Cum gestionezi corect nevoia de a controla totul in viata ta

1
De Mia Nicolescu
7 apr. 2022

Un rau destul de periculos pe care si-l fac unele persoane este sa isi doreasca sa aiba control – asupra celorlalti, asupra unor situatii, asupra viitorului.

Ca ne place sau nu, trebuie sa acceptam ideea ca nu totul sta in puterea noastra. De fapt, singurul control pe care il putem avea este cel al deciziilor si actiunilor noastre. Si asta este posibil atata timp cat vorbim despre prezent; la trecut nu mai avem acces.

Tot ce tine de ceilalti nu poate fi controlat, chiar daca uneori ni se pare ca putem face asta. In plus, este gresit si deloc sanatos sa incerci sa controlezi comportamentul si gandirea celor din jur.

Cum iti protejezi energia, conform practicienilor Reiki

Ce nu putem controla

Trecutul – ce a fost nu mai poate fi schimbat, asa ca e inutil sa te mai intorci acolo.

Viitorul – pandemia ne-a facut sa intelegem cat de important este sa traim in prezent. Viitorul poate fi incert, asa ca e inutil sa te gandesti sa il controlezi.

Vremea – daca nu o poti controla, atunci alege sa te bucuri, in egala masura, de soarele de pe cer, dar si de ploaia care hraneste natura.

Comportamentul oamenilor – ca sa poti controla comportamentul unei persoane ar trebui sa-i fii parinte, iar persoana in cauza sa fie un copil. Si nici in scenariul asta nu putem controla in totalitate comportamentul cuiva.

Bunatatea oamenilor – este ceva ce nu poti controla, pentru ca bunatatea vine din interior, ca urmare a felului in care ai crescut, ai fost invatat si iti doresti sa fii.

Deciziile oamenilor – oricat de multa munca de lamurire ai duce cu o persoana, la final este strict decizia lui. Nu incerca sa te impui si sa controlezi decizile cuiva, s-ar putea sa nu iti placa consecintele.

Cum sa controlezi anxietatea in perioadele pline de incertitudine

Obiceiurile celorlalti – obiceiurile, fie ele bune sau rele, sunt o forma de intimitate; cand vrei sa preiei controlul asupra unui obicei al unei persoane, inseamna sa ii invadezi intimitatea.

Alegerile celorlalti – din greseli invatam. Nu trebuie sa alegi tu pentru altii, lasa-i sa aleaga si sa suporte consecintele propriilor alegeri.

Reactiile celorlalti – reactia este, de obicei, ceva imprevizibil. Nu ai timp de reactie la reactia celuilalt, asa ca nu incerca sa controlezi o eventuala reactie impulsiva a unui coleg.

Cuvintele celorlalti – o sa traim cu impresia ca putem controla cuvintele unei persoane sustinand ca noi am invatat-o ce sa spuna. Dar asta se intampla intr-o situatie, nu o sa fim de fiecare data acolo ca sa controlam tot ce spune.

Credintele celorlalti – si tu ai propriile credinte si pareri, de ce ai vrea sa controlezi credintele altcuiva?

Cum sa-ti controlezi gelozia intr-o relatie: 10 sfaturi care te vor ajuta

Ce ne sta in putere sa controlam

Autenticitatea – suntem egali, dar suntem diferiti. Fiecare dintre noi este unic si asta ne invaluie intr-o frumusete fascinanta.

Grija de sine – nu (mai) astepta sa vina cineva din exterior sa iti spuna ce ai de facut ca sa iti fie bine sau chiar sa faca ceva pentru tine. Tu stii cel mai bine ce este bine pentru tine.

Prietenii – nu ma intelege gresit. Nu iti poti controla prietenii, poti controla ce prieteni tii aproape, poti controla din ce fel de persoane vrei sa iti fie alcatuit grupul de prieteni.

Propria bunatate – e bine ca uneori sa iti tii bunatatea in frau. Nu de fiecare data ce este bun pentru tine e potrivit si pentru celalalt.

Eforturile proprii – daca pe un coleg nu il poti face sa prezinte mai mult interes la locul de munca, in ceea ce te priveste poti sa depui mai mult efort ca sa ajungi acolo unde ti-ai propus.

7 motive pentru care „flirtul inocent” iti poate afecta relatia cu partenerul

Limitele proprii – este sanatos sa impui anumite limite in relatiile cu ceilalti. Nu iti fie teama sa o faci, nu vei pierde nimic, ci vei castiga respect.

Ce urmarim pe retelele de socializare – de ce sa iti faci sange rau urmarind conturi ale unor persoane cu care nu rezonezi? Alege sa urmaresti persoane cu care impartasesti aceleasi pasiuni si credinte.

Propriile obiceiuri – orice invat are si dezvat. Daca vrei sa scapi de un obicei, esti singura care are puterea sa faca asta.

Propriile alegeri – dulcele gust al libertatii.

Propriile cuvinte – tu stii cel mai bine cum sa-i vorbesti fiecarei persoane in functie de ceea ce iti doresti sa obtii sau in functie de felul de a fi al fiecarui om. Tu alegi daca vrei sa exprimi recunostinta, admiratia, lauda sau vrei sa judeci si sa fii pesimista.

Foto: depositphotos.com