Cum construiesti o stima de sine sanatoasa? Afla de la un psihoterapeut

1
De Monica Radulescu
6 nov. 2018

De mici am invatat sa ne comparam cu ceilalti. Mereu altcineva este mai frumos, mai destept, mai competent si mai bun decat noi.

Prin acest comportament nu facem altceva decat sa ne autosabotam si sa ne scada si mai mult stima de sine. Iar o stima de sine scazuta ne afecteaza sanatea psihica. De aceea, impreuna cu Constantin Cornea, psihoterapeut, am creat o lista cu sapte pasi pe care ii poti urma ca sa capeti mai multa incredere in fortele proprii.

Afla care sunt adevaratele probleme

Sunt multe motive care duc catre o stima de sine scazuta. De aceea, „primul pas este evaluarea traumelor care au dus la stima de sine scazuta si apelarea la un specialist care sa te ajute sa rezolvi urmatoarele situatii: probleme in familie, lipsa unui partener, probleme in cuplu, o cariera care nu ne satisface, dorinta de a avea un copil, lipsa interactiunilor sociale”, recomanda psihoterapeutul.

Vezi ce nu functioneaza in relatia de cuplu

O relatie care nu functioneaza poate duce la scaderea stimei de sine a unuia dintre parteneri. Un sfat ar fi sa descoperi ingredientele care lipsesc: comunicarea, sexul, impartirea sarcinilor familiale sau respectarea propriilor libertati. Daca nu esti intr-o relatie de cuplu, psihologul recomanda sa iesi cat mai des. Asa ai mai multe sanse sa cunosti persoana potrivita.

Reinventeaza-te

Uneori cariera poate crea mari frustrari si poate duce inclusiv la scaderea stimei de sine, in special daca ceea ce faci nu iti mai aduce bucurie. O solutie ar fi sa iti evaluezi CV-ul, sa completezi informatiile care lipsesc si poate sa iti schimbi jobul si, de ce nu, cariera. O multime de oameni au reusit sa se reinventeze dupa ce au iesit din zona de confort.

Sportul iti creste stima de sine

Sportul aduce o multime de beneficii pe plan fizic si psihic. „Cauta acel sport care sa iti faca cu adevarat placere. Pentru ca sportul trebuie sa te incante, sa te ajute sa iti descarci emotiile negative si sa iti ofere energie.” (Constantin Cornea, psihoterapeut)

Arta iti poate fi de mare ajutor

Tot ce tine de arta iti poate fi de mare ajutor. Cum? „Emotiile traite atunci cand mergi la teatru, la film sau la vernisaje sunt pozitive si te ajuta sa cresti stima de sine”, spune Constantin Cornea.

Apuca-te de un hobby

Descopera un hobby care sa iti aduca bucurie. „Foarte multe persoane vin la psihoterapie pentru ca nu stiu cu adevarat ce le place. Daca ti-ai dorit vreodata sa calaresti, sa inveti sa inoti sau sa dansezi, poate fi momentul sa o faci. De asemenea, oricand o pasiune mai veche iti poate aduce savoarea unor vremuri trecute”, recomanda psihoterapeutul.

Depaseste-ti limitele

Se spune ca fricile se vindeca atunci cand ne facem curaj sa le infruntam. Astfel, daca iti este teama de inaltime, de vorbit in public sau de apa, acum este momentul sa iesi din zona de confort. Orice depasire a unei limite creste increderea in propriile forte. De asemenea, nu uita ca stima de sine nu e ceva cu care te nasti, ci se construieste in timp cu efort.

Asadar, cu stima (de sine) inainte!

Foto: Shutterstock.com