Le faci tuturor pe plac? Iata care sunt riscurile la care te expui

1
De Ioana Marosan
13 feb. 2019

Oricine isi doreste sa fie iubit, acceptat si sa se simta in siguranta. Face parte din ADN-ul nostru. Insa, daca esti genul de persoana care le face pe plac tuturor poti sa te expui la cateva riscuri.

Unii oameni cred ca cea mai buna metoda pentru a obtine lucrurile de mai sus este sa lase deoparte ceea ce isi doresc si sa puna pe primul plan dorintele altora. Aceasta abordare poate sa functioneze pentru o perioada de timp, dar in cele din urma va declansa un conflict interior.

Cum iti dai seama ca prietena ta e o persoana toxica

Daca vrem sa spunem nu, ne simtim vinovati, iar daca spunem da este posibil sa ramanem cu un resentiment. Suntem condamnati, indiferent daca spunem da sau nu. Aceasta strategie ne va crea probleme pentru ca vom dedica mai mult timp si efort in incercarea de a-l multumi pe sef, dar suntem sariti atunci cand se fac promovari sau ne dam seama ca munca pe care o facem nu ne place deloc.

S-ar putea sa ne simtim foarte bine impreuna cu familia sau prietenii, dar sa fim frustrate ca noi suntem chemate intotdeauna atunci cand au nevoie de ajutor, de facut munca in plus sau de rezolvat problemele altora.

Il pui mereu pe partener pe primul loc?

Aceasta abordare poate avea efecte negative asupra vietii sentimentale. Dam mereu atentie partenerului nostru si nevoilor sale, dar nu ne simtim apreciate si importante, iar nevoile si dorintele noastre nu sunt luate in consideratie. Este posibil sa ni se faca dor de perioadele in care eram mai fericite si mai independente. Exista posibilitatea sa incepem sa ne simtim plictisite, lipsite de vlaga sau usor deprimate. Furia, resentimentele, durerea pe care am incercat sa le evitam cresc din ce in ce mai mult. In aceasta situatie, singuratatea pare sa fie oportunitatea de a scapa de toate aceste provocari, dar asta inseamna sa ne izolam de ceilalti.

Narcisistii: Cum ne afecteaza fluxul energetic

Renunta la complexul de vinovatie si invata sa spui NU

Uneori se pare ca trebuie sa alegem intre a ne sacrifica pe noi insine sau a renunta la o relatie. Adesea simtim ca suntem prinse in aceasta situatie, dar nu ne gandim ca lucrurile pot sa fie altfel. Dorinta de a le face altora pe plac este atat de inradacinata in noi, incat pur si simplu nu ne putem opri. Dar, daca ne uitam in jurul nostru, vom observa ca exista si oameni care se fac placuti fara sa fie nevoie sa-i multumeasca pe toti cei din jur.

Probabil chiar cunoastem persoane care sunt admirate dar care stiu sa spuna “nu” cererilor sau invitatiilor pe care nu vor sa le onoreze. Si, ceea ce este si mai de neinteles este ca nici nu par sa se simta vinovati din cauza asta. Daca vom acorda un timp de reflectie pentru acesta problema, vom ajunge sa ne intrebam cum am ajuns in aceasta situatie frustranta si daca a face pe plac tuturor este drumul pe care trebuie sa-l urmam pentru a fi acceptate.

Pentru multe dintre noi, a face pe plac cuiva inseamna mai mult decat bunavointa

Este parte din personalitatea noastra. Unii copii decid ca respectarea tuturor dorintelor parintilor este metoda cea mai buna pentru a se acomoda in lumea adultilor si cea mai sigura cale pentru a castiga dragostea si acceptarea din partea parintilor.

Atunci cand metoda parentala de a mentine disciplina este nedreapta sau nu urmeaza un tipar anume, copiii invata sa fie mai atenti si mai cooperanti pentru a evita reprosurile sau pedepsele primite din partea parintilor.

Ce faci atunci cand simti ca nu mai poti?

Din pacate, atunci cand devii o persoana care vrea cu orice pret sa le faca pe plac celor din jur, te indepartezi de tine insati. Nevoia de a fi acceptata, inteleasa si iubita ne face sa devenim mai instrainate de noi insine.

Foto: Shutterstock.com