Cum sa ii asculti eficient pe cei din jurul tau atunci cand au nevoie de tine: 3 sfaturi de la un psiholog

1
De Irina Constantin
24 oct. 2020

2020 a fost si este in continuare un an plin de semne de intrebare, iar cei din jur au din ce in ce mai multa nevoie de intelegere si sprijin.

Cu siguranta, ti s-a intamplat de cel putin cateva ori, in acest an, ca prietena ta cea mai buna, mama sau o ruda sa iti povesteasca momentele dificile prin care trece. Fara indoiala, ti-ai dorit sa asculti cu atentie si sa poti fi de folos cat de mult se poate.

3 citate despre sanatate mentala de la Meghan Markle: Cum face fata anului 2020

Cum sa asculti eficient: 3 sfaturi bune de la un psihoterapeut, usor de aplicat in viata de zi cu zi

1. Reformuleaza informatia pe care tocmai ai auzit-o, cu propriile tale cuvinte

Stii acel moment cand cineva tocmai a terminat de povestit ceva trist si nu stii cum sa reactionezi sau ce sa spui in continuare? Ei, bine, cea mai sigura optiune este sa repeti informatiile pe care tocmai le-ai auzit, dar folosind propriile tale cuvinte.

Astfel, ii poti arata persoanei cu care vorbesti ca ai fost atenta, ca iti pasa si ca ai inteles ceea ce ti-a spus. In plus, repetand informatia, poti verifica daca ai inteles bine sau daca ai prins ideea principala a discutiei.

De multe ori, vei avea surpriza de a fi inteles gresit sau partial gresit ceea ce persoana din fata ta a dorit sa iti transmita. Din acest motiv, repetitia este extrem de importanta. Ea te ajuta sa fii mereu pe aceeasi lungime de unda cu cealalta persoana.

4 activitati constiente pe care le poti face cu prietenele tale: Legatura dintre voi va fi mai puternica!

2. Valideaza emotiile si experientele celeilalte persoane

Una dintre cele mai mari greseli pe care nici macar nu iti dai seama ca le faci este invalidarea sentimentelor. Cand cineva ne povesteste ca trece prin clipe grele, putem avea tendinta de a minimiza problema si de a oferi replici precum „haide, ca nu e atat de rau!” sau „nu e mare lucru, o sa treci tu si peste asta!”.

Chiar daca, initial, replicile de acest fel par incurajatoare, ele nu fac decat sa mareasca disconfortul si frustrarea persoanei respective. In schimb, un ascultator bun valideaza de fiecare data emotiile si experientele expuse.

Data viitoare, incearca, mai degraba, una dintre replicile urmatoare: „imi imaginez ca iti este greu”, „trebuie sa fie foarte dificil sa treci prin asta”, „inteleg de ce te simti asa”.

4 lucruri usoare de facut atunci cand simti ca nu mai poti face nimic bine

3. Pune intrebari suplimentare

Atunci cand vrei sa te implici activ in discutie, sa asculti eficient si sa oferi ajutor, este esential sa pui intrebari. Probabil ca nu stii ce intrebari sunt potrivite si ce intrebari ar trebui sa fie evitate cu orice pret. Ei, bine, regula este simpla: cere intotdeauna mai multe detalii, dar nu folosi replici precum „ai incercat sa…?” sau „dar de ce nu…?”.

In schimb, pune intrebari ajutatoare, care sa determine interlocutorul sa se descarce si sa se faca si mai bine inteles: „cum te-ai simtit atunci?” sau „la ce te-ai gandit cand…?” sunt variante potrivite.

Foto: Shutterstock.com