Ingredientele unei casnicii fericite: Cele doua trasaturi de personalitate pe care trebuie sa le aiba partenerul tau

1
De Maria Constantin
13 oct. 2019

Poate ca nu sunt cele mai atragatoare calitati pe care vrei sa le aiba partenerul tau, dar te vor ajuta sa construiesti o relatie care sa dureze. Iata care sunt acestea, potrivit stiintei!

Cum poti sa-ti dai seama daca alegi partenerul potrivit? Exista anumite calitati pe care ar trebui sa le cauti cand cauti pe cineva cu care sa-ti petreci tot restul vietii? Stiinta raspunde afirmativ – exista anumite trasaturi de personalitate, dar nu sunt tocmai cele pe care le-ai cauta la un partener, scrie site-ul Inc.

Ai crede ca ar trebui sa gasesti un partener inteligent cu care sa te intelegi usor, care sa aiba aceleasi interese si obiective ca si tine, cu care sa ai acea calitate greu de definit – chimia. Toate acestea conteaza. Dar multe studii arata ca, de fapt, cea mai buna alegere cand esti in cautarea unui partener de viata o reprezinta persoanele care au doua trasaturi specifice: autocontrolul si constiinciozitatea.

E firesc sa te intrebi: ce legatura au autocontrolul si constiinciozitatea cu romantismul? Intr-un articol publicat in urma cu mai multi ani de Psychology Today, psihologul Jeremy Nicholson cita un studiu care arata ca „partenerii persoanelor cu autocontrol ridicat au mai multa incredere in acestia”.

Increderea este esentiala

Increderea este importanta – trei studii arata ca partenerii cu autocontrol ridicat sunt mai fideli decat cei cu autocontrol mai slab. „Cei care se pot controla rezista la tentatii, chiar si atunci cand cineva foarte atractiv flirteaza cu ei”, a scris Nicholson.

Asadar, e bine sa ai un partener pasional si spontan, dar daca iti doresti o relatie cu o persoana fidela, cauta pe cineva cu mult autocontrol si ai sanse sa stai mai linistita, subliniaza site-ul citat.

3 semne clare ca esti deja cu persoana cu care te vei casatori

A doua calitate remarcata de Nicholson este constiinciozitatea. Suna si mai putin romantic decat autocontrolul, dar adevarul este ca un partener constiincios va depune mai mult efort pentru ca relatia sa mearga atunci cand apar probleme. „In doua studii, cercetatorii au descoperit ca aceasta calitate joaca un rol in motivatia pentru a repara greselile intr-o relatie, in rezolvarea constructiva a problemelor si in satisfactia pe care o aveti amandoi”, a scris Nicholson.

Concluzia este ca vei avea o relatie mai fericita daca alegi pe cineva care isi doreste sa se implice pentru a surmonta dificultatile care apar in orice cuplu.

Totul se reduce la asta: respectarea promisiunilor

O trasatura comuna a persoanelor constiincioase si a celor cu autocontrol ridicat este faptul ca reusesc sa-si tina promisiunile pe care le fac. „Aparent, oamenii nu-si tin promisiunile fiindca <<te iubesc>>; si se tin de promisiune pentru ca au autocontrolul de a indeplini sarcina pe care au promis-o”, a explicat autorul articolului.

Orice asteptari ai avea de la partenerul tau, sigur nu ai vrea pe cineva care nu e capabil sa-si tina promisiunile – ar fi o reteta garantata pentru multe frustrari si dureri de cap.

Ce reguli de aur trebuie sa respecti pentru a avea o relatie fericita

Pana la urma, cum gasesti pe cineva serios, care sa aiba aceste doua calitati, autocontrol si constiinciozitate? Nicholson sugereaza sa verifici atentia persoanei respective – cine nu este atent are mai putin autocontrol. Si persoanele care care fac planuri si le respecta au sanse mai mari sa dea dovada de seriozitate.

Un alt indiciu pe care Nicholson il evidentiaza este: ce se intampla cand tu si potentialul partener nu sunteti de acord intr-o anumita privinta? Incearca sa te faca sa te razgandesti cu furie, e bosumflat, este mieros? Sau discuta problema cu tine si incearca sa ajunga la un compromis? Cineva care pune rabdare si efort pentru a face lucrurile sa mearga intr-o relatie va folosi aceleasi calitati si alta data, cand se vor isca conflicte mai serioase, considera autorul.

Nu suna prea romantic, nici prea sexy. Nu suna ca intr-o poveste romantica. Dar asa te vei bucura de mai multa fericire.

Foto: Shutterstock.com