Cele 6 tipuri de narcisisti. Care este cel mai periculos?

1
De Alice Papuc
11 oct. 2022

Indiferent de natura relatiei pe care o ai cu un narcisist, aceasta poate fi daunatoare.

Narcisistii sunt, in general, persoane care se confrunta cu lipsa de empatie si care simt o nevoie nesfarsita de admiratie, sustine psihologul Danielle Forshee. Indiferent de natura relatiei pe care o ai cu un narcisist – platonica sau romantica – pot exista consecinte daunatoare.

Narcisistii au o latura extrem de defensiva si sunt incapabili sa accepte critici, chiar si constructive. Potrivit doctorului Hoffman „intreaga relatie este centrata pe placerea acestei persoane”, fara ca tu sa iti poti adresa nevoile tale sau chiar nevoile relatiei in sine. Astfel, o relatie cu un narcisist te poate face sa te simti o persoana nesigura si nedemna.

 De ce este atat de dificil sa identifici un narcisist?

Acest lucru se intampla pentru ca, de cele mai multe ori, oamenilor le este dificil sa admita ca o persoana este, efectiv, lipsita de orice urma de empatie. Narcisistului i se ofera prezumtia de nevinovatie. Mai mult decat atat, narcisistul poate, din cand in cand, sa para o persoana generoasa. Acesta este doar un truc pe care il foloseste sa tina cealalta persoana cat mai legata de el, pentru a obtine ceva in schimb. Este usor sa crezi in acel moment ca narcisistului ii pasa de tine.

Care sunt tipurile de narcisisti?

Potrivit doctorului Hoffman, exista doua categorii de narcisisti. Narcisistii “deschisi”, pe care ii poti recunoaste imediat: sunt aroganti, competitivi si foarte centrati pe propria persoana, si narcisistii “ascunsi”. Cea din urma categorie este reprezentata de persoane introvertite, care au o stima scazuta de sine si care se tem sa fie respinsi. Aceasta teama de respingere este atat de puternica incat nu poate fi controlata si se transforma in narcisism.

5 metode pentru a iti elibera sufletul de sentimentele traumatice aduse din trecut

Din prima categorie fac parte:

Narcisistul toxic

Un narcisist toxic provoaca in mod continuu drame in vietile altora, durere si chiar distrugere. Daca ai un prieten care iti cere tot timpul si toata atentia ta, si mai mult, care nu raspunde bine la critici, ai grija, s-ar putea sa te confrunti cu o persoana toxica.

Un tip particular de narcisist toxic este chiar narcisistul psihopat. Aceasta persoana va fi adesea violenta si nu va arata nicio urma de remuscare.

Narcisistul exhibitionist

Acest narcisist este extrem de evident in ceea ce priveste propriul interes – “este narcisistul care ii lasa pe toti din jur sa vada ca e narcisist”, sustine Dr Mayer. Nu se sfieste sa profite, in mod direct, de oamenii din jur si nu il deranjeaza sa fie perceput drept arogant.

Narcisistul agresor

Narcisistii agresori se formeaza prin distrugerea altor oameni. Ei sunt fixati pe ideea de castig si ajung sa ii ameninte sau sa ii batjocoreasca pe cei din jur. Gandul de a-i face pe ceilalti sa se simta nedemni le aduce satisfactie.

Din cea de-a doua categorie fac parte:

Narcisistul ascuns

Acest tip de narcisist tinde sa fie cel mai greu de depistat, pentru ca are doua fete. Ar putea sa para grijuliu si amabil, dar in realitate este exact opusul. Dr Mayer sustine ca “este narcisistul care nu-si impune personalitatea altora, dar crede cu fermitate in caracteristicile narcisismului”.

Seducatorul narcisist

Spre deosebire de celelalte tipuri de narcisisti, acesta te va face sa te simti foarte bine cu propria persoana. Iti va oferi afectiune si va face orice sa te cucereasca. Pentru el esti asemenea unui “trofeu”. Poate parea ca te admira sau chiar idolatrizeaza, dar in realitate vrea doar sa se foloseasca de tine.

Narcisistul vulnerabil

La fel ca un narcisist clasic, nu poate accepta criticile. Ceea ce il diferentiaza este simtul deformat al realitatii, modul in care se victimizeaza. Conform doctorului Ramani Durvasula „oricat de multa empatie ar primi de la un partener, nu este niciodata suficienta”. Pentru el viata este pur si simplu nedreapta. Orice s-ar intampla si oricat l-ai ajuta.

 Micro-infidelitatea: Ce este si cum se manifesta infidelitatea online

Care este cel mai periculos tip de narcisist?

Este bine sa te feresti de toate tipurile de narcisisti, caci niciunul nu iti va imbunatati viata, ci dimpotriva. Dar care este cel mai periculos, de care trebuie sa te feresti cel mai mult? Potrivit doctorului Bash, cel mai periculos narcisist este cel toxic. Celelalte tipuri de narcisisti vor fi centrati pe propria persoana, in timp ce narcisistul toxic poate chiar sa isi propuna sa te raneasca. O relatie cu un astfel de narcisist ar fi extrem de daunatoare sanatatii mintale.

Scarlett Johansson a dezvaluit ca acneea adulta i-a afectat sanatatea mintala si stima de sine. Cum a scapat de ea

Foto: depositphotos.com