Cum depistezi un narcisist, pana nu e prea tarziu. Semnele care il dau intotdeauna de gol

1
De Andreea Raicu
6 oct. 2023

E un subiect care imi starneste interesul de fiecare data cand il aud. De ce? Pentru ca l-am trait si studiat atat pentru mine, cat si pentru prietenele mele.

Da, pentru ca si eu am fost intr-o relatie cu un narcisist. Ani multi si lungi.

Si pentru ca am citit atat de mult pe acest subiect si am comentat zile si nopti impreuna cu prietenele mele care au avut parteneri narcisisti, pot scrie aici o carte. Dar ma voi rezuma la cateva aspecte pe care le consider importante si la semnele care te ajuta sa depistezi un narcisist.

Inainte de orice, vreau sa stii ca un narcisist nu se schimba, nu poate fi schimbat si nici nu vrea, asa ca indiferent cat de sarmant iti pare si ce conexiune senzationala crezi ca ai cu el, fugi pana nu e prea tarziu. Nu ai NICIODATA sansa de castig!

Si ca sa nu ajugi prea departe in relatia cu un narcisist, iti voi spune cum sa il depistezi inca de la inceput:

• Cum spuneam, este extrem de sarmant, cuceritor si prezent LA INCEPUT. Ar face orice sa iti atraga atentia si sa iti intre in gratii. Iar intr-o lume in care barbatii nu mai au rabdare si consecventa, ceea ce ofera un narcisist la inceput e aur! Prin urmare, sunt sanse foarte mari sa te cucereasca.

• Are o nevoie constanta de admiratie din partea celor din jur, asa ca deseori se lauda mult in asteptarea aplauzelor. Iar daca laudele si aplauzele nu apar, se enerveaza.

46 de lectii pe care le-am invatat in 46 de ani

• Narcisistii au o atitudine manipulatoare. Se folosesc de sarmul lor pentru a te convinge sa faci ce vor ei. Iar daca nu o faci, e vai si amar de capul tau!

• Empatia le lipseste cu desavarsire. Pur si simplu nu sunt capabili sa inteleaga ce simt ceilalti si de aceea nici nu le pot intelege si satisface nevoile.

• Sunt invidiosi si cred ca ceilalti sunt invidiosi pe ei. Narcisisti ii invidiaza pe cei pe care ii admira in secret, fie ca este vorba de situatia financiara a acestora, realizarile lor sau viata sentimentala. Cu timpul, ajung sa creada ca, de fapt, ceilalti sunt invidiosi pe ei.

• Au senzatia ca li se cuvinte totul.

• Au o stima de sine foarte scazuta. In ciuda a ceea ce arata, in interior narcisistii se simt mici si neinsemnati.

Ce am inteles eu din relatiile mele cu barbatii

• Nu isi asuma responsabilitatea. Dau mereu vina pe ceilalti pentru tot ceea ce se intampla. Aproape niciodata nu e vina lor, orice s-ar intampla.

• Exploateaza pe oricine in interesul propriu. Un narcisist iti analizeaza vulnerabilitarile si ataca fix acolo unde stie ca te doare cel mai tare, ca sa obtina ce are nevoie.

• Nu suporta critica, dar te critica fara sa se gandesca la felul in care te face sa te simti.

• Narcisistul este intr-o competitie permanenta cu cei din jur, chiar si cu tine. Si daca nu castiga, e prapad!

Sunt cateva aspecte care te vor ajuta sa depistezi un narscisist. Nu e greu sa il recunosti, greu este sa iesi din relatia cu el si aproape imposibil sa o faci fara suport. Sunt extrem de acaparatori si te fac sa crezi ca doar ei te pot iubi si te pot face fericita.

Comportamente toxice pe care am ales sa le elimin din viata mea

Relatiile cu ei dureaza ani de zile nu pentru ca esti fericita, ci pentru ca mereu va fi ceva care te va tine acolo. Va fi mereu ceva, o firimitura, care iti da speranta ca se va schimba.

Nu se va schimba, oricat de mult speri sa se intample asta. Crede femeile trecute prin asta. Nu are sens sa te mai chinui si tu, asa cum am facut-o noi.

Iubeste-te atat de mult incat sa pleci fara sa privesti inapoi dintr-un loc in care nu ti-e bine si nu iti va fi niciodata!