10 semnale de alarma ca lasi oamenii sa te calce in picioare si cum sa incetezi acum

1
De Cristiana Astefanoaiei
15 aug. 2023

Ce inseamna sa fii un people pleaser si cand stii ca le permiti oamenilor prea mult? Ai grija sa nu fii calcata in picioare!

Exista semnale de alarma care iti arata cand le permiti celorlalti prea mult! Limitele sunt acele reguli nescrise pe care toata lumea le are pentru a se proteja de comportamentul altor persoane si pentru a-si satisface dorintele si nevoile. Este foarte important sa ai un „gard” in jurul comportamentelor pe care le faci si a celor pe care le consideri acceptabile din partea celorlalti.

Atunci cand ii lasi pe ceilalti sa iti depaseasca limitele, rezultatele sunt anxietatea si nefericirea. Asta include toate tipurile de relatii, fie ca sunt romantice, platonice sau orice altceva intre ele.

10 semne ca lasi oamenii sa te calce in picioare

A face ca oamenii „sa te calce in picioare” inseamna sa le permiti celorlalti sa te trateze prost, fara respect sau sa profite de bunatatea si generozitatea ta fara sa te aperi sau sa stabilesti limite. Recunoaste aceste semnale si ia masuri pentru a schimba situatia in favoarea ta.

Le faci intotdeauna pe plac celorlalti? 6 pasi care te ajuta sa nu mai fii people-pleaser

1. Te simti lasata la o parte

Dai mai mult decat ar trebui sa dai in mod rezonabil, iar apoi astepti ceva in schimb? Muncesti extra la serviciu, dar nu vezi rasplata? Esti trup si suflet pentru a-ti multumi partenerul de viata, dar el nu-ti intoarce favorurile?

Aceasta problema este legata de limite, deoarece daca te-ai fi retras din daruire atunci cand ai vazut o lipsa de apreciere sau de reciprocitate, nu ai fi ajuns intr-o astfel de situatie.

2. Esti „alergica” la a spune „nu”.

Iti este greu sa spui „nu”? Fie ca oamenii cer in mod regulat lucruri pe care nu au de ce sa ti le ceara, fie ca ai tendinta de a face pe plac oamenilor (sau ambele).

Noi ii invatam pe oameni cum sa se poarte cu noi. Atunci cand nu spui „nu”, le transmiti oamenilor ca ceea ce fac e acceptabil.

3. Te afli in mod constant in situatii neplacute

Acesta este un alt semn ca limitele tale nu sunt puternice sau consolidate.

Daca le permiti oamenilor sa treaca linia de demarcatie, inseamna ca ai limite care sunt incalcate. S-ar putea sa nici nu realizezi ca limitele sunt problema, ci doar ca te simti prost din moment ce oamenii din viata ta continua sa depaseasca limitele.

4. Dai vina pe altii

Simti ca alte persoane sunt in mare parte responsabile pentru ranile tale? Invinovatirea celorlalti este un semn ca fie le permiti oamenilor sa-ti incalce limitele, fie acestea nu au fost ferme de la bun inceput.

Odata ce incepi sa iti asumi mai multa responsabilitate pentru rolul tau in fiecare situatie, devine mai usor sa vezi unde nu ti-ai onorat limitele.

5. Ai probleme in a-ti exprima sentimentele, nevoile si dorintele

In lista de semnale de alarma ca ai putea fi un people pleaser, acest punct este extraordinar de important. Daca te afli in dificultate in a-ti satisface nevoile intr-un mod rezonabil, folosind o comunicare clara, s-ar putea sa fie vorba despre tine.

Cand vei ajunge sa te cunosti, sa te accepti si sa te iubesti asa cum esti, atunci vei transmite lumii mesajul ca nu te mai lasi calcata in picioare, caci tu esti stapana vietii tale.

8 metode prin care sa-ti cresti stima de sine. Al treila punct iti va da un imbold instantaneu

6. Presupui ca oamenii isi vor schimba singuri comportamentul

Daca te-ai trezit dorindu-ti si sperand ca cineva iti va veni in ajutor, doar ca te dezamageste in mod constant, ai asteptari prea mari. Oamenii nu isi vor schimba singuri comportamentul pentru ca nu isi dau seama ca fac ceva gresit, atat timp cat tu le accepti comportamentul.

7. Nu te simti auzita

Daca se asteapta de la tine sa fii alaturi de prietenii sau partenerul tau si sa ii asculti fara intrerupere cand au nevoie sa vorbeasca cu cineva, ar trebui ca si ei sa fie dispusi sa faca acelasi lucru pentru tine atunci cand ai nevoie sa iti impartasesti sentimentele.

Nu este corect ca ei sa ia sprijinul tau ca pe ceva de la sine inteles, in timp ce iti resping propriile probleme sau nu iti acorda atentia pe care o meriti atunci cand treci printr-o perioada dificila. Acest tip de comportament unilateral poate fi considerat egoist si nedrept intr-o relatie de orice fel.

8. Esti invizibila… pana cand au nevoie de ajutorul tau

Acesta este un semn destul de evident ca se profita de tine. S-ar putea sa observi ca oamenii iti cer frecvent ajutorul, fie ca este vorba de imprumuturi de bani, fie ca iti cer sfaturi pentru cariera sau ca iti cer ajutorul fara sa ofere nimic in schimb.

In orice relatie sanatoasa, ar trebui sa existe un echilibru intre a da si a primi, ambele parti sprijinindu-se reciproc si aratand o grija si un interes autentic pentru viata celuilalt. Daca observi ca tu esti mereu cea care daruieste, este un semn ingrijorator ca s-ar putea sa profite de bunatatea si generozitatea ta.

9. Tu esti planul de rezerva

Daca vreodata constati ca esti a doua optiune, este un semn rau. Daca prietenii sau partenerul tau prefera sa iasa cu altcineva in locul tau, realizeaza ca nu ar trebui sa fii o optiune in relatiile tale, ci mai degraba ar trebui sa fii o prioritate.

Daca esti exclusa de la un eveniment sau esti aleasa cand altcineva nu poate participa, opreste-te imediat. Nu trebuie sa te multumesti sa fii „rezerva”.

Ce se ascunde in spatele nevoii de a fi draguta cu toata lumea – explicatiile psihoterapeutului

10. Schimbi limitele

Schimbarea limitelor este atunci cand iti adaptezi limitele pentru a te adapta la nevoile altor persoane.

Daca prietenilor sau partenerului tau nu le place o limita, o schimbi sau, chiar mai rau, scapi de ea cu totul. Acest lucru nu este sanatos. Limitele tale sunt stabilite doar de tine pentru a te proteja, nu pentru a face pe placul celorlalti.

Daca te confrunti cu aceste 10 lucruri, este timpul sa examinezi ce fel de comportament ai continuat sa permiti in viata ta si sa dezvolti mai multe limite sanatoase.

Poti fie sa continui sa fii victima oamenilor care iti incalca limitele, fie sa incepi sa stabilesti consecinte atunci cand incepi sa simti ca nu ti se indeplinesc dorintele si nevoile.

Foto: freepik.com