Narcisistii au acest avantaj fata de alti oameni

1
De Larisa Giurea
7 mai 2019

Narcisismul este una dintre acele trasaturi rareori invidiate la o persoana. Cu toate acestea, narcisistii au un avantaj in fata ta. Descopera care e acela!

Probabil nu o data ai intalnit o persoana care avea o parere buna despre ea insasi. Poate mult prea buna. Enervant de buna. Te-ai intrebat cum de o astfel de persoana reuseste sa isi mentina narcisismul la cote atat de inalte in lumea reala. Pentru ca e evident ca ii merge foarte bine, reuseste tot ce isi propune si marcheaza succes dupa succes. Cum? Daca nu esti narcisista, afla ce avantaj are in fata ta cineva care se iubeste si se admira infinit.

Narcisistii se iubesc pe ei insisi. Si desi poate parea incredibil, si noi ii iubim la fel de mult. Nu ar fi normal sa fugim mancand pamantul cand intalnim pe cineva atat de plin de sine? Se pare ca nu. Conform unui studiu realizat la Universitatea din Graz ne plac narcisistii mai mult decat persoanele umile si modeste, cel putin cand este vorba de iubire si relatii.

Rezultatele studiului ne dau de gandit: iubim narcisistii. Cercetarea conclude ca participantii la studiu cu cel mai mare scor de narcisism au fost si cei perceputi ca fiind cei mai atractivi pentru sexul opus.

Esti intr-o relatie cu un narcisist? Vezi ce presupune asta

Desi poate fi frustrant, rezultatele nu ar trebui sa fie atat de surprinzatoare. Ce au narcisistii si nu au ceilalti? Care este avantajul pe care narcisistii il au in fata ta?

Narcisistii stiu ca ei sunt cei mai buni

Conform unui studiu realizat de Kostas Papageorgiou la Universitatea Queen’s din Belfast, narcisistii dau dovada de o trasatura de caracter care este adesea asociata succesului profesional si nu numai: tenacitatea mentala.

Tenacitatea mentala sau taria psihica este abilitatea creierului de a nu renunta la sentimentul de valoare proprie in fata greutatilor si problemelor.

Narcisistului nu ii pasa daca sefului sau nu ii convine o idee pe care tocmai a propus-o. O sa ii placa urmatoarea cu siguranta. El e convins ca ideea lui este oricum geniala, in ciuda parerii celorlalti. Un narcisist a invitat pe cineva in oras si a fost refuzat? Are balta peste! Si in orice caz, narcisistul stie ca este o partida buna (desigur!). Va trece imediat la o alta tentativa de cucerire.

Este usor sa ne inchipuim cum narcisistii aplica acest model de gandire tuturor scenariilor din viata lor. Cu atat mai usor este de inteles de ce acest mod de abordare le prieste si le foloseste in viata profesionala si personala.

Conform lui Papageorgiou, increderea in propriile abilitati este un punct cheie prin care putem identifica un narcisist. Aceeasi incredere netarmurita sta insa si la baza tenacitatii mentale. Daca o persoana da dovada de tarie psihica va accepta provocarile vietii si le va considera oportunitati de dezvoltare personala.

Pe calea increderii in sine

Deci… Devenim cu totii narcisisti?

Toate acest studii sugereaza ca narcisistii fac intotdeauna o prima impresie buna datorita faptului ca sunt perceputi ca avand o doza considerabila de stima de sine. Asta ii face pe cei din jurul lor sa treaca peste narcisismul propriu-zis de care acestia dau dovada si sa ii admire pentru increderea pe care o emana.

Cum construiesti o stima de sine sanatoasa? Afla de la un psihoterapeut

O lume plina de narcisisti nu este solutia ideala si nici nu ar trebui sa incerci sa devii o narcisista convinsa de maine. Dar daca nu ai incredere in tine si te indoiesti deseori de puterile si abilitatile tale, un pic de narcisism nu ti-ar strica. Observa cum gandesc narcisistii si indrazneste sa imprumuti cateva din acele atitudini care te pun pe tine pe primul loc.

Foto: Shutterstock.com