5 pasi simpli prin care poti inceta sa mai fii „people pleaser”

1

Cum se naste acest comportament si cum il poti combate, conform terapeutilor.

Ce este mai exact un „people pleaser”? In cartea sa „Making Peace With Your Parents”, psihologul Dr. Harold Bloomfield a inventat termenul „Capcana aprobarii” pentru a descrie persoanele care se straduiesc sa se asigure ca altcineva este fericit, in detrimentul fericirii lor. Acestia cauta aprobarea celorlalti din cauza unor probleme nerezolvate cu parintii lor.

Cand devii o persoana care multumeste oamenii dezvolti un mecanism de protectie in fata suferintei si a respingerii.

Este posibil sa fi invatat sa fii o persoana care multumeste oamenii din cauza fricii de a pierde aprobarea celorlalti. Frica de respingere sta adesea la baza tendintei unei persoane de a se apleca pentru a-i multumi pe altii – uneori in detrimentul fericirii sale. Desi este admirabil sa fii o persoana pe care ceilalti se pot baza, mereu atenta la nevoile celor din jur, risti sa te pierzi pe tine din dorinta de-i multumi pe toti.

Cum poti sa nu mai fii „people pleaser”

Din pacate, aceasta tendinta poate crea premisele unor limite nesanatoase in relatii. In timp, acest lucru poate afecta sentimentul de valoare de sine si vei avea parte de suferinta si frustrare.

Vestea buna este ca poti sa iti schimbi comportamentul, urmand cinci pasi.

Ce se ascunde in spatele nevoii de a fi draguta cu toata lumea – explicatiile psihoterapeutului

1. Examineaza-ti experientele din copilarie si modul in care este posibil sa-ti fi ignorat propriile nevoi pentru a cauta aprobarea celorlalti

Terapia si meditatia te pot ajuta in acest proces. Daca, inca de la o varsta frageda, ti-ai format un obicei din a fi pe placul oamenilor, e firesc sa nu stii cum sa te comporti altfel. Doar observandu-te si devenind constienta de emotiile tale vei reusi sa iti schimbi atitudinea.

2. Fa o lista a lucrurilor care sunt importante pentru tine

Stii care este culoarea preferata a prietenei cele mai bune, ce inghetata mananca partenerul de viata si ce cuvinte sa folosesti sau sa nu folosesti in relatia cu parintii, seful, colegii. Dar pe tine te cunosti? Stii, cu adevarat, ce conteaza pentru tine? Invata sa delimitezi lucrurile care te caracterizeaza in mod real de cele pe care le faci pentru a fi pe placul oamenilor.

Scrisul intr-un jurnal te poate ajuta sa realizezi aceasta lista, pe care o poti citi oricat de des ai nevoie sa-ti amintesti cine esti.

3. Invata sa accepti respingerea

Unul dintre motivele principale pentru care oamenii devin „people pleaser” este frica de respingere sau de a fi judecati. Invata sa accepti ca nu poti controla reactiile altora si ca este perfect normal ca unele persoane sa nu fie de acord sau sa nu te accepte asa cum esti. In cele din urma, ceea ce conteaza cel mai mult este cum te simti tu in legatura cu tine insati, nu cum te percep ceilalti.

4. Intelege ce ti se intampla

Potrivit autoarei Darlene Lancer, platim un pret atunci cand suntem o persoana care face pe plac oamenilor.

Ea scrie: „Toata lumea incepe in viata dorind sa fie in siguranta, iubita si acceptata. Este in ADN-ul nostru. Unii dintre noi isi dau seama ca cel mai bun mod de a face acest lucru este sa lase deoparte ceea ce ne dorim sau simtim si sa permita ca nevoile si sentimentele altcuiva sa aiba prioritate. Acest lucru functioneaza pentru o vreme. Pare firesc si exista mai putin conflict exterior, dar conflictul nostru interior creste. Daca am vrea sa spunem nu, ne simtim vinovati si ne putem simti resemnati atunci cand spunem da. Suntem terminati daca o facem si terminati daca nu o facem.”

Traieste prezent, constient si invata in fiecare zi cum sa schimbi tendinta de a fi people pleaser. Cu mult exercitiu vei reusi sa iesi din aceasta bucla si sa traiesti libera.

10 semnale de alarma ca lasi oamenii sa te calce in picioare si cum sa incetezi acum

5. Nu uita sa fii sincera cu partenerul, membrii familiei si prietenii in legatura cu propriile nevoi

Nu esti responsabila pentru nimeni altcineva in afara de propria ta persoana. Invata sa te pui pe primul loc si nu te teme sa-ti spui dorintele sau nevoile.

Foto: freepik.com