Narcisistii: Cum ne afecteaza fluxul energetic

1
De Ingrid David
30 ian. 2019

Trendul de a impartasi chiar si cele mai banale detalii ale vietii noastre pe social media i-a transformat pe unii oameni in… narcisisti. Afla cum ii recunoastem si de ce trebuie sa ne ferim de ei.

Sunt mici sansele sa recunoastem un narcisist la prima vedere. Nici cel mai experimentat psiholog poate ca nu ar putea face asta. Este posibil chiar sa fi intalnit si noi, de-a lungul vremii, astfel de persoane, dar sa nu ne dam seama ca se incadreaza in aceasta categorie.

Cu toate acestea, comportamentele exterioare, chiar cele mai des asociate cu NPD (Narcissistic Personality Disorder), nu sunt suficiente pentru a indica aceste tendinte narcisiste, scrie Psychologytoday.com. Acest lucru este cauzat de faptul ca multi oameni pot adopta comportamente similare unui narcisist, ceea ce face dificila diagnosticarea unui astfel de „pacient”.

Vampirii energetici. De ce nu e de glumit cu ei

Acestea fiind zise, iata cativa indicatori comuni care ar putea „sa dea de gol“ un narcisist:

Ei si doar ei

Au senzatia ca totul trebuie sa se invarta in jurul lor. Ei sunt cei mai fericiti daca fiecare actiune, indiferent de planul in care se desfasoara aceasta, are legatura cu ei. Se bucura peste poate daca le spui ca fotografiile lor de pe FB, spre exemplu, sunt cele mai frumoase. Sunt maximum de incantati daca postarile lor primesc multe Like-uri (ar fi in stare sa se inscrie la o competitie) si si-ar pune fotografii cu ei peste tot.

Esti intr-o relatie cu un narcisist? Vezi ce presupune asta

Se simt in al noualea cer

Pe de alta parte, atunci cand li se pare ca nu sunt admirati, ca actiunile lor nu au parte de reactia pe care o asteptau, aproape ca intra in depresie. Devin agitati si nici macar nu se mai pot concentra pe activitatea lor. Ba chiar au momente in care nici macar nu mai sunt in stare sa se exprime coerent.

Ii ignora pe toti cei din jur

Un narcisist mai poate fi recunoscut si dupa… lipsa totala de empatie pe care o arata celor din jur. Cu toate ca ei au nevoie de atentia tuturor si au pretentia ca toti sa ii admire. Pe ei si pe toate faptele lor. Ei se poarta constant de parca ar juca rolul principal intr-un film, iar toti ceilalti ar fi nu personaje secundare, ci simpli figuranti. Iar daca vreunul dintre cei din jur arata ca ar avea nevoie de ajutor in vreo problema emotionala, narcisistii nici macar nu vor sa-i vada. Sau sa-i auda.

Cei care au in jur persoane despre care suspecteaza ca ar fi narcisisti trebuie sa ia in calcul ca acestia se pot incadra in mai multe categorii, printre care „Acaparatorii“ si „Mana larga“.

Acaparatorii

Sunt cei care se au tendinta de a pune stapanire pe tot ce e in jur, indiferent daca e al lor sau nu. Li se pare firesc ca toata lumea sa le ofere tot, iar ei sa nu dea nimic in schimb. Pot deveni destul de coplesitori si obositori, pentru ca „se baga in sufletul tau”.

6 moduri de a te apara de oamenii toxici din viata ta

Mana larga

O categorie speciala de narcisisti sunt cei care incearca sa compenseze lipsa lor de incredere cu daruri. Multe si uneori si scumpe. Le ofera celor din jur, celor de la care totusi au nevoie de atentie. Nu conteaza ca nici macar nu-si permit acele cheltuieli. Important pentru ei e sa daruiasca. Dar nu in van. Acestia se asteapta la randul lor sa-i tratezi la fel. Si sa le multumesti de mai multe ori pentru cadouri, chiar daca nu ai cerut nimic si poate nici nu aveai nevoie de ele.

Acum, dupa ce ai vazut cateva dintre caracteristicile unor narcisisti, te poti feri de ei cu mai multa usurinta. Important: nu e obligatoriu ca cineva sa fie narcisist doar pentru ca prezinta una dintre caracteristicile de mai sus.

Foto: Shutterstock.com