Cum sa-ti controlezi gelozia intr-o relatie: 10 sfaturi care te vor ajuta

1
De Cristina Tudor
18 feb. 2022

Gelozia este un sentiment comun in randul oamenilor, dar aceasta declanseaza adesea dureri de cap si suferinta pentru ambii parteneri intr-o relatie de dragoste.

Exista mai multe modalitati de a face fata geloziei, iar acest lucru poate reprezenta atat o oportunitate de imbunatatire personala, cat si raportat la cuplu.

Iata 10 sfaturi care te vor ajuta sa iti controlezi gelozia intr-o relatie

Recunoaste ca esti gelos/oasa si da-ti seama de consecintele acestui fapt

Va fi foarte dificil pentru tine sa rezolvi o problema daca nici macar nu admiti ca ai una. De aceea, primul pas este sa fii sincer/a cu tine insuti si sa recunosti ca ceva ar putea fi gresit. Apoi, vei putea identifica sentimentul de gelozie ca fiind ceva care ar putea avea un impact major asupra vietii tale, deoarece ar putea pune in pericol relatia in care esti implicat/a.

Desi acest lucru ar putea fi unul complicat, retine ca este primul pas pentru a avea o relatie mai sanatoasa cu tine si cu partenerul/a tau.

Fii atent/a la ceea ce inseamna gelozia ta pentru tine, nu pentru altii

Chiar daca rezolvarea problemei este scopul final, se recomanda ca inainte de a incerca sa scapi de gelozie odata pentru totdeauna, sa incerci sa intelegi ce incearca gelozia ta sa-ti spuna despre tine. Este important sa faci acest lucru, deoarece atunci poti aborda problema ca o oportunitate de a rezolva problema reala care a provocat-o in primul rand.

O modalitate de a face acest lucru este sa iti pui urmatoarea intrebare: Ce problema incearca sa rezolve gelozia mea?

Daca provine din faptul ca nu poti avea incredere in partenerul sau partenera ta, atunci situatia trebuie imbunatatita. Daca, pe de alta parte, iti proiectezi nesigurantele asupra partenerului/ei, atunci trebuie sa lucrezi mai mult la stima de sine, de exemplu.

Exprima-ti sentimentele la momenul potrivit

O alta modalitate de a face fata geloziei este sa vorbesti cu partenerul/a despre cum te simti si de ce. Gelozia ta poate trece neobservata daca iubitul sau iubita ta nu este cu adevarat constient/a de ceea ce simti in legatura cu anumite situatii.

Este recomandat ca atunci cand abordezi subiectul geloziei sa nu arati ca esti nervos/oasa sau anxios/oasa. Incearca sa gasesti momentul potrivit pentru a purta o conversatie practica. Alege un moment in care amandoi aveti timpp si nu va aflati intro situatie stresanta, deoarece acest lucru ar putea agrava lucrurile.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: depositphotos.com