De ce te atrag barbatii toxici, rai si indisponibili emotional

1
De Cristina Tudor
9 apr. 2024

Nu este un mit ca femeile sunt atrase de „baietii rai”. Mai nou, exista chiar si o explicatie stiintifica pentru faptul ca multe femei sunt seduse de barbati toxici sau indisponibili din punct de vedere emotional.

Se pare ca, pe langa factorii psihologici implicati, exista o ”programare” la un nivel mai profund. biochimic, pentru care o femeie este fascinata de barbatul care o trateaza cu indiferenta sau nu se poarta bine cu ea. Aceasta atractie este asemeni unei dependente de droguri, la fel de coplesitoare si de distructiva.

Deci, daca te indragostesti de un barbat indisponibil emotional, de un partener toxic, cu tendinte narcisiste sau sociopate ori, pur si simplu, de un artist cu aere de idol, trebuie sa stii ca esti ”impinsa” spre o astfel de relatie periculoasa de o serie de substante si hormoni din creierul tau. Mai mult decat atat, cu cat acest tip de partener se poarta mai rau cu tine, cu atat dependenta ta devine mai puternica. Jocurile sale, in care ba iti acorda o atentie excesiva, ba se retrage emotional amplifica si mai mult acest efect.

Cum te determina substantele din creier sa te atasezi de indivizi toxici

Iata cateva dintre substantele care creeaza un adevarat cockteil, ce te conditioneaza sa te atasezi de o anumita persoana, indiferent cat de mare este suferinta pe care ti-o va produce.

Dopamina

Experientele intense, precum o intalnire de neuitat, faptul de a te simti in centrul atentiei, gesturile romantice, flatarile, o partida foarte reusita de sex, toate acestea determina eliberarea de dopamina din creier. Acest neurotransmitator controleaza centrii placerii si ai recompensei, generand asocieri intre partenerul romantic si ideea de placere, ba chiar de supravietuire.

Atunci cand ai o relatie cu un barbat indisponibil emotional sau toxic, fluxul de dopamina din creier este intermitent, fixandu-ti foarte clar in memorie momentele bune, cand partenerul iti da atentie si care sunt atat de intense, incat nu poti renunta la legatura distructiva. Te afli in aceeasi postura cu un dependent de jocuri de noroc, care continua sa joace, pentru ca a castigat de cateva ori, deli riscul de a pierde este mult mai mare. Citeste continuarea pe divahair.ro.

Foto: Freepik.com