Ce este complexul Cenusaresei si cum iti afecteaza stima de sine

1
De Alice Papuc
5 apr. 2023

Cenusareasa isi doreste ca ceva sa se intample cu adevarat in viata ei. Cu toate acestea, ea se multumeste sa viseze si sa il astepte pe eroul ei.

Complexul Cenusaresei este un subiect abordat de autoarea Colette Dowling in cartea sa „Complexul Cenusaresei – teama femeilor de independenta”. El este definit precum o dorinta a femeilor de a fi protejate si ocrotite de o alta persoana, acestea temandu-se sa fie cu adevarat independente.

Cum se manifesta teama de abandon in relatia de cuplu

Stima de sine scazuta

Acest complex reprezinta o teama inconstienta. Este un amalgam de trairi, temeri si sentimente care le impiedica pe femeile care au calitati reale sa actioneze pentru ele. Nu au incredere in ele si in fortele proprii si isi doresc ca cineva din exterior sa vina si sa le salveze. Aceasta tendinta le-a fost puternic inradacinata in copilarie, atunci cand au fost criticate in mod constant si cand nu au fost lasate de parinti mult prea stricti sa actioneze.

Aceste femei se simt nefericite si neimplinite in mod constant, experimentand stari de anxietate sau chiar depresie. Chiar si atunci cand cei din jur le iubesc si vor sa le faca fericite. Ele rateaza oportunitati din cauza stimei de sine si nu observa lucrurile cu adevarat bune din viata lor.

Complexul Cenusaresei si relatia de cuplu

Femeile care au Complexul Cenusaresei se neglijeaza pe ele si simt ca nu merita lucrurile bune din viata lor. Se concentreaza doar pe barbatul pe care il iubesc sau pe viata de familie. Nu au capacitatea de a-si exprima nevoile si dorintele, iar acest lucru ajunge (in mod involuntar) sa le provoace frustrari.

Sunt predispuse unor relatii toxice si abuzive, deoarece ele sunt dependente de partener. Indura totul de la acesta si nu au capacitatea de a se pune pe primul loc si de a pleca. Dependenta de partener le face sa astepte totul de la acesta: modul in care trebuie sa actioneze, ceea ce au de facut si cum se va desfasura viata lor de aici inainte. Vor trece peste orice comportament al partenerului numai ca acesta sa nu plece si sa nu le paraseasca. In fond, ele asteapta totul de la partener.

Ce este sindromul Peter Pan? Simptomele si cauzele acestei tulburari emotionale

Ce ramane de facut?

Aceste femei trebuie sa invete sa se puna pe primul plan. Sa asculte de ele si de vocea lor interioara care le spune ca pot reusi. Daca pot intr-adevar sa viseze la un lucru, pot sa si actioneze pentru a-l obtine. Trebuie sa fie mai ancorate in lumea prezenta si nu doar in imaginatia lor. Este momentul ca aceste femei sa se bucure de viata si de oportunitati. Sa faca totul pentru ele si sa isi recupereze stima de sine.

In anumite cazuri, terapia poate fi, la randul ei, benefica. Totul tine de context si de la caz la caz. Cel mai important este ca aceste femei sa nu se teama sa ceara ajutorul unui terapeut si sa faca pasi concreti pentru vindecarea lor.

Foto: depositphotos.com