5 motive pentru care preferam sa ignoram semnalele de alarma, in loc sa le confruntam

1
De Irina Constantin
3 apr. 2022

Ceva nu este in regula si chiar intuiesti despre ce e vorba. Vezi acel „red flag” de la distanta, insa alegi sa nu-l bagi in seama. In timp, ti se confirma exact ceea ce banuiai si te intrebi de ce nu ai actionat mai devreme.

De ce ignoram semnalele de alarma chiar si atunci cand ele sunt atat de evidente? O intrebare frecventa, care apare mai ales dupa ce am platit pretul. Pretul neascultarii, pretul ignorantei cand vine vorba despre semne ca lucrurile nu sunt chiar asa cum ne imaginam.

Motivele pentru care alegem sa ignoram aceste semnale de alarma sunt dintre cele mai diverse si, chiar daca nu crezi initial, ele au o logica.

1. Ne este frica de cum ne-ar putea afecta acestea relatiile

Adesea, constientizarea si acceptarea unui semnal de alarma presupun confruntarea persoanei in legatura cu care ai simtit semnele. De cele mai multe ori, avem tedinta de a ne feri de conflict, pentru a nu-i supara pe ceilalti si pentru a nu ne periclita relatiile, fie ca este vorba despre partener, familie sau prieteni.

Astfel, in loc sa ne ocupam de red flag-ul descoperit, il ignoram si ne prefacem ca relatia noastra este minunata. Doar astfel o putem trai fara teama puternica de a o pierde.

Cele 3 mari frici emotionale ale barbatilor, dezvaluite de un barbat

2. Nu avem incredere in capacitatea proprie de a impune limite

Ai observat un semn, dar parca ceva te retine. Nu vrei sa actionezi tocmai pentru ca ai impresia ca nu vei putea pune limite. Iti imaginezi deja cum incerci, dar esuezi. Si cum esecul personal este mai dureros decat simpla ignorare a unui red flag, deja ne este clar de ce optezi pentru a doua varianta, nu-i asa?

3. Nu vrem sa fim respinsi din cauza limitelor pe care incercam sa le stabilim

De regula, drumul de la descoperirea unui red flag este clasic. Mai intai observi, constientizezi, apoi integrezi si adresezi. Cand adresezi un red flag, persoana vizata se poate simti lezata. Si, de cele mai multe ori, chiar asa este. Teama de a fi respinsa de cineva pentru ca ai avut curajul sa adresezi o problema este paralizanta uneori si oricine o poate simti.

4. Am invatat sa asociem iubirea cu sacrificiul si suferinta

Pana acum, am vorbit despre ignorarea unui red flag. In cazul de fata, este vorba despre confundarea unui red flag cu altceva. Unii dintre noi au invatat, inca de mici copii, ca iubirea inseamna sacrificiu personal, suferinta, lacrimi si suspine. Ni s-a spus, in mod direct sau voalat, ca trebuie sa trecem prin foc daca iubim cu adevarat.

Astfel, cand un red flag apare, nu iti faci griji pentru potentialul periculos al acestuia. Din contra, il folosesti ca argument pentru o dragoste intensa, pentru o relatie care te face sa lupti si sa te zbati. Exact asa cum ai fost obisnuita.

Cum iti antrenezi creierul pentru a fi mai spontana in viata de zi cu zi

5. Vrem sa fim persoana perfecta indiferent de consecinte

Multe femei ignora semnalele de alarma pentru ca, mai presus decat orice, isi doresc sa fie iubitele perfecte. Ideale, fara de greseala, dispuse sa lupte si sa se agite pentru relatie. In aceste cazuri, ele renunta la confortul si la fericirea personala, de dragul perfectiunii – o capcana periculoasa pe care ar fi indicat sa o eviti cu orice pret!

Foto: depositphotos.com