De ce au oamenii fantezii sexuale despre lucruri pe care nu vor sa le faca in viata reala, potrivit expertilor

1
De Denisa Toma
8 feb. 2023

O fantezie sexuala este o imagine sau o idee despre ceva ce te excita. Poate fi un lucru pe care iti doresti sa il faci sau pur si simplu la care iti place sa te gandesti ca ai vrea sa-l faci.

Datorita acestei componente ce implica imaginatia, unele fantezii sexuale sunt centrate asupra unor lucruri pe care nu ne dorim sa le facem in realitate. De exemplu, poate ca ti-ai imaginat ca iti inseli partenerul de viata sau un alt scenariu care nu se potriveste cu valorile tale si cu modul in care te comporti in realitate.

Desi putem presupune ca fanteziile sunt dorintele erotice pe care vrem sa le punem in practica, specialistii spun ca nu este intotdeauna asa. Exista unele motive pentru care ai unele fantezii pe care nu vrei sa le aplici in viata reala.

Ce vor barbatii in pat? 10 lucruri care ii vor innebuni

„Fanteziile sexuale sunt o modalitate de a combina amintirile cu dorintele si alte emotii pentru a obtine un anumit rezultat”, declara pentru wellandgood.com Dulcinea Pitagora, psihoterapeut. Iti poti aminti in detaliu o experienta sexuala din trecut sau iti poti imagina una complet inventata, cu o persoana reala sau imaginata de tine, o vedeta etc.

Poti avea fantezii sexuale despre absolut orice, iar atunci cand acestea includ situatii pe care nu le doresti in mod constient in viata reala, poate sa apara sentimentul de rusine. Dar potrivit expertilor, nu este nevoie sa te gandesti prea mult la continutul fanteziilor tale sexuale care nu reflecta instinctele si dorintele tale din viata reala.

Motivul pentru care ai fantezii sexuale despre lucruri pe care nu vrei sa le faci in realitate

Exista, de fapt, mai multe motive pentru care oamenii se gandesc la comportamente sexuale si situatii erotice pe care nu le-ar incerca niciodata in viata reala. In primul rand, sa creezi in mintea ta o fantezie este mult mai sigur decat sa o pui in practica in realitate.

Uneori, „oamenii au fantezii despre lucruri pe care nu vor sa le faca in realitate pentru ca simt ca este mult mai sigur sa faca asta in mintea lor”, spune sexologul Marla Renee Stewart. Cand doar te gandesti sau iti imaginezi, nu exista un motiv sa simti rusine sau nevoia de a spune cuiva despre fanteziile tale, iar aceasta este principala atractie in cazul fanteziilor, in general”, mai spune experta.

Cum ii spui partenerului ce iti doresti in pat

Pe de alta parte, unii oameni au fantezii pe care ar fi imposibil sa le puna in practica in realitate, spune psihoterapeutul si sexologul Carol Queen. Daca fanteziile tale implica aspecte SF, cum ar fi sex cu extraterestri, de exemplu, nici macar nu ai optiunea de a le incerca in realitate.

Cum sa-ti dai seama daca vrei sa incerci in realitate fanteziile tale sexuale

Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este daca fantezia include componente periculoase sau care ar putea sa-ti faca rau, spune Dr. Queen. De exemplu, „iti imaginezi ca faci sex cu cineva care nu te doreste? Ceea ce iti doresti este legal in locul in care traiesti?”, spune experta. De asemenea, trebuie sa iei in considerare posibilele consecinte.

Apoi imagineaza-ti ca pui in practica acea fantezie si analizeaza ceea ce simti. Daca ai un sentiment de aversiune atunci cand te imaginezi punand in practica fantezia, Dr. Pitagora spune ca acesta este un semn ca nu vrei sa incerci acea fantezie in realitate.

5 conversatii despre sex pe care trebuie sa le ai cu partenerul tau

Iar daca tot incerci sa afli care este motivul pentru care ai o anumita fantezie pe care nu vrei sa o incerci in realitate, Stewart recomanda sa apelezi la sfatul unui terapeut sexual. Poti descoperi ca sunt unele elemente ale fanteziei tale – precum puterea, senzatiile si emotiile – care iti fac placere si pe care vrei sa le traiesti. Sau poti descoperi ca acea fantezie iti place pentru simplul motiv ca este o fantezie.

Foto: depositphotos.com