Iubesti cu sufletul sau cu mintea? Cele 8 tipuri de iubire de care esti capabila si ce spun despre tine

1
De Mia Nicolescu
16 iun. 2022

Dragostea creeaza dependenta, de aceea nu ne putem satura de ea atunci cand este adevarata.

Hormonii pe care creierul tau ii elibereaza atunci cand experimentezi dragostea duc la euforie si alte sentimente pozitive, lasandu-te sa-ti doresti mai mult.

Tindem sa credem ca dragostea are loc doar intre doua persoane care se atrag fizic, dar acest lucru nu este adevarat. Oamenii pot experimenta opt tipuri de dragoste in diverse relatii, cum ar fi cu parteneri romantici, prieteni, familie si chiar straini de pe strada.

Descrierile de mai jos te pot ajuta sa afli ce tip de iubire simti si care este catalizatorul acesteia.

Ce este un catalizator al dragostei?

Un catalizator este “un agent care provoaca sau accelereaza schimbari sau actiuni semnificative”. Un catalizator al dragostei este partea din tine care iti imbunatateste experienta cu un tip de iubire. De exemplu, iubirea de sine este catalizata (declansata) de suflet, iar iubirea afectuoasa este catalizata (declansata) de minte. Prin urmare, catalizatorul tau este agentul care provoaca sentimentul unui anumit tip de iubire.

Cele mai bune lectii de viata pe care le inveti pana in 30 de ani, potrivit unui psiholog

Cele 8 tipuri de iubire

Deoarece toate tipurile de iubire sunt catalizate diferit, fiecare iubire ne afecteaza in mod unic. La fel ca un buchet de flori in care fiecare floare are o reprezentare diferita, tipurile de dragoste pot avea un efect similar. Am creat opt personaje amoroase pentru a reprezenta tipurile de dragoste intalnite in fiecare relatie.

Grecii antici au studiat dragostea si au desemnat fiecare tip, dandu-i fiecaruia un nume grecesc.

PHILIA – DRAGOSTE AFECTUOASA

Philia este dragostea fara atractie fizica si are loc intre prieteni sau membri ai familiei. Apare atunci cand ambii oameni impartasesc aceleasi valori si se respecta unul pe celalalt – este denumita in mod obisnuit “dragostea fraterna”.

Catalizatorul dragostei: MINTEA – ea decide ce prieteni se afla pe aceeasi lungime de unda cu tine si in care poti avea incredere.

Cum iti manifesti iubirea: angajeaza-te intr-o conversatie profunda cu un prieten, fii deschisa si de incredere, arata-ti sustinerea in momentele grele.

PRAGMA – DRAGOSTE DURABILA

Pragma este cea mai inalta forma de iubire; adevaratul angajament, care vine din intelegere, compromis si toleranta. Este o iubire unica, care creste in timp si necesita o intelegere profunda, de aceea este diferita de sentimentul de indragostire. Este dragostea vesnica dintre doua persoane care formeaza un cuplu de multi ani si aleg sa depuna eforturi egale in relatia lor.

Catalizator al dragostei: subconstientul – el conduce partenerii unul spre celalalt.

Cum iti manifesti iubirea: continua sa intaresti legatura unei relatii pe termen lung, depune efort impreuna cu partenerul tau pentru relatia voastra, alege sa lucrezi cu el pentru totdeauna.

Ce a impresionat-o cel mai mult pe Regina Elisabeta a II-a cand a intalnit-o prima oara pe Kate Middleton

STORGE — DRAGOSTE FAMILIARA

Storge este o dragoste naturala, care are radacini in parinti si copii, precum si in cei mai buni prieteni. Este o iubire infinita construita pe acceptare si conexiune emotionala profunda. Aceasta iubire vine usor si repede in relatiile dintre parinti si copii.

Catalizator al dragostei: amintirile – ele incurajeaza legaturi de lunga durata cu o alta persoana. Pe masura ce creati mai multe amintiri, valoarea relatiei creste.

Cum iti manifesti iubirea: investeste timp, iarta, impartaseste momente memorabile si de impact.

EROS – DRAGOSTE ROMANTICA

Erosul este o dragoste primordiala, care vine ca un instinct natural pentru majoritatea oamenilor. Este o dragoste pasionala manifestata prin afectiune si atractie fizica. Aceste comportamente romantice includ, dar nu se limiteaza la: sarut, imbratisari si tinerea de mana.

Catalizator al dragostei: corpul fizic – hormonii trezesc pasiunea, dorinta… un foc ce poate fi domolit doar prin actiuni romantice cu partenerul.

Cum iti manifesti iubirea: admirarea corpului fizic al cuiva, atingerea fizica, cum ar fi imbratisarea si sarutul, afectiune romantica.

LUDUS – DRAGOSTE JUCAUSA

Ludus este o dragoste copilareasca si cocheta, care se regaseste in mod obisnuit in etapele de inceput ale unei relatii (etapa lunii de miere). Acest tip de dragoste consta in tachinari, mici jocuri si rasete intre doua persoane. Cu toate acestea, cuplurile mai in varsta incearca sa pastreze din aceasta iubire pentru o relatie plina de satisfactii.

Catalizator al dragostei: astralul – emotiile iti permit sa te simti ametita, entuziasmata, interesata de o alta persoana.

Cum iti manifesti iubirea: flirteaza si implica-te intr-o conversatie provocatoare, petreceti timp impreuna pentru a rade si a va distra, jucati-va.

MANIA – DRAGOSTE OBSESIVA

Mania este o iubire obsesiva fata de partener. Conduce la gelozie sau posesivitate – cunoscute sub numele de codependenta. Cele mai multe cazuri de iubire obsesiva se gasesc in cuplurile cu un dezechilibru al iubirii unul fata de celalalt. Un dezechilibru dintre Eros si Ludus este cauza principala a Maniei. Cu niveluri sanatoase de dragoste jucausa si romantica, raul iubirii obsesive poate fi evitat.

Catalizatorul dragostei: instinctul de supravietuire – determina o persoana sa aiba nevoie disperata de un partener pentru a se simti important si de folos.

Cum sa eviti mania: recunoaste comportamentul obsesiv sau posesiv inainte de a actiona dupa el, concentreaza-te mai mult pe tine decat pe cealalta persoana, ai incredere in tine si in relatie.

PHILAUTIA – DRAGOSTE DE SINE

Philautia este o forma sanatoasa de iubire in care iti recunosti valoarea de sine si nu iti ignori nevoile personale. Dragostea de sine incepe cu recunoasterea responsabilitatii tale pentru propria bunastare. Este o provocare sa manifesti un tip de iubire atunci cand nu exista dragoste de sine. Nu poti oferi ceea ce nu ai.

Catalizatorul dragostei: suflet – iti permite sa reflectezi asupra nevoilor tale si asupra sanatatii fizice, emotionale si psihice.

Cum iti manifesti iubirea: creeaza un mediu care sa iti hraneasca starea de bine, ai grija de tine asa cum un parinte ar avea grija de un copil, petrece timp in jurul oamenilor care te sustin.

AGAPE – DRAGOSTE DEZINTERESATA

Agape este cea mai pura forma de iubire. Este data fara nicio asteptare de a primi ceva in schimb. Agape este decizia de a raspandi dragostea in orice circumstante – inclusiv in situatii distructive. Agape nu este un act fizic, este un sentiment, dar actele de iubire de sine pot provoca Agape, deoarece automonitorizarea duce la rezultate.

Catalizator al dragostei: spiritul – creeaza un scop mai mare decat tine. Te motiveaza sa transmiti bunatate altora.

Cum iti manifesti iubirea: dedica-ti viata facand fapte bune, fii constienta de actiunile tale pentru binele omenirii, ofera-ti timpul si bunatatea cuiva care are nevoie.

Foto: depositphotos.com