Daca raspunzi cu „DA” la aceste 9 intrebari ai o siguranta emotionala mai mare decat restul oamenilor

1

Acest test te poate ajuta sa afli care sunt punctele tale forte, dar si unde mai ai de lucrat.

Dr. Cortney S. Warren este psiholog la Harvard si considera ca persoanele care au siguranta emotionala traiesc viata autentic si isi respecta propriile valori si credinte.

In calitate de psiholog format la Harvard, a observat cum „siguranta emotionala ii poate ajuta, de asemenea, pe oameni sa aiba mai multa recunostinta pentru lucrurile bune din viata lor, precum si sa fie mai creativi, mai spontani si mai liberi.”

9 intrebari de la psiholog pentru a observa cum te raportezi la emotii

Daca raspunzi afirmativ la toate sau la majoritatea, inseamna ca esti stapana pe ceea ce simti. Daca nu raspunzi cu „DA”, inseamna ca poti sa incepi procesul de dezvoltare personala pornind de la ele.

1. Poti asculta perspective diferite cu care nu esti de acord?

Persoanele sigure din punct de vedere emotional sunt capabile sa asculte alte puncte de vedere fara a reactiona la ele intr-un mod agresiv.

In loc sa se duca la lupta, exista o explorare flexibila, empatica si lipsita de prejudecati a realitatii altei persoane – chiar si in perioadele de conflict si dezacord”, explica psihologul.

2. Poti stabili limite sanatoase?

Siguranta emotionala este asociata cu cunoasterea de sine si cu stabilirea de limite bazate pe valorile tale.

Cum sa stabilesti limite sanatoase cu familia, fara sa ii ranesti pe cei dragi

3. Poti recunoaste cand gresesti?

Cu totii gresim uneori, dar poate fi foarte dificil sa recunoastem acest lucru. Persoanele sigure din punct de vedere emotional pot recunoaste cand au gresit, isi asuma responsabilitatea si isi cer scuze pentru actiunile lor.

4. Iti cunosti valorile si convingerile de baza?

Siguranta emotionala este asociata cu autenticitatea, cu cunoasterea propriilor valori si cu un mod de a actiona in concordanta cu acestea in toate situatiile de viata”, explica psihologul Dr. Cortney S. Warren.

5. Poti sa-ti exprimi emotiile negative cu respect?

A fi sigura din punct de vedere emotional inseamna sa-ti comunici sentimentele intr-un mod respectuos, care se concentreaza pe experienta ta interna.

Adesea, acest lucru se reflecta prin utilizarea afirmatiilor de tipul „eu”, cum ar fi „simt” sau „cred”, in loc sa dai vina pe altii pentru circumstantele tale.

Emotiile nu dispar, sunt permanent in interiorul nostru. Cum am invatat sa le gestionez

6. Poti accepta criticile celorlalti?

Inseamna ca ai un simt al sinelui puternic, care ia in considerare perspectivele si opiniile altor persoane cu privire la abordarea ta asupra lucrurilor, fara sa le iei personal.

7. Ai incredere ca vei fi bine, indiferent de provocarile care apar in calea ta?

Dr. Cortney S. Warren, psiholog, detaliaza: „Persoanele sigure din punct de vedere emotional stiu ca viata poate fi dificila si au o acceptare generala a faptului ca vor face fata greutatilor pe masura ce acestea apar. De asemenea, au un sentiment profund de recunostinta pentru ceea ce este important pentru ei, ceea ce ii ajuta sa treaca peste momentele dificile.”

8. Poti sa te opresti dintr-o reactie impulsiva?

Persoanele sigure din punct de vedere emotional tind sa fie abilitate in a-si alege in mod deliberat raspunsurile la situatiile dificile. Daca esti capabila sa constientizezi ca prima reactie nu este cea potrivita, inseamna ca esti in controlul emotiilor tale.

9. Te straduiesti in mod continuu sa te schimbi si sa te dezvolti?

Cele mai sigure persoane din punct de vedere emotional au o apreciere pentru calatoria vietii si pentru procesul de evolutie in timp. Nu le este teama sa imbratiseze schimbarea. Ele gasesc bucurie si satisfactie in ideea de a invata si de a deveni cea mai buna versiune a lor”, concluzioneaza psihologul.

Foto: Freepik.com