3 situatii in care a-i ajuta pe ceilalti nu este mereu un lucru bun

1
De Irina Constantin
23 iul. 2020

Esti genul de persoana careia chiar si necunoscutii ii divulga cele mai mari secrete?

Nu stii cum se face, dar mereu oamenii vin la tine pentru un sfat sau pentru sustinere morala. Chiar si persoanele pe care de-abia le-ai cunoscut cu o ora in urma iti povestesc detalii personale si iti vorbesc cu usurinta despre traumele lor.

5 pasi care te ajuta sa-ti implinesti destinul

De ce sa nu oferi mereu ajutorul celorlalti: 3 motive intemeiate

1. Poti sta in calea evolutiei lor

Hai sa facem un scurt exercitiu de imaginatie. Ai o sora mai mica. Mama ta te-a invatat ca rolul tau de sora mai mare presupune sa oferi sprijin si ajutor mezinei. Asadar, actionezi in consecinta.

Sora ta lucreaza la un proiect pentru scoala si nu se descurca? Rezolvi tu acest lucru pentru ea. Ii este teama sa mearga singura la primele ei lectii de inot? Vei fi langa ea in fiecare clipa. Are emotii si nu stie cum sa abordeze un baiat pe care il place? Ii vei dicta tu ce sa ii scrie!

Ce sfaturi de viata le ofera persoanele de 40 de ani celor care au acum 20?

2. Ii impiedici sa invete o lectie necesara

Sa luam in calcul alt scenariu. Prietena ta sufera enorm in urma unei proaspete despartiri. Pentru a o ajuta, o suni non-stop si nu o lasi sa fie singura nici macar o zi. Mergeti impreuna la film, o scoti in oras la o cafea, va plimbati prin parc sau faceti scurte excursii in afara orasului.

Te gandesti ca astfel o distragi de la suferinta si o ajuti sa nu mai fie trista. Este posibil ca si ea sa aprecieze gesturile tale si sa se sustraga, treptat, din situatia cu care se confrunta.

9 lectii dureroase despre iubire care te vor salva la momentul potrivit

Ce se intampla, de fapt, este ca amica ta nu va avea ocazia sa isi proceseze experientele. Ea nu va petrece timp cu ea insasi, ci va fugi in permanenta spre stimuli externi, care o vor indeparta de sursa suferintei.

3. Ajutorul nu ti-a fost solicitat

Exista situatii in care cei dragi au nevoie sa auda parerile si sfaturile celor din jur, pentru a capata noi perspective asupra problemei cu care se confrunta. Totodata, exista si cazuri in care recomandarile si ajutorul din exterior nu sunt la fel de binevenite.

De aceea, inainte de a veni cu o serie intreaga de idei, sfaturi si solutii, intreaba persoana respectiva daca doreste sa auda punctul tau de vedere. Este posibil ca sustinerea emotionala sa fie mult mai utila. Uneori, o imbratisare sincera si ascultarea celuilalt pot fi mult mai utile si mai benefice decat ajutorul propriu-zis.

Foto: Unsplash.com