Opreste-te si citeste pana la final. Stii ce este rusinea si cat de mult iti afecteaza viata?

1
De Andreea Raicu
13 dec. 2023

Brene Brown descrie rusinea ca fiind „o emotie puternica si primara, care ne face sa ne simtim nesemnificativi, inadecvati si gresit din punct de vedere al valorii noastre ca fiinte umane”.

Este o emotie care a ajuns sa fie parte din noi, incat nici macar nu ne dam seama cand apare.

Putem observa acest lucru cel mai des in social media, unde se promoveaza perfectiunea in toate formele: in modul in care arata femeile, familiile, casele, vietile. Totul pare minunat si fara greseala, iar acest lucru poate duce la frustrare pentru ca nu te simti la fel, indiferent cat de mult ai incerca, sau pentru ca viata si familia ta nu se potrivesc cu imaginea din poze.

Exista cercetari care sugereaza ca  noi, femeile, suntem mai predispuse sa simtim rusinea intr-o masura mai mare decat barbatii. Nu e de mirare, gandindu-ne ca femeile cu riduri sau cu cateva fire de par alb sunt considerate trecute, in timp ce barbatii in aceleasi situatii sunt considerati sexy. Cateva kilograme in plus la barbati sunt acceptate, dar la femei, in niciun caz.

Relatiile autentice sunt cheia fericirii, dar incep intotdeauna cu intelegerea profunda a propriilor tale nevoi si dorinte

Acest lucru face ca noi, femeile, sa nu fim multumite de cum suntem. Rusinea in cazul femeilor apare predominant cand vine vorba despre:

  • felul in care arata, din cauza standardelor sociale total nerealiste
  • sexualitate, legata de dorintele si nevoile sexuale
  • maternitate, cand ai senzatia ca nu poti vorbi despre provocarile pe care le ai pentru ca vei fi judecata
  • cariera si aspiratiile profesionale, pentru care vei fi judecata pentru ca le pui inainte de alte lucruri din viata ta
  • sanatatea mentala, despre care nu poti vorbi din frica de a nu fi considerata puternica.Stiu cum se simte aceasta presiune, care uneori ai senzatia ca te sufoca. Si tocmai de aceea vreau sa iti spun ce m-a ajutat pe mine.

Compasiune

 

Inlocuieste agresivitatea cu blandetea cand vorbesti cu tine. Nu lasa vocea critica din mintea ta sa iti conduca viata. Aminteste-ti sa-ti vorbesti asa cum i-ai vorbi unei prietene apropiate. Ei nu i-ai spune niciodata ca nu este suficient de frumoasa, suficient de buna sau de inteligenta. Prin urmare, tie de ce ti-ai spune constant toate acestea?

10 lucruri pe care le-am invatat in terapie de-a lungul anilor

Constientizare

 

De fiecare data cand ai standarde nerealiste, fie ca sunt sau nu influentate de social media, analizeaza-le cu atentie si incearca sa revii la realitate. Gestioneaza asteptarile nerealiste si aminteste-ti ca perfectiunea este doar un mit, o ideea toxica ce are capacitatea de a-ti paraliza fiecare actiune.

Acceptare

 

Invata sa accepti cine esti si ce iti doresti. Numai dupa ce te accepti exact asa cum esti vei putea sa duci o viata fericita si implinita. Vorbeste despre asta cu oamenii in care ai incredere si ai sa fii surprinsa de raspunsul pe care il vei primi. Oamenii adora vulnerabilitatea.

Cunoasterea valorilor tale

 

Astfel vei sti exact ce decizii sa iei. Vei intelege ca valorile tale trebuie puse intotdeauna pe primul loc si nu vei permite nimanui sa le incalce.

Cere ajutor atunci cand simti ca ai nevoie

 

Te va face sa te simti si mai puternica. Vulnerabilitatea este ceea ce m-a ajutat sa ma descopar cu adevarat, sa ma inteleg mai bine si in acelasi timp sa formez conexiuni autentice, sincere.

Cum depistezi un narcisist, pana nu e prea tarziu. Semnele care il dau intotdeauna de gol

Creeaza-ti un ritual zilnic de activitati care sa te echilibreze, incarce si sa te faca sa te simti bine

 

Adopta obiceiuri sanatoase cand vine vorba de mancare, somn, exercitii fizice si relatii. Grija pe care ti-o oferi tie insati, fie ca este fizica, mentala sau spirituala, reprezinta o forma de iubire. Si numai atunci cand te iubesti pe tine ii poti iubi cu adevarat si pe ceilalti.

Te imbratisez,

Andreea