Comportamente toxice pe care am ales sa le elimin din viata mea

1
De Andreea Raicu
2 nov. 2022

Ma gandeam zilele trecute la multitudinea de oameni care mi-au trecut prin viata.

Cred ca stiti deja ca sunt genul de persoana care merge pe principiul ca nimic din ceea ce se intampla nu este intamplator, asa ca am credinta ferma ca si relatiile pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului, indiferent daca au fost sau nu de durata, mi-au modelat intrucatva personalitatea. Deci, cred ca nu as fi fost persoana de acum fara toate aceste relatii, fara toti acesti multi oameni de care m-am iconjurat de-a lungul timpului. Si pentru asta, sunt recunoscatoare!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Andreea Raicu (@araicu)

Cred ca una dintre dorintele comune ale tuturor oamenilor este starea de bine. Ne dorim sa ne fie bine, sa fim echilibrati, sau, de ce nu, chiar fericiti. Pentru aceasta stare facem toate lucrurile pe care le facem, si tot pentru ea legam relatii de prietenie si de iubire. Ne place sa ne fie bine! Si majoritatea dintre noi simt puternic acest bine atunci cand suntem inconjurati de oameni. Asa ca suntem mereu in cautare de prieteni si de oameni cu care sa ne petrecem timpul, incercand din rasputeri sa cladim relatii armonioase, functionale, in care sa ne simtim bine.

Dar lucrurile nu sunt intotdeauna atat de simple.

As putea sa spun ca, din contra, mai degraba intram in relatii disfunctionale ca sa putem ulterior sa intelegem ce este bun si sanatos pentru noi. Uitandu-ma in jur, pot sa spun ca rar am intalnit pe cineva care sa nu fi avut macar o relatie dezechilibrata sau toxica in viata lui. Cat despre mine, daca esti printre cititoarele mele fidele, stii deja ca m-am confruntat cu genul asta de relatii atat in prieteniile cu femeile din viata mea, cat si in relatiile de iubire. Si din toate am invatat lucruri.

Ce numesc eu relatie dezechilibrata sau toxica?

Cand vorbesc despre relatii dezechilibrate nu ma refer la cele in care apar conflictele de moment sau diferitele neintelegeri, chiar certuri, de-a lungul timpului. Certurile sunt normale si chiar sanatoase, mai ales atunci cand stii sa gestionezi ceea ce se intampla dupa cearta. Dezechilibrul apare atunci cand reactivitatea emotionala este exagerata, cand in bunul curs al relatiei intervin niste modele de atasament sau experiente mai vechi care alimenteaza negativ relatia. Si cu cat ne straduim sa gasim o cale de intelegere, o cale de aplanare a conflictelor, cu atat mai mult intram in ele si toxicitatea se adanceste si mai tare. Iar emotia care sta la baza acestui cerc vicios este FRICA.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Andreea Raicu (@araicu)

Ne este frica sa facem pasul atat pentru ca ne asteptam la o reactie urata si nu vrem sa ii suparam, dar si pentru ca avem impresia ca viata noastra nu va mai fi la fel fara ei.

Si asa ajungem sa facem compromisuri dupa compromisuri pentru a pastra relatia. Eu una ma simteam mereu frustrata chiar si dupa un contact minim cu persoanele respective si, desi simteam ca imi face rau acea relatie, totusi nu reuseam sa ma desprind. In felul asta am experimentat timp indelungat relatii toxice cu cea mai buna prietena si cu partenerul de viata, cu cel de business de care nici prin cap nu imi trecea sa ma desprind, de teama ca nu ma voi descurca fara el, acceptand o lipsa de respect pe care acum nu o mai tolerez nici in cantitati extrem de mici.

Am invatat ca este mult mai sanatos sa indepartezi din viata persoanele care nu te respecta si nu te valoreaza cu adevarat, pentru ca locul gol va fi rapid umplut de cineva care chiar merita sa fie acolo.

Las aici cateva semne de relatie toxica cu care m-am confruntat si pe care nu le mai accept la oamenii din viata mea:

Negativismul si vesnica ipostaza de victima – acei oameni care vad numai lucrurile neplacute din viata lor si care vesnic se plang de ceva

Judecata – cei care sunt mereu cu ochii pe ceilalti si au mereu ceva de spus, indiferent daca este sau nu treaba lor

Lipsa de autenticitate si de onestitate – oamenii care aleg sa joace roluri, care incearca sa fie altceva decat sunt, cei care nu sunt in general sinceri

Bully-ingul – persoanele care mereu au cate o gluma sau o ironie de facut la adresa altora. Am observat asta, culmea, la persoanele care nu au deloc incredere in ele, care se simt inferioare, si care ii ironizeaza pe altii pentru a obtine senzatia ca le sunt superiori. Este una dintre cele mai neplacute tipuri de relationare dintr-o relatie toxica si poate sa ajunga in extrema la fenomenul de „gaslightning”

Lipsa de empatie si de suport – se intalneste la cei care sunt preocupati intens de propria persoana; persoanele care stau in conversatie cat sa isi verse ei problemele, iar cand vine randul celuilalt, dispar sau nu mai sunt disponibili din diverse motive; sunt cele care nu sunt niciodata prezente cand iti este cu adevarat greu

Invidia si gelozia – TOXIC TOXIC TOXIC! Nu e nimic mai gresit intr-o relatie de orice fel decat un partener care nu se poate bucura pentru lucrurile bune din viata ta, indiferent ca sunt alte persoane, experiente sau lucruri. Dinamica cu o astfel de persoana este vesnic conflictuala si tensionata chiar si atunci cand nu scoate pe gura aceste lucruri.

Greutatea cea mai mare, dupa ce ai realizat ca omul din fata ta este toxic, vine din infranarea nevoii uriase de a-l salva pe celalalt, de a-i arata calea cea buna. Noi toti trecem prin perioada in care credem ca de noi tine sa indreptam lucrurile, ca de noi depinde sa se schimbe cel din fata noastra, sa poata vedea lucrurile din perspectiva noastra si astfel relatia sa devina sanatoasa. Dar asta nu se intampla niciodata. Oamenii se schimba doar daca si atunci cand vor ei.

Pentru mine un prieten adevarat este o persoana care ma face sa ma simt in siguranta, imi da acel sentiment de „acasa” oricand sau oriunde am fi impreuna.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Andreea Raicu (@araicu)

Un prieten adevarat ma face sa ma simt acceptata si nejudecata, iubita, imi ofera spatiu sa fiu exact asa cum simt sa fiu fara sa incerce sa ma schimbe, si niciodata nu imi invalideaza alegerile, emotiile, nevoile, nici macar atunci cand nu este de acord cu ele.

Poate ca dupa ce ai citit toate astea o sa ti se para complicat sa gasesti pe cineva cu adevarat curat si cu care sa merite sa intri intr-o relatie, dar crede-ma, merita fiecare muschi incordat, fiecare NU spus cu fermitate. Mi-a luat ceva sa imi fac curat in viata, dar am inteles ca bucuria si linistea pe care ti-o ofera relatiile autentice si sanatoase sunt nepretuite!

Nu iti fie frica sa inchei relatiile toxice, nu te gandi la singuratate, locul ramas liber nu va sta multa vreme asa.

Foto: Arhiva personala