10 metode prin care sa iti cresti increderea in fortele proprii si sa te iubesti mai mult

1
De Cristiana Astefanoaiei
18 sept. 2023

Increderea in fortele proprii si iubirea de sine sunt doua aspecte esentiale ale starii tale de bine si te ajuta sa te dezvolti pe toate planurile.

Increderea in fortele proprii se poate dobandi in urma experientelor de viata, dar si a modului in care decizi sa abordezi fiecare zi in parte. Cu o schimbare simpla de perspectiva vei observa ca anumite lucruri pe care le faci iti pot aduce o stima de sine crescuta. Iata cateva exemple!

1. Fa lucrurile sa se intample

Increderea se construieste pe realizari. Daca indeplinesti obiective mici si mari, te vei simti mult mai bine in legatura cu tine insati. Totul incepe cu obiectivele tale de zi cu zi: ce trebuie sa realizezi astazi si in fiecare zi din saptamana sau in trei zile in aceasta saptamana pentru a ajunge la obiectivul tau? Daca indeplinesti obiectivele pe care le-ai stabilit in fiecare zi, este posibil sa incepi sa indeplinesti si obiectivele saptamanale si lunare, ceea ce te aduce mai aproape de obiectivele tale semestriale si anuale. Adu-ti aminte ca progresul si schimbarile mari nu se intampla peste noapte.

2. Monitorizeaza-ti progresul

Indiferent daca incerci sa obtii o promovare, sa obtii un loc de munca mai bun, sa intri la studii postuniversitare, sa-ti schimbi cariera, sa mananci mai sanatos sau sa slabesti 10 kilograme, cel mai bun mod de a sti daca faci progrese este sa le monitorizezi. Incearca sa cuantifici realizarile tale si vei deveni mai increzatoare pe masura ce te bucuri de ele.

3. Asculta-ti intuitia si fa ce este corect

Cei mai increzatori oameni traiesc in conformitate cu un sistem de valori si iau decizii bazate pe acel sistem de valori. Uneori poate fi dificil sa ramai pe calea buna, dar acest lucru va dauna increderii in fortele proprii. Cand ai o decizie importanta de luat, intreaba-te ce ar face cea mai buna versiune a ta (cea la care aspiri), apoi fa-o. Intuitia este cea care te va ghida pe drumul tau, deci ai incredere in ea.

Cum sa iti testezi intuitia si sa iti dezvolti forta interioara

4. Sportul creste increderea in fortele proprii

Pe langa beneficiile pentru sanatate in general, activitatea fizica ajuta la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare, ajuta la gestionarea stresului si previne depresia. Este mai dificil sa fii anxioasa cand nu ai energie in plus de cheltuit si, in plus, capeti incredere pe masura ce iti reuseste un nou exercitiu.

5. Traieste fara frica

Esecul nu este dusmanul tau, ci frica de esec este cu adevarat ce te paralizeaza. Daca iti stabilesti obiective mari si vise mari, te vei simti coplesita si inevitabil vei simti ca nu poti face fata. In acele momente, trebuie sa te uiti in interiorul tau si iti gasesti forta interioara, pentru a trai cu mai mult curaj.

6. Gandeste pe termen lung

Fara un obiectiv este greu sa iti dai seama de evolutia ta. Stabileste-ti un plan de actiune si decide care sunt pasii care te vor purta catre scopul tau. Bifeaza-i unul cate unul si bucura-te de fiecare pas. Gandind pe termen lung poti sa privesti in urma si sa vezi cat de departe ai ajuns.

7. Sustine-ti argumentele

Vor exista atat de multi oameni care iti vor spune ca nu poti sa-ti atingi obiectivul. Fie ca este vorba de respingere din partea angajatorilor, scolilor sau doar de feedback negativ din partea prietenilor sau familiei, oamenii vor incerca sa-ti spuna ca nu ai sanse sa reusesti. Tu trebuie sa fii acolo pentru tine si sa-ti sustii cauza. Inspira-te din replica din filmul „10 lucruri pe care le urasc la tine”, cand Joseph Gordon-Levitt este pe cale sa renunte la incercarea de a o cuceri pe Larisa Oleynik, iar Heath Ledger il incurajeaza: „Nu lasa pe nimeni, niciodata, sa te faca sa simti ca nu meriti ce iti doresti.”

7 lucruri pe care le primesti de la Univers atunci cand ai incredere in tine

8. Seteaza-ti obiective realizabile

Un mod eficient de a-ti creste increderea in tine este sa-ti stabilesti obiective mici si realizabile. Atunci cand indeplinesti aceste obiective, vei castiga incredere in capacitatile tale. Pe masura ce reusesti tot mai multe, vei avea mai multa incredere in fortele proprii pentru a aborda obiective mai mari. Stima de sine este fundamentul increderii in fortele proprii. Pentru a o construi, incepe sa observi si sa apreciezi lucrurile bune despre tine. Tine un jurnal al realizarilor tale si al momentelor in care te-ai simtit bine in legatura cu tine insati. Recunoasterea acestor aspecte pozitive iti va intari increderea in fortele proprii.

9. Ai grija sa ai relatii sanatoase

Inconjoara-te cu oameni care te sustin si te incurajeaza sa-ti cresti increderea in fortele proprii. Prietenii si familia pot fi o sursa valoroasa de sprijin. De asemenea, poti lua in considerare implicarea in grupuri de sustinere sau intr-o comunitate care impartaseste valorile tale.

10. Autoreflectie si autoacceptare

Primul pas spre cresterea increderii in tine si a iubirii de sine este sa te opresti si sa te gandesti la tine insati. Reflecteaza asupra propriilor tale ganduri si sentimente si incearca sa le intelegi. Acceptarea de sine nu inseamna ca esti perfecta sau ca nu mai ai loc pentru imbunatatiri; inseamna sa te accepti asa cum esti in acest moment si sa fii bun cu tine insati.

Foto: depositphotos.com