Cum poti avea un discurs remarcabil

1
De Roxana Harcovei
26 aug. 2018

Ai emotii si simti cum iti bate inima din ce in ce mai tare in momentul in care trebuie sa sustii un discurs? Observi toate privirile atintite spre tine si toate urechile pregatite sa te asculte?

Uneori sentimentele profunde pe care le experimentam in acel moment iti pot influenta discursul. Depinde de directia pe care le-o dai trairilor pe care le simti. Uneori poti simti frica, anxietate sau neincredere. Este absolut normal. Ceea ce conteaza este felul in care iti incepi discursul si atitudinea pe care o transmiti publicului.

Gasesti aici caracteristicile care te vor ajuta in construirea unui discurs remarcabil.

Fii tu insuti

Cea mai frecventa greseala este ca oratorii se concentreaza pe lucrurile neimportante. De obicei isi fac griji de felul in care le sta parul si de modul in care sunt imbracati. Aspectul este important, insa sunt lucruri care conteaza si mai mult. Respira si expira adanc, fa miscare, motiveaza-te prin afirmatii de genul: ’’Stiu ca poti’’‚ ’’O sa reusesti’’, ’’Concentreaza-te pe ceea ce conteaza cu adevarat’’.

Discursul trebuie sa fie clar si usor de inteles

Cand ai un discurs, pregateste-l in asa fel incat sa-l poata intelege absolut oricine din publicul respectiv. Stiu, tindem sa complicam lucrurile si sa intervenim cu expresii pompoase si cuvinte destul de complexe. Simplitatea este cheia. Comunica ideea de baza de la bun inceput. Fii increzator in cele spuse de tine. Fii calm si relaxat. Daca tu vei avea incredere in tine si publicul va avea incredere in cele comunicate de tine. Vorbeste rar si fa pauze de cateva secunde intre idei.
Pune accentul pe:
Respiratie
Dictie
Intensitatea vocii
Carisma

Cum sa incepi discursul: Primul tau cuvant

Niciodata sa nu folosesti urmatoarele afirmatii:
-Nu sunt asa pregatit precum par.
– Sunt multumitor sa ma aflu aici.
-Discursul meu nu o sa fie unul lung.
-Am fost rugat acum cateva minute mai devreme sa va vorbesc.

Oamenii nu isi investesc timpul pentru a asculta scuzele altora, ei isi doresc sa auda mesajul pe care vor sa-l transmiti in folosul tuturor. Daca inceputul tau nu este unul convingator si nu ii faci curiosi pe ascultatori, ei vor considera ca discursul tau va fi unul plictisitor. Audienta isi doreste sa treci la subiect. Conecteaza-te cu cei ce te asculta prin impactul pe care il creezi.

Fii pregatit

Pentru a fi increzator este esential sa fii pregatit. Trebuie sa stii ce urmeaza sa spui si directia in care vrei sa-ti indrepti publicul. Exerseaza-ti discursul uitandu-te in oglinda si vorbind cu voce tare. Nu memora cuvant cu cuvant, incearca sa gasesti logica si legatura intre ideile pe care vrei sa le transmiti celor din jur. Crede-ma daca vorbesti cu incredere si transmiti informatii valide vei avea impact. Ajuta-te prin citate, povestioare si exemple personale de viata. Transmite o idee noua, ceva interesant si profund.

Energia pe care o transmiti

Cui nu-i place sa aiba in preajma o persoana pozitiva si plina de energie?! Poti incepe discursul cu o gluma buna care sa transmita un mesaj profund. Zambeste larg si transmite speranta prin mimica fetei celor care te privesc.

Limbajul trupului

… este definitoriu. Postura pe care o ai, felul in care stai in picioare sau felul in care mergi. Nu trebuie sa ai miscari bruste sau nervoase. Postura trebuie sa fie una dreapta, capul indreptat in sus si nu te uita intr-un singur punct, schimba-ti privirea dintr-o parte in alta. Nu gesticula prea mult, iar cand o faci fa-o cu eleganta. Rafinat si destul de lent, iar cand inchei o propozitie pune punctul accentuand acest lucru prin felul in care iti opresti miscarea mainilor la finalul propozitiei. Nu-ti ascunde mainile niciodata, acest gest da dovada de nervozitate. Nu umbla cu mana prin par si nu te juca cu ceasul sau bratara de la mana, asta arata ca nu esti increzator si ai emotii.

Limbajul oratorului

Ai grija la afirmatiile si la cuvintele pe care le transmiti. Exista posibilitatea sa ataci oamenii involuntar prin ideile tale si prin convingerile tale. Cand afirmi ceva sa nu spui niciodata: ’’trebuie’’, ci ‚’’ar fi bine sa’’, ’’ti-ar fi de folos sa’’ sau sa nu spui ’’mereu faci asta’’, ci ’’s-ar putea ca uneori sa faci asta’’.
Conteaza atat de mult felul in care transmiti o informatie. Ceea ce face ca ceea ce transmiti sa fie inteles si apreciat este felul in care o spui si cuvintele pe care le alegi.

Eu cred ca daca incepi discursul cu incredere si energie pozitiva poti face minuni. Daca transmiti claritate si profunzime prin idei simple si aplicabile vei face diferenta. Oamenii au nevoie sa invete ceva valoros, sa simta o emotie anume, sa simta transparenta si sa se simta bine in prezenta oratorulu