3 tipuri de personalitate intunecata pe care trebuie sa le eviti, potrivit psihologilor

1
De Mia Nicolescu
10 aug. 2022

Termenul de “Triada Intunecata” suna de rau augur, dar ce inseamna, de fapt, acest concept?

Diagnosticele gresite abunda, insa acest trio de asa-numite tipuri de personalitate intunecata — narcisisti, psihopati si machiavelici — nu sunt doar etichete menite sa insulte. Exista dovezi stiintifice ca acest triunghi are dificultati unice de a relationa cu ceilalti, iar sentimentul de sine este nealiniat cu codurile morale predominante. Acesti oameni te vor rani, pentru ca sunt lipsiti de empatie, manipulatori si interesati doar de propria persoana si binele propriu.

Inca se fac cercetari pentru a intelege mai bine persoanele cu aceste trasaturi, dar si pentru a-i ajuta pe ceilalti sa invete cum sa interactioneze si sa faca fata acestor “personalitati intunecate”, un rol important fiindu-le atribuit psihologilor si cercetatorilor de personalitate.

Expresia de “Triada Intunecata” (the dark triad) a fost folosita intr-un studiu din 2002, de catre psihologii Delroy Paulhus si Kevin M. Williams. “Trasaturile triadei intunecate impartasesc un nucleu comun de antagonism (sau grad scazut de agreabilitate)”, spune Virgil Zeigler-Hill, psiholog de personalitate sociala la Universitatea Oakland. “Mai exact, problemele legate de insensibilitate si dorinta de a-i manipula sau exploata pe altii par a fi deosebit de importante pentru intelegerea acestor trasaturi”.

Motivul romantic pentru care William si Kate nu-si arata afectiunea in public

CELE 3 TIPURI DE PERSONALITATE INTUNECATA

“Cele trei trasaturi de personalitate nu sunt afectiuni ale sanatatii mintale diagnosticabile in sine”, mai spune acesta. “Cu toate acestea, narcisismul si psihopatia au conexiuni clare cu tulburarea de personalitate narcisica si, respectiv, cu tulburarea de personalitate antisociala.”

Aceste trasaturi de personalitate similare, dar distincte, se prezinta in moduri diferite. Daca nu esti specialist, este usor sa interpretezi gresit comportamentul. Si asta ar putea fi o greseala ddeosebit de periculoasa – unii sunt mai agresivi fizic, in timp ce altii sunt manipulatori din punct de vedere emotional.

  1. PERSONALITATE NARCISICA

Greg Park, cercetator de personalitate si fondator al TraitLab, spune ca narcisistii au tendinta de a se auto-imbunatati: “Au o motivatie neobisnuit de puternica de a mentine o imagine pozitiva, atractiva sau de succes in ochii si mintea altor oameni. Narcisistii sunt, de asemenea, mai susceptibili decat ceilalti colegi de triada sa-si apere imaginea sau reputatia in mod foarte agresiv, chiar si atunci cand aud un comentariu minor la adresa lor”. Deoarece oamenii narcisisti au o admiratie exagerata pentru ei insisi, conversatia cu ei se va concentra probabil pe succesele lor: fizic, profesional, financiar si multe altele.

  1. PSIHOPATIA

“Psihopatii au o capacitate mult mai mare de a actiona agresiv fata de alte persoane sau vietuitoare”, spune Greg Park. “Ei sunt mult mai predispusi sa agreseze fizic, sa troleze sau sa se razbune.”

Psihopatia poate imprumuta usor tendintele narcisice. Cu toate acestea, natura sa de exploatare o deosebeste de celelalte trasaturi de personalitate ale triadei intunecate. Psihologul K. Jonason spune ca psihopatia se reduce la egoism nemilos amestecat cu indrazneala interpersonala.  Jonason observa, de asemenea, ca persoanele cu tendinte psihopatice par nesabuite sau nepasatoare pentru ca le place sa-si asume riscuri. Nu au inhibitii precaute, asa ca au tendinta de a indoi sau incalca regulile.

Fanii cred ca Tom Cruise este „blestemat”: Numarul 33 l-a urmarit toata viata

  1. MACHIAVELIANISM

Despre machiavelici se spune ca sunt maestri in arta manipularii. In ciuda acestui fapt, ei nu aleg sa manipuleze, ci sta in natura lor sa faca asta. Acestia emana duplicitate si pragmatism, sunt detasati emotional, atrasi de putere, bani si control, abordeaza viata cu cinism si sunt capabili sa foloseasca amenintari si presiune.

Machiavelicii sunt predispusi la activitati ilegale, imorale si dauntatoare, de aceea sunt adesea recunoscuti drept vicleni, lipsiti de scrupule sau egoisti. Vor face tot ce le sta in putere pentru a obtine ceea ce isi doresc. Totodata, este cunoscut faptul ca pot fi sarmanti, ambitiosi si admirabili.

Foto: depositphotos.com