Cum iti dai seama ca ai de-a face cu o femeie narcisista

1
De Ioana Marosan
3 aug. 2019

Este important sa stii cand ai de-a face cu o femeie narcisista, pentru ca ea iti poate face la fel de mult rau psihic ca si un barbat narcisist.

Simptomele si comportamentele pe care trebuie sa le urmaresti daca suspectezi ca ai in anturaj o femeie narcisista:

1. Narcisista are o placere sadica atunci cand cineva sufera.

Probabil ca unele dintre cele mai subestimate manifestari ale unei femei narcisiste sunt placerea si bucuria pe care le au atunci cand pot face rau celor din jur. O narcisista se bucura fara rezerve atunci cand victima ei este socata si suparata. Ea afiseaza lipsa de empatie atunci cand conversatia ajunge la subiecte cu caracter emotional puternic, dand raspunsuri superficiale sau crude, prin care anuleaza problemele victimei.

Narcisistii au acest avantaj fata de alti oameni

2. O dorinta nestapanita de competitivitate, din cauza invidiei patologice si a nevoii de a fi in centrul atentiei.

In grupul ei de prietene, o narcisista le va imparti in doua categorii: cele care reprezinta o amenintare si cele care sunt inofensive. Cele din prima categorie, care o ameninta pe narcisista in orice fel (indiferent daca este vorba de succesul lor, felul in care arata, personalitate, resurse, statut) trebuie eliminate. Celelalte vor fi pastrate in anturaj pana cand vor fi complet deposedate de orice resursa.

3. Iti saboteaza prieteniile si relatiile, starnind haos in grupurile sociale.

O narcisista se poate folosi de relatia pe care o are cu tinta pentru a capata acces la resursele si statutul acesteia, dar dupa ce aceasta faza ideala se termina, urmeaza discreditarea victimei. Narcisista incepe sa imprastie zvonuri, da nastere la triunghiuri in care pune in circulatie informatii false sau umilitoare despre victima. Ea va asmuti prietenii unii impotriva celorlalti, pretinzand ca fiecare il barfeste pe fiecare, cand de fapt ea este cea care da nastere tuturor barfelor din grup. Facand acest lucru, ea isi confirma falsul sentiment de superioritate.

Narcisistii: Cum ne afecteaza fluxul energetic

4. Este obsedata de felul in care arata si manifesta un nivel inalt de materialism si superficialitate.

Narcisista se va folosi de toate informatiile pe care le are pentru a-i controla si teroriza pe ceilalti. De exemplu, o profesoara narcisista isi va face un obicei din a-si ridica elevii in picioare in exces, cel mai adesea subiectul criticii fiind cea mai talentata si mai desteapta eleva din clasa. Acest lucru se intampla pentru ca, desi ea detine o pozitie de putere si expertiza, se simte amenintata de orice femeie al care intelect ar putea sa-l depaseasca pe al ei.

5. Narcisista nesocoteste limitele relatiilor personale, inclusiv pe ale ei.

Pentru a-si pastra nealterat comportamentul narcisist, indiferent de gen, o femeie narcisista va avea o multime de admiratori. Adesea va da nastere la triunghiuri amoroase, impreuna cu partenerul ei si cu alti barbati (sau femei, in functie de orientarea sexuala). Ea tanjeste dupa atentia barbatilor si este innebunita sa fie obiectul dorintei lor. Este infidela emotional, dar si fizic, adesea fara nicio remuscare fata de partener. Acesta din urma nu are habar de aceste infidelitati si o rasfata in continuare, pastrand-o in centrul atentiei.

Foto: Shutterstock.com