7 semne care iti arata ca ai de-a face cu un narcisist somatic

1
De Maria Constantin
9 feb. 2020

Daca ai intalnit vreodata pe cineva care traieste cu convingerea ca aspectul sau fizic ii da dreptul sa se considere mai important decat ceilalti, inseamna ca ai dat peste un narcisist somatic.

In general, narcisistii sunt usor de recunoscut – sunt cei care isi dau importanta, care nu au empatie pentru ceilalti si care simt o nevoie permanenta de validare. Dar cum iti dai seama ca ai de-a face cu un narcisist somatic?

„Un narcisist somatic isi foloseste corpul si spatiul fizic din jur ca pe o cale de a-si exprima narcisismul. Superioritatea si importanta pe care si-o da rezida din perceptia lor asupra aspectului sau fizic”, spune psihoterapeutul Katherine Schafler. O astfel de persoana se poate considera mai frumoasa, mai puternica si mai potrivita decat ceilalti, explica psihoterapeutul Christine Scott-Hudson.

Manualul de diagnostic si statistica, pe care terapeutii occidentali il folosesc pentru a stabili diagnosticele, nu imparte narcisismul in mai multe tipuri. Expertii considera, insa, ca narcisismul include trei grupuri mari: narcisistii cerebrali, care se cred superiori intelectual, narcisistii sexuali, care isi dobandesc superioritatea din exploatarea unor situatii sexuale, si narcisistii somatici, a caror superioritate provine din supraevaluarea corpului lor.

Diferenta dintre narcisism si iubirea de sine: Semnele unei tulburari mentale si calea spre vindecare

Desi nu sunt niste termeni clinici si nici nu reprezinta concepte psihologice demonstrate stiintific, expertii contactati de Mind Body Green au identificat sapte semne care iti arata ca ai de-a face cu un narcisist somatic.

1. Sunt obsedati de alimentatie, fitness si de aspectul fizic

Narcisistii somatici isi petrec mare parte din timp cu activitati precum fitnessul si dieta si vorbesc mult despre asta. Operatiile estetice sunt populare printre acesti oameni. Altii cheltuiesc foarte mult pe haine, echipament de fitness si machiaj, arata Adina Mahalli, consultant de sanatate mentala. „Vor fac orice pentru a se asigura ca aspectul lor este impunator”, adauga ea. De asemenea, acestia vaneaza complimente la adresa aspectului lor fizic.

2. Folosesc sexul pentru stima de sine

Infidelitate in serie, comportament sexual compulsiv, tratarea partenerilor ca pe trofee si manipularea partenerilor sexuali – toate acestea sunt semnele narcisistilor somatici, spune Scott-Hudson, adaugand ca acestia isi castiga validarea cand se simt doriti din punct de vedere sexual.

3. Lipsa de empatie

Narcisistii somatici isi insusesc realizarile tale fara nicio rezerva. „Au o lipsa de empatie pentru ceilalti si adesea minimalizeaza contributia altora in timp ce isi supraevalueaza realizarile”, arata Schafler.

4. Iti ignora nevoile

„Tind sa se concentreze numai pe nevoile lor, problemele lor sau gandurile lor si au mari probleme in a recunoaste sentimentele altora sau nevoile altora”, spune Schafler. Intr-o relatie cu un astfel de om, acest lucru inseamna ca esti mereu pe locul doi, mai ales cand in joc este stima lui de sine.

5. Nu suporta sa fie criticati

Narcisistii au o problema cand sunt criticati si deseori reactioneaza defensiv, uneori intr-o maniera abuziva, arata Schafler. Criticile ii pot bantui pe acesti oameni, facandu-i sa se simta umiliti, degradati si pot reactiona cu furie sau sfidare.

6. Te pacalesc

Acesti oameni isi pot manipula victima, facand-o sa-si puna intrebari despre perceptia asupra realitatii. Iar manipularea este instrumentul lor preferat. „Este un comportament manipulator menit sa slabeasca, sa insele si sa destabilizeze victima”, arata Scott-Hudson.

7. Critica oamenii pentru aspectul lor

Pentru a-si consolida superioritatea, narcisistii somatici ii ataca pe cei pe care ii considera inferiori fizic sau neatragatori, afirma Scott-Hudson. Acest lucru inseamna ca ei fac glume despre oamenii grasi, despre persoanele in varsta sau despre toti cei care nu se incadreaza in idealul lor fizic.

Totodata, judeca si monitorizeaza obsesiv aspectul altora, le spun ce ar trebui sa manance, cum sa se mentina in forma si cum trebuie sa se imbrace.

Diferentele dintre narcisistul somatic si narcisistul sexual

Narcisismul somatic poate include narcisism sexual, dar la nivel marginal, explica Schafler. „Ambii isi exprima narcisismul prin fizic, dar cei somatici n-au nevoie de aceasta exprimare pentru a se incarca sexual”, spune expertul.

Narcisistii sexuali isi castiga validarea din seducerea unor parteneri care nu banuiesc nimic, „colectionand” multi parteneri sexuali sau demonstrandu-si bravura sexuala, arata Scott-Hudson. Cei somatici pot simti o superioritate sexuala si isi trateaza partenerii ca pe niste obiecte care le mangaie egoul, nu ca pe niste oameni cu autonomie fizica, explica psihoterapeutul Richard A. Singer Jr.

Trasaturile narcisiste au fost puse in legatura cu mai multe agresiuni sexuale in colegiile de baieti, iar abuzurile narcisistilor afecteaza intre 60 si 158 de milioane de persoane din Statele Unite, relateaza MindBodyGreen.

De asemenea, narcisismul poate avea legatura cu forme nonsexuale de violenta asupra partenerului pentru ca narcisistul se asteapta ca acesta sa renunte la orice pentru a-i satisface lui dorintele, spune Schafler.

In schimb, narcicistul sexual se poate manifesta in directia opusa. El isi poate intreba constant partenerul daca este satisfacut, dar nu pentru ca il intereseaza satisfactia acestuia, ci pentru a se simti el multumit, arata expertul citat.

Narcisistul somatic versus narcisistul cerebral

„Narcisitii cerebrali se alimenteaza din faptul ca se simt mai destepti decat altii. Pot folosi cuvinte mari sau pot da titluri de carti pe care le-au citit sau pot enumera scolile la care au invatat”, explica Scott-Hudson.

Cum iti dai seama ca ai de-a face cu o femeie narcisista

Narcisistii cerebrali isi obtin importanta din mintile lor, insa cei somatici se bazeaza pe aspectul lor, arata Mahalli. „Un narcisist somatic cauta sa impresioneze prin corpul sau, e dependent de numarul oamenilor care il privesc si de patratelele de pe abdomen, si are nevoie de validare in aceasta zona.”

Ce faci daca ai o relatie cu un narcisist somatic

Este foarte dificil, chiar daca e posibil, sa ai o relatie sanatoasa cu un narcisist somatic, scrie Mind Body Green. „Un narcisist prin natura lui va pune mereu nevoile sale inaintea alor tale. Ei chiar cred ca nevoile lor sunt mai importante, ca sunt mai importanti”, arata Schafler.

Sa incerci sa-l schimbi e o lupta fara sens. „Narcisistii nu vad o problema in comportamentul lor”, spune Schafler.

Rareori un narcisist cauta ajutor daca serviciul sau alte aspecte ale vietii sale nu-l preseaza sa realizeze ca are o problema. „Degetul lor e mereu indreptat spre altii, nu spre sine”, arata Singer.

Asadar, daca realizezi ca ai o relatie cu un astfel de om, cel mai bun lucru pe care il poti face e sa-i pui capat. „Cu cat stai mai mult cu el intr-o relatie, cu atat mai mult te va rani”, subliniaza Scott-Hudson. „Narcisistii somatici sunt ca orice narcisist, au o profunda lipsa de empatie pentru ceilalti”, adauga ea.

Daca ai o legatura cu un narcisist somatic, incearca sa nu-i oferi un raspuns emotional la comportamentul sau, pentru ca acesta isi alimenteaza ego-ul si va continua sa te tinteasca daca observa ca tacticile lui manipulatoare te duc in directia dorita de el.

Este normal sa-ti pese de aspectul tau fizic, sa te ingrijesti, dar ar trebui sa ai grija cu oamenii a caror viata pare sa se invarta numai in jurul lor, care ii judeca pe altii in functie de propriile lor convingeri si la orice semne de narcisism.

E greu de crezut ca un narcisist somatic isi va schimba felul de a fi, asa ca daca crezi ca ai o relatie cu o astfel de persoana, cauta sa iesi din ea cat mai repede.

Foto: Getty Images.