Narcisistii au acest stil unic de a manca, arata studiile clinice

1
De Teodora Tirca
22 nov. 2023

Se pare ca narcisistii se pot da de gol chiar si prin stilul lor de a manca. Cercetatorii au cateva teorii interesante.

Atunci cand crezi ca ai de-a face cu un narcisist, mai intai te uiti la trasaturile de personalitate: nevoia constanta de atentie, incalcarea limitelor celorlalti si lipsa de empatie sunt semne graitoare, spun specialistii MindBodyGreen. Totusi, s-ar putea ca si alte detalii sa-l dea de gol, cum ar fi ceea ce isi pune in farfurie.

Potrivit unor noi cercetari, narcisistii pot impartasi modele de alimentatie similare si isi pot exercita controlul folosindu-se inclusiv de alimente. Iata ce au descoperit cercetatorii si ce inseamna pentru narcisisti ​​si sanatatea lor, pe termen lung.

Studierea tiparelor de alimentatie narcisista

O noua cercetare publicata in Psychology&Marketing a pus bazele a trei studii in care mai multi oameni (inclusiv dintre cei care manifesta tendinte narcisiste de exces de incredere de sine si nevoie de admiratie) au fost rugati sa faca alegeri alimentare dupa ce li s-au prezentat beneficiile si riscurile pentru sanatate ale anumitor ingrediente.

„Ideea am primit-o dintr-o lucrare anterioara despre narcisism, care a aratat ca cei cu tendinte narcisiste beau mai mult vin decat altii, pur si simplu pentru a se da in spectacol”, spune Renaud Lunardo, coautor al studiului si profesor senior de marketing la Kedge Business School din Bordeaux, Franta.

Femeile din Paris isi bazeaza tinutele pe aceste 5 piese basic elegante

In primul studiu, 644 de adulti au primit vin – o bautura bogata in polifenoli care promoveaza sanatatea, dar care poate fi si daunatoare in doze mari. In al doilea, unui grup separat i s-a oferit ciocolata — un alt aliment care nu este cel mai sanatos, dar care are proprietati antioxidante. Inainte de a li se prezenta aceste alimente, participantii au raspuns la intrebari care le-au oferit cercetatorilor o idee aproximativa despre cat de narcisici erau, cum ar fi „Tind sa vreau ca ceilalti sa ma admire.”

Cercetatorii au descoperit ca oamenii care au manifestat narcisism erau mai tentati sa consume mai mult vin si ciocolata – probabil pentru ca in mintea lor au exagerat beneficiile pentru sanatate ale acestor produse, minimizand efectele lor adverse. Acest lucru este confirmat de cercetarile anterioare care au descoperit ca narcisismul este asociat cu partinirea optimismului, ceea ce inseamna ca narcisistii tind sa „judece gresit si sa-si supraestimeze propria susceptibilitate la evenimente pozitive/negative”, noteaza cercetatorii.

Pierzi bani in fiecare luna din cauza acestor 8 obiceiuri

Intr-un al treilea studiu, 333 de participanti din SUA au fost rugati sa-si imagineze ca li se ofera fructul durian in doua scenarii: atunci cand erau singuri acasa sau cand socializau cu prietenii si colegii. Ei au citit mai intai o scurta prezentare generala a beneficiilor fructelor (promoveaza sanatatea inimii) si dezavantajelor (miros puternic, bogate in zaharuri naturale). Fructul durian a fost ales pentru ca este relativ necunoscut pentru majoritatea oamenilor, asa ca este putin probabil ca participantii sa aiba idei preconcepute despre acesta.

In general, avem tendinta de a face alegeri alimentare diferite atunci cand mancam impreuna cu alte persoane comparativ cu mesele pe care le luam in singuratate.

Iar acest lucru s-a dovedit adevarat si pentru narcisistii din acest studiu: ei erau mai predispusi sa se concentreze pe pericolele alimentare legate de sanatate atunci cand si-au imaginat ca mananca cu alti oameni – asa ca, in cele din urma, au ales sa manance mai putin durian in mediul social.

In concluzie, cercetatorii au descoperit ca narcisistii tind sa supraestimeze beneficiile pentru sanatate ale anumitor alimente atunci cand mananca singuri, dar acorda mai multa atentie pericolelor pentru sanatate ale alimentelor atunci cand mananca in fata altor persoane.

Foto: Freepik.com