Cele 3 mari frici emotionale ale barbatilor, dezvaluite de un barbat

1
De Mia Nicolescu
1 apr. 2022

Si barbatii au nevoi emotionale, ca orice fiinta. Vor sa se simta iubiti, vor atentie, vor sa fie mangaiati si uneori asigurati ca totul o sa fie bine.

Exista un desen animat care prezinta urmatoarea situatie: in timpul unei furtuni, o fetita fuge in camera fratelui mai mare, speriata de tunete. Si spune: “Mi-e frica, Billy! Te rog, ai grija de mine!”. Inca un tunet se aude cu putere si ambii frati fug in dormitorul parintilor: “Mami, ne este frica! Te rugam, ai grija de noi!”. Tunetul loveste din nou, iar copiii si mama se intorc spre tata: “Tuturor ne este frica, tati! Te rugam, ai grija de noi!”. Tatal se uita catre cer si intreaba: “Hmm.. si de mine cine are grija?!”.

Desi femeilor nu le lipsesc curajul si forta, rolul barbatului de stalp protector si neinfricat este solid stabilit. Insa, in timp ce barbatii par sa faca fata cu usurinta amenintarilor periculoase, alte temeri pun stapanire pe ei si ii tin treji in miez de noapte.

10 frici irationale pe care le au barbatii cand vine vorba de relatii

De ce se tem barbatii cel mai tare?

Cele trei mari frici ale barbatilor (care nu tin de pericole de moarte) sunt: teama de respingere, teama de a fi lipsiti de valoare si teama de dezamagire. Iar frica ce le aduna pe cele trei este, intr-un final, frica de a esua ca barbat.

Explicatiile oferite in continuare, spune barbatul care a facut dezvaluirile, le pot fi de ajutor femeilor care isi doresc relatii echilibrate si de lunga durata cu partenerul lor.

Teama de a fi respinsi

Cei mai multi dintre barbati par intotdeauna siguri pe ei. Este un rol pe care il joaca cu succes, deoarece cred ca nu e normal sa-i arate femeii de care s-au indragostit ca se tem de ceva. Ca si cum rolul lor ar fi sa intimideze femeia, in ideea ca ea sa vada in ei persoana care ar putea-o salva in orice moment. Mai mult, se presupune ca barbatii sunt cei care fac primul pas, iar asta da dovada de incredere si mult curaj.

Insa lucrurile nu stau deloc asa. Ori pentru ca au mai fost respinsi in trecut sau pentru ca pur si simplu se tem de o eventuala respingere, si pe barbati ii doare atunci cand refuzul nu se rezuma la un simplu si elegant “Nu”. Replici precum “Nu as iesi niciodata cu un tip ca tine”, “Te astept inapoi cand o sa te maturizezi”, “Pe bune? Glumesti?” sunt replici taioase care vin ca un cutit in psihicul barbatilor.

Chiar si temutul “Te iubesc ca prieten” este de preferat  in locul replicilor de mai sus, care ii fac sa isi puna la indoiala caracterul, atractivitatea sau, cel mai rau, masculinitatea.

Frica de respingere este unul dintre motivele pentru care barbatii au devenit incantati de ideea ca femeia sa faca primul pas. Si ar putea fi un motiv care ii tine in relatii neimplinite, de teama ca nu vor gasi pe altcineva.

Dupa ce au cucerit-o pe femeia visurilor, multi barbati au ramas cu sentimentul: “Sunt un norocos care nu merita cu adevarat sa fie cu aceasta zeita, sunt tolerat doar de bunatatea ei si, in orice moment, as putea sa stric totul si sa ajung singur in frig.”

Teama de a fi lipsiti de valoare

Barbatii adora sa se simta importanti, fie ca este vorba de locul de munca, familie sau femeia cu care au o relatie. Un barbat va fi profund ranit daca il faci sa se simta ca ultimul om, nesemnificativ, lipsit de valoare. Este una dintre cele mai mari frici ale sale.

“Ranile nevindecate duc la parteneri nefericiti, iar partenerii nefericiti duc la relatii distructive. Si daca tot vorbim despre asta, sa spulberam mitul ca femeile sunt cele care daruiesc si barbatii sunt cei care doar primesc. Femeile si barbatii daruiesc (atentie, iubire, timp) in egala masura si, ca in cazul vostru, trebuie sa ni se recunoasca si sa ne reamintiti ca si noi contam pentru voi.

Faceti-ne sa ne simtim irelevanti in relatie si vom cauta relevanta in alta parte – lucrand pana tarziu, petrecand mai mult timp cu prietenii sau, in cele din urma, gasind o alta femeia care sa ne faca sa ne simtim importanti si apreciati. Daca citesti asta, intreaba-te cand a fost ultima data cand i-ai oferit barbatului tau un cadou fara motiv?”, avertizeaza Thomas G. Fiffer, partener al proiectului “The Good Men Project ”.

“Sunt mai bine fara tine”, “Nu esti de niciun ajutor”, “Tot ce faci este sa te duci la munca si cand te intorci acasa, te trantesti in canapea” sunt replici care, repetate, vor face un barbat sa isi piarda increderea in el.

Teama de a-si dezamagi partenera

“Adevarul e ca ne este groaza sa dezamagim femeile. Sa facem o greseala care va enerveaza, sa uitam sa facem ceva ce ne-ati cerut, sa nu va oferim suficienta placere in dormitor, sa nu fim suficient de barbati pentru voi.

Ne temem sa va dezamagim, deoarece dezamagirea deschide calea catre irelevanta (lipsa importantei). <<Nu esti niciodata prin preajma cand am nevoie de tine>>, <<Nu imi intelegi niciodata nevoile>>, <<Prefer sa fiu singura decat dezamagita tot timpul>> sunt replici care alimenteaza una dintre cele mai mari frici ale barbatilor.

Daca un barbat te dezamageste cu adevarat tot timpul, e cazul sa te gandesti la despartire. Dar le incurajez pe femei sa se intrebe – cat de realiste sunt asteptarile mele? Este el un prost sau doar un om care greseste? Daca uita sa ia laptele in drum spre casa, este “cel mai rau sot” sau doar un tip care a uitat sa se opreasca la magazin?

Cand frica preia controlul, iubirea dispare si atunci ne intrebam unde si de ce s-a ajuns aici. Sper ca aceste cuvinte sa va ajute la restabilirea dragostei, increderii si intimitatii in relatiile voastre”, a incheiat Thomas G. Fiffer.

Foto: depositphotos.com