinia Ban. Aceasta echipa minunata a organizat si coordonat nu doar evenimentul de moda, ci si vizita jurnalistilor la Cluj. Alaturi de mine si Diana Marasoiu, au mai participat la eveniment: Robert Ratiu (Beau Monde), Ioana Ulmeanu (Elle), Andrei Iovu si Lil Bulgac (Harper’s Bazaar), Maria Neneciu (The Institute), designerul Adelina Ivan, Mirela Bucovicean si Cerina Ratiu (Molecule-F), Ovidiu Buta, Norbert Matei, Alin Galatescu si bloggerii Ana Morodan, Adina Necula, Ovidiu Muresan, Alina Ceusan, Oana Stan.

Acestia sunt tinerii designeri care ne inspira!

Tinutele se incadreaza in zona de avangarda fashion si se evidentiaza prin volumetrii atent studiate, croiuri inovatoare, texturi si materiale inedite prelucrate prin tehnici speciale de imprimare, brodare, matlasare, laserare.

Colectii de licenta Gala UAD 2015

tinerii-designeri-licenta-uad-2015
de la stanga la dreapta: catwalk Aliz Simon, Anisoara Leordean, Linda Szabo, Diana Ilea

Aliz Simon/ Nouvelle-ere: “Nouvelle-ere inseamna noua era care defineste armonia intre feminitate si sport, din care rezulta eleganta.”

Anisoara Leordean/ Cotton flowers: “Puritatea, simplitatea si confotul sunt caracteristicile de la care am pornit in realizarea colectiei. Aceasta exprima feminitate si puritate, redate de albul pur si de linia simpla a croiului care contureaza forme rotunde si voluminoase. ”

Linda Szabo/ Parallels: ” Chiar si in vremuri dificile, dure, feminitatea poate iesi in evidenta. Colectia a luat nastere prin contopirea a doua stiluri: cel militar si cel elegant. Detaliile au fost realizate prin broderie manuala si print digital.”

Diana Ilea/ Untitled: ” Colectia este un experiment de tipul mixed media si indeamna publicul larg sa incerce metode alternative celor traditionale in designul vestimentar. De asemenea, colectia creaza o punte de legatura intre arta si moda contemporana.”

Bianca Negrea/ Fuse: ” Colectia presupune investigarea elementelor ce tin de Obiceiul ursilor si al burduhosilor. Am extras motivele pe care le consider relevante, le-am trecut printr-un filtru personal, le-am prelucrat si le-am adaptat prezentului fara exagerarea elementelor folclorice. Rezultatul e o fuziune de elemente sintetizate si stilizate pana la abstractie ce se construiesc in jurul unui personaj urban, relaxat, degajat, care doar sugereaza iluzia de la care am pornit, respectiv omul de paie.”

bianca negrea
Catwalk Bianca Negrea

Colectii de master Gala UAD 2015

tinerii designeri master uad 2015
de la stanga la dreapta: catwalk Alina Morar, Ancuta Sarca, Magdalena Butnariu, Andreea Castrase

Alina Morar/ Fara numar : “Colectia porneste din dorinta de a nu face judecati de valoare, de a imbratisa diversitatea si de a ma juca cu relatiile de putere si de gen.”

Ancuta Sarca/ Eleganza : “Colectia mea este un raspuns ironic la adresa luxului, interpretat printr-un protest personal impotriva esteticii gri, stagnante, moarte”.

Magdalena Butnariu/ Spirit Amara “an harm it none, do what ye will” (fa ceea ce vrei, atat timp cat nu ranesti pe nimeni), urmareste perceptia universului spiritual al unui personaj ce apartine subculturii Wicca, care se subordoneaza credintei oculte si al carui mediu spiritual este elaborat de importanta naturii, de selectia si imbinarea aspectelor pozitive din cadrul celor doua sisteme de credinta existente: Calea Mainii Stangi (credinte intunecate, negative, moarte) si Calea Mainii Drepte (credinte luminoase, pozitive, viata), considerandu-se ca pentru a atinge un echilibru, ambele parti trebuie folosite. Wicca traieste o armonie cu ritmul natural al fortelor vietii, marcate de fazele lunii si celebreaza cele patru anotimpuri crezand in existenta a cinci elemente: aer, foc, apa, pamant si spirit. Se considera ca ratiunea, ca dar facut oamenilor, le da acestora o responsabilitate unica fata de mediul înconjurator, incercand astfel sa-si construiasca un decurs al vietii in uniune cu natura, un echilibru intre viata si moarte, pozitiv si negativ, in afara naturii neexistand nimic. Wicca este o experienta personală pozitiva si o permanenta celebrare a vietii, este religia Pamanului, a libertratii, a bucuriei, a pacii si a dragostei.”

Andreea Castrase/ Rites of passage: ” Colectia abordeaza o tema universala, cea a riturilor de trecere, cu trimiteri catre vestimentatia ceremoniala, precum camasa de botez, straiele de nunta, hainele de doliu. Astfel, colectia urmareste stagiile prin care personajul parcurge aceste etape, prin transpunerea normalului, cotidianului si a banalului in rituri si ceremonii.”

Specializarea Moda-Design Vestimentar are 35 de absolventi anul acesta. Dintre ei, doar 26 de studenti (16 absolventi licenta, 10 absolventi master) selectati dupa criterii riguroase, si-au prezentat colectiile pe catwalk. Dar toti tinerii designeri absolventi in 2015 au avut ocazia sa-si prezinte lucrarile in cadrul unui proiect comun la Expo Transilvania. Expozitia a constat intr-o serie de fotografii de moda realizate de Emil Costrut, alaturi de echipa de styling formata din designerii Luis Drajan, Nazarica Bartos, Emese Bako si Sabina Pop.

Colectiile de la licenta au fost coordonate de Prof.Univ.dr. Elena Basso Stanescu si Lect.Univ.dr. Lucian Broscatean, iar cele de la masterat de Prof. Univ.dr. Elena Basso Stanescu si de Prof. Univ. dr. Anca Pia Rusan.

Machiajul si coafura modelelor au fost realizate cu sprijinul Vestige/Atelier des beaux arts.

Daca sunteti pasionate de colectiile tinerilor designeri romani, merita sa urmariti si colectiile de la Gala UAD 2014.

Foto: Gala UAD Fashion Design; Colaje: Irina Cucu.