8 metode prin care sa-ti cresti stima de sine. Al treila punct iti va da un imbold instantaneu

1
De Cristiana Astefanoaiei
12 iul. 2023

Stima de sine este o componenta esentiala a sanatatii si bunastarii noastre mentale si emotionale. O stima de sine sanatoasa ne poate spori increderea in noi insine, ne poate ajuta sa ne gestionam emotiile si sa luam decizii mai intelepte.

Stima de sine sanatoasa este foarte importanta pentru dezvoltarea ta, deoarece te ajuta sa confrunti orice situatie cu mai multa incredere. Cum poti sa cresti stima de sine si ce metode te vor ajuta? Aflam in continuare opt dintre recomandarile psihologilor.

1. Fa o lista cu lucruri care iti plac la tine

Incepe prin a te cunoaste cu adevarat. Intelegerea propriilor valori, talente si interese te poate ajuta sa te intelegi mai bine si sa te aprecizei mai mult. Scrie intr-o agenda acele lucruri care te fac speciala si care sunt calitatile tale, iar in momentele grele reciteste aceasta lista.

2. Iarta-te pentru gandurile tale din trecut

Invata sa te accepti asa cum esti, cu toate calitatile si imperfectiunile tale. Fiecare persoana are puncte forte si puncte slabe, iar intelegerea si acceptarea acestora este esentiala pentru dezvoltarea unei stime de sine sanatoase. Iarta-te pentru gandurile sau actiunile tale din trecut, caci ele nu mai sunt relevante acum, si concentreaza-te asupra prezentului si viitorului.

Ce este complexul Cenusaresei si cum iti afecteaza stima de sine

3. Stima de sine creste cand iesi din zona ta de confort

Cei cu o stima de sine scazuta au tendinta de a evita provocarile si oportunitatile noi, din cauza temerilor sau indoielii de sine. Dar atunci cand reusesti in orice fel, mare sau mic, iti arati tie insati ca poti persevera chiar si in momentele dificile din viata ta. Daca exista ceva ce ti-ai dorit mereu sa faci, actioneaza acum si fa acel lucru chiar daca ti-e frica. Vei vedea ce putere imensa se va naste in interiorul tau.

4. Stabileste limite in relatiile tale

Pentru a avea o stima de sine sanatoasa, trebuie sa intelegi cum arata limitele tale si cum se aliniaza ele cu valorile tale. Poti dezactiva notificarile atunci cand se termina ziua de lucru pentru a-ti mentine echilibrul intre viata profesionala si cea personala, de exemplu. Sau ii poti spune unui prieten: „ma deranjeaza acest subiect”, cand simti ca esti nelinistita. Exerseaza si nu te teme sa le impui limite celor din jur, astfel incat sa te protejezi.

20 de limite emotionale pe care o femeie trebuie sa le stabileasca intr-o relatie sanatoasa

5. Nu te mai compara cu alte persoane

Progresul si stima de sine nu ar trebui sa fie legate de cat de bine se descurca alte persoane. Intotdeauna va exista cineva mai bun la ceva decat tine, dar asta nu inseamna ca nu esti suficient de buna. Fa-ti timp pentru a avea grija de tine. Acorda-ti atentie la nivel fizic, mental si emotional. Adopta obiceiuri sanatoase, cum ar fi alimentatia echilibrata, exercitiile fizice regulate si somnul suficient. Starea generala de bine poate contribui la cresterea stimei de sine.

6. Sarbatoreste-ti victoriile

Victoriile sunt mici sau mari si ar trebui sa le sarbatoresti pe toate. Ai exersat astazi un discurs de sine pozitiv? Ai alungat unele convingeri negative sau ai infruntat una dintre temerile tale? Recunoaste aceste sentimente de incredere si bucura-te de ele. Stabileste-ti obiective realiste si realizabile. Atunci cand le atingi, vei simti o satisfactie care iti va creste stima de sine. Pas cu pas, vei reusi sa iti atingi si cele mai inalte scopuri.

7. Renunta la persoanele toxice

Construieste si mentine relatii sanatoase, care te sustin zi de zi. Inconjoara-te de oameni care te sustin si te incurajeaza. Evita persoanele toxice sau critice, care iti deterioreaza stima de sine. Daca simti ca unii oameni din anturajul tau te desconsidera, fac glume pe seama ta sau pur si simplu te seaca de energie, renunta la ei. Oamenii cu care te inconjori au un impact mare stimei de sine.

7 semne ca ai o stima de sine sanatoasa

8. Nu trebuie sa le faci altora pe plac

Este frumos sa fii de ajutor si sa sustii atunci cand poti, dar stima de sine are in cele din urma de suferit atunci cand iti legi valoarea de sine de cat de mult faci pentru altii. Invata cum sa spui nu atunci cand nu vrei sa faci un lucru si tine minte ca valoarea ta nu e definita de ceea ce le oferi celorlalti, ci de ceea ce esti!

Foto: Freepik.com