Emotiile nu dispar, sunt permanent in interiorul nostru. Cum am invatat sa le gestionez

1
De Andreea Raicu
5 apr. 2024

Draga mea, sunt fericita sa te anunt ca am lansat un nou program de meditatii ghidate.

Este vorba despre Programul de meditatii pentru gestionarea emotiilor puternice, un instrument care mi s-a parut atat de necesar, intr-o perioada in care multi dintre noi nu ne facem timp pentru a ne asculta cu adevarat emotiile si a le permite sa existe.

187 lei, shop.andreearaicu.ro

Mi se pare interesant ca multi oameni imi spun „Meditatia nu e buna pentru mine. Ma agita, ma intristeaza, ma infurie si imi da tot felul de stari”.

Nu, meditatia nu te face sa te simti rau, ci te face sa simti ce e inauntrul tau. Pentru ca iti ofera spatiu ca toate emotiile reprimate sa aiba loc sa se manifeste.

Opreste-te si citeste pana la final. Stii ce este rusinea si cat de mult iti afecteaza viata?

E doar un intrument care te ajuta sa iti descifrezi toate senzatiile, emotiile si tot ce se afla in interiorul corpului tau, pe care tu nu ai timp si nici disponibilitate sa le simti.

Meditatia nu face decat sa te ajute ca prin senzatiile pe care le ai in corp sa identifici emotiile, sa le lasi sa existe, ca apoi ele sa plece. Ne ferim sa simtim emotiile si ne ferim de acest lucru prin diverse activitati care ne distrag atentia. De exemplu, atunci cand simt furie, in loc sa „stea” cu furia si pur si simplu sa simta tot ce se simte in corp – senzatie de sufocare, cum bate inima foarte tare, cum se incordeaza muschii – oamenii aleg sa isi distraga atentia: mananca, beau alcool, consuma droguri, fac sex compulsiv si alte activitati.

In general, oamenii nu sunt obisnuiti sa-si asculte emotiile. Vor sa le amorteasca si le amortesc prin diferite modalitati. Dar emotiile de multe ori vin sa ne spuna ceva. Fiecare emotie are cate un mesaj. Ce se afla in spatele tristetii? Ce se afla in spatele fricii?

Multa lume ma intreaba „Cum ai scapat de frici?”. Nu, nu am scapat de frici. Am o structura anxioasa. Am multe frici. Intensitatea fricii mele depinde de cat de echilibrata sunt eu intr-o anumita perioada – daca am dormit, am meditat, mi-am ascultat nevoile, am stat in natura, am citit. Daca fac toate acele lucruri care imi creeaza echilibru, atunci fricile mele sunt mai mici. Insa atunci cand sunt obosita, am muncit prea mult, nu am tinut cont de mine si nu am meditat, fricile mele sunt mult mai puternice.

Ce fac in timpul zilei ca sa ma bucur noaptea de un somn odihnitor si sa ma trezesc plina de energie

Ele nu au disparut, ci doar am invatat sa le gestionez. Fricile sunt in continuare acolo, doar ca am invatat ca daca fug de ele si ma prefac ca nu exista, nu rezolv nimic. Frica este o emotie pe care nu am cum sa o ignor si cand vreau sa fac un lucru, pur si simplu ii dau voie fricii sa fie cu mine. Nu ma prefac ca nu exista.

Mi se pare ca suntem foarte grabiti tot timpul. Se aduna foarte multe emotii pe care nu ne permitem sa le simtim si apoi suntem plini de frustrari. Pur si simplu nu mai putem si suntem coplesiti. De ce simti ca nu mai poti? Pentru ca nu te-ai descarcat, nu ai trait emotiile si ele nu s-au consumat. Emotia nu dispare pana cand nu ii dai voie sa existe, pentru ca apoi sa plece. Ne gandim ca daca nu ne permitem sa le simtim nu este nicio problema, insa ele ne amortesc atunci cand se acumuleaza prea multe.

Prin meditatie le dai spatiu emotiilor sa existe

In trecut (si uneori mai fac asta si acum), cand treceam printr-un moment dificil, ma duceam acasa, ma asezam pe canapea, inchideam telefonul – pentru ca tendinta este sa iei telefonul, sa intri pe Instagram sau sa suni pe cineva pentru a-ti distrage atentia – si stateam, pur si simplu, si lasam emotia sa existe. Tentatia mea de a face altceva era imensa. Emotia aparea, plangeam, apoi ma simteam eliberata, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

10 lucruri pe care le-am invatat in terapie de-a lungul anilor

Adevarul este ca de multe ori ne disociem. Daca emotia e foarte puternica, ne prefacem ca nu exista. In momentul in care suferi o pierdere si nu simti tristete, in mod evident te-ai disociat, pentru ca e normal sa simti acea tristete.

Am trait o experienta care mi-a aratat clar ca emotiile isi fac loc catre suprafata atunci cand te astepti mai putin. Am avut o perioada cand petreceam foarte mult timp in America. Stateam o luna aici si o luna acolo. La un moment dat am fost nevoita sa muncesc foarte mult ca sa pot pleca. Am ajuns acolo, la o ora de yoga, si in timpul sedintei de yoga am inceput sa plang puternic. Emotiile isi gasisera spatiul in care sa se manifeste. Pentru ca noi suntem atat de ocupati, incat nu le lasam loc sa iasa.

Oricat ai ascunde emotiile, ele nu dispar. Raman acolo si in timp somatizezi si ies la suprafata ca niste monstri – ajung sa se manifeste prin diverse afectiuni ale corpului. Iar daca nu iti exprimi des emotiile nu ai acest exercitiu. Meditatiile te ajuta sa le identifici prin ghidarea oferita prin intermediul vocii si a muzicii pe care am ales-o. E un complex de factori care te ajuta sa scoti emotia la suprafata si sa-i dai voie sa existe si sa fie consumata.

Prin tehnici de vizualizare ghidata, mindfulness si exercitii special gandite, vei invata sa-ti recunosti, sa-ti onorezi si sa-ti reglezi emotiile. Este un parcurs de redescoperire a fortei tale interioare si a intelepciunii ce se ascunde in acceptarea si procesarea emotiilor.

Programul include 12 meditatii ghidate la care ai acces pe viata. Poti asculta meditatiile oricand – pe computer, telefon, tableta sau televizor. Am creat Programul de meditatii pentru gestionarea emotiilor puternice ca o calatorie spre pacea interioara.

Iti propun sa incepem impreuna aceasta calatorie.

Te imbratisez,
Andreea