Care sunt semnele ca un barbat are stima de sine foarte scazuta

1
De Cristiana Astefanoaiei
18 apr. 2023

Atunci cand problemele dintr-o relatie sunt alimentate de nesigurante si de stima de sine scazuta apar certurile constante si frustrarile.

Studiile arata ca stima de sine e mai crescuta in randul barbatilor decat al femeilor, mai ales pe masura ce ei inainteaza in varsta. Totusi, exista destul de multi barbati care se confrunta cu stima de sine scazuta. Ei refuza sa arate acest lucru sau chiar sa il accepte, dorind sa para puternici.

Totusi tu poti detecta un astfel de barbat si ar fi bine sa o faci inainte de a intra intr-o relatia cu el, pentru a evita conflictele. Daca observi aceste indicii la partenerul tau actual, poti sa porti o discutie deschisa cu el, prin care sa ii recomanzi sa lucreze la dezvoltarea personala.

7 semne clare ca esti intr-o relatie toxica si ca trebuie sa iei o decizie acum

Iata cum recunosti un barbat cu stima de sine foarte scazuta.

1. Practica autoironia, dar exagerat

Nimic nu este mai sexy decat un barbat cu umor, mai ales unul care stie sa glumeasca si despre propria-i persoana. Insa atunci cand nu mai e haios si devine umilitor, s-ar putea sa ai de-a face cu o persoana cu stima de sine scazuta. El spune in mod repetat lucruri precum: „Nu pot sa cred ca te-ai intalni cu cineva ca mine” sau „Nu esti de nasul meu”.

Desi ar putea parea ca pescuieste complimente, s-ar putea sa fie serios sub zambetul ironic. Acest lucru poate fi, de asemenea, un mecanism de autoprotectie pentru a face haz de ceva la el insusi pe care nu il suporta inainte ca altcineva sa il insulte si sa il faca sa se simta si mai rau in aceasta privinta.

2. Te critica excesiv

Daca barbatul cu care te intalnesti te critica constant (de la aspectul tau fizic la personalitatea ta), este un semn foarte rau. Probabil ca el isi proiecteaza propriile nesigurante asupra ta.

3. Este perfectionist

Si asteapta acelasi lucru si de la tine. Are casa perfecta, masina perfecta, hainele perfecte, slujba perfecta si prietenii perfecti?

Oamenii care simt nevoia sa para perfecti incearca adesea sa-i convinga nu doar pe ceilalti, ci si pe ei insisi, ca au valoare. Stima lui de sine sapa o gaura adanca in interiorul sau si nu are nicio idee cum sa o umple altfel, asa ca se uita la lucrurile materiale pentru a „repara” totul. Intr-un studiu publicat in 2022, cercetatorii au identificat ca „Consumatorii formeaza legaturi puternice cu bunurile lor, chiar pana la punctul in care pot include bunurile in sentimentul lor de sine”.

5 seriale care dovedesc ca perfectiunea poate ascunde secrete intunecate

4. Stima de sine e strans legata de pesimism

Oamenii fericiti incearca sa vada ce e mai bun in ceilalti si cauta partea pozitiva in majoritatea situatiilor. Daca barbatul cu care te intalnesti vede doar jumatatea goala a paharului ar fi bine sa stai departe de el. Acest lucru poate fi periculos de toxic in relatii, deoarece este greu ca atitudinea lui sa nu se rasfranga asupra celorlalti – mai ales asupra ta, avand in vedere ca probabil petreci cel mai mult timp vorbind cu el despre orice.

5. Este gelos

Iar cea mai buna metoda de a preveni sentimentele de gelozie atunci cand esti in preajma altui barbat? Sa petreaca timp singur cu tine cat mai mult cu putinta! Acest lucru il ajuta sa se simta important si special pentru ca acum are toata atentia ta.

6. Nu este capabil sa asculte sau sa-si recunoasca greselile

Daca el da mereu vina pe altii si nu poate sa se uite in interior si sa recunoasca atunci cand a facut o greseala, acesta este un mare semnal de alarma.

7 metode sanatoase de a gestiona furia atunci cand iti afecteaza relatia cu cei dragi

O parte din stima lui de sine scazuta este o teama profunda de esec. Poate ca este defensiv, ia tot ce spui personal si pleaca de la ceea ce incepe ca o discutie, dar se transforma intr-o cearta in toata regula.

Foto: depositphotos.com