7 semne ca ai o stima de sine sanatoasa

1
De Alice Papuc
24 iun. 2023

Despre stima de sine scazuta s-a tot discutat. Dar cum stii ca ai o relatie sanatoasa, tu cu tine?

Stima de sine reprezinta modul in care te percepi pe tine, plecand de la experientele tale de viata. O stima de sine sanatoasa te ajuta sa te apreciezi mai bine pe tine, dar si sa relationezi mai bine cu cei din jurul tau. Te ajuta sa vezi oportunitati si sa devii cea mai buna versiune a ta.

Iata 7 semne care iti arata ca ai o stima de sine sanatoasa!

1. Nu te deranjeaza sa petreci timp singura

Stii deja ca esti bine, doar tu cu tine. Nu te deranjeaza sa petreci timp singura, sa participi la un eveniment neinsotita si esti fericita chiar si atunci nu ai un partener romantic. Toate aceste lucruri spun ca ai o stima de sine sanatoasa si ca te simti bine cu propria persoana.

5 motive pentru care este OK sa spui „NU” unei relatii

2. Nu iti faci atat de multe griji cu privire la modul in care te privesc cei din jur

Starea ta interioara nu se modifica in functie de opiniile celor din jurul tau. Atunci cand ai luat o hotarare, te tii de ea. Relatia pe care o ai tu cu tine si modul in care vezi lucrurile nu se modifica in functie de perceptia celor din jurul tau.

3. Nu iti vorbesti urat

Te tratezi cu blandete, exact asa cum ti-ai trata cea mai buna prietena. Nu iti vorbesti dur, urat si nu te denigrezi, nici macar atunci cand gresesti. Stii deja ca dispui de toate instrumentele necesare pentru a repara greseala si mai stii ca doar atat a fost: o greseala. O greseala nu te transforma intr-un om rau, care nu merita iubire.

11 afirmatii pozitive pe care sa ti le spui atunci cand simti ca nu te iubesti suficient

4. Nu cauti aprobare

Desigur, fiecare om are nevoie de putina validare externa. Dar atunci cand nu o primesti, ramai pe calea ta. Te simti in regula si iti validezi singura decizia, reusita si parcursul. Te tii de obiectivele tale si esti disciplinata, chiar daca cei din jur au un alt punct de vedere.

5. Te accepti (si) pe tine, cea din trecut

Nu te gandesti niciodata la versiunea ta din trecut ca la o versiune “eronata”. Te accepti pe tine, cu bune, cu reusite, cu rele, cu erori si greseli. Doar asa poti avea o relatie sanatoasa, tu cu tine: acceptand exact ceea ce s-a intamplat si invatand din greseli. Asa cum ii ierti pe cei care ti-au gresit, asa te poti ierta si pe tine. Si poti continua sa te iubesti.

6. Ai compasiune fata de tine

Nu cauti sa te epuizezi din toate punctele de vedere. Esti atenta la ceea ce simti si la ceea ce ai nevoie. Te iubesti pe tine, dar nu intr-un mod narcisist. Pur si simplu, te cunosti pe tine si stii ca esti un om valoros. Iti accepti calitatile si defectele si lucrezi la dezvoltarea ta, cu blandete si compasiune.

Cum poti sa spui „NU” fara sa jignesti pe nimeni. 5 fraze inteligente, care te vor scapa de situatii neplacute

7. Ai invatat sa spui “nu”

Ai invatat sa spui “nu”, iti pretuiesti timpul, energia si starea interioara. Nu mai incerci sa le faci celor din jur pe plac intotdeauna. Refuzi sa nu te simti confortabil, doar de dragul celorlalti.

Foto: Instagram/Whitney Fransway