Cum iti construiesti o incredere de sine imbatabila – sfaturi de la un coach

1
De Irina Constantin
8 apr. 2022

Unele persoane par sa aiba o incredere debordanta de sine, o incredere nativa, atat de naturala si de autentica. Totusi, vestea buna e ca ea se poate si construi.

Am fost invatate ca increderea in sine este un dat. Fie te afli printre cei norocosi, care au primit-o de la nastere, fie iti lipseste cu desavarsire. Iar intr-o lume in care 70% dintre femei spun ca nu se considera suficient de bune (inteligente, frumoase, amuzante etc.), pare ca scenariul n-ar fi deloc optimist.

Adevarul, totusi, este ca sentimentul de incredere in propria persoana este ceva ce se poate obtine oricand. Coachii si trainerii atrag atentia asupra faptului ca increderea necesita lucru constant. Ai nevoie sa iti exersezi acest „muschi”, pentru a pastra o atitudine curajoasa si increzatoare.

Cum se construieste increderea in sine, conform unui coach:

Intelege ce inseamna cu adevarat sa fii increzatoare in propriile forte

De multe ori, lipsa de incredere in sine vine dintr-o confuzie totala. Unele femei pleaca de la premisa ca increderea inseamna aroganta. Si cum nimeni nu vrea sa fie perceput drept arogant, adesea lasam capul in pamant. Preferam sa adoptam o atitudine cat mai smerita cu putinta. Sau modestie, asa cum o numesc unele persoane.

In realitate, increderea in propria persoana inseamna cu totul altceva. Este vorba despre curajul de a fi tu, despre certitudinea ca esti capabila sa obtii ceea ce vrei, iar daca nu vei obtine, vei fi ok – te vei ridica si vei continua. Este in regula sa afisezi incredere. Aceasta nu ii intimideaza pe ceilalti, ci ii determina si pe ei sa fie mai increzatori.

Jessie J ii roaga pe oameni sa nu mai comenteze greutatea unei femei, dupa ce a fost intrebata daca este insarcinata

Exerseaza-ti curajul cat mai des

Daca te intrebi cum se construieste increderea in sine, raspunsul este „caramida cu caramida”. Chiar daca iti spui afirmatii in oglinda timp de trei zile, nu te vei trezi in a patra plina de incredere, ca prin magie. In schimb, daca iti vei exersa curajul in fiecare zi, vei obtine rezultate cu adevarat magice!

Cu alte cuvinte, chiar daca iti este frica sa faci anumite lucruri, iar creierul iti spune ca nu esti pregatita pentru ele, incearca sa iti demonstrezi contrariul. Nu trebuie sa te arunci in lucruri marete, ci doar sa spui „da” atunci cand anxietatea iti dicteaza „nu”, sa depasesti cate o limita mica in fiecare zi.

Ia-ti un angajament

Dupa ce ai inteles cu adevarat ce inseamna increderea si ai inceput sa o exersezi la scara mica, este momentul sa devii din ce in ce mai serioasa. A sosit timpul sa iti iei un angajament fata de tine insati. Ce inseamna acest lucru?

Ei, bine, asa cum iti iei angajamente fata de alte persoane si nici nu te gandesti sa nu fii acolo pentru ele, trebuie sa adopti aceeasi atitudine si fata de tine. Nu poti avea incredere in sine daca nu o cultivezi si daca nu lucrezi constant cu tine. Iar in momentul in care vei fi acolo pentru tine de fiecare data, vei vedea cum nivelul de incredere creste simtitor.

Cum gestionezi corect nevoia de a controla totul in viata ta

Creeaza-ti un set de practici

Pentru a cultiva zilnic incredere de sine, creeaza-ti o „trusa cu unelte”. Poate fi vorba despre liste de recunostinta, meditatii si afirmatii, dar si despre o cutie fizica in care sa adaugi tot timpul poze cu mesaje pe care le-ai primit, mesaje de apreciere si feedback pozitiv de la cei din jur. Astfel, iti vei aminti mereu ca esti suficient de buna.

Foto: Instagram/@camilacoelho