Motivele psihologice pentru care suntem interesate de persoanele care ne ignora

1
De Cristiana Astefanoaiei
29 iul. 2023

Cu siguranta ai cazut si tu prada acestei capcane: ti s-a parut mai interesant un barbat care nu te baga in seama, fata de unul care ti-ar fi dat si luna de pe cer. Exista motive bine intemeiate pentru care iau nastere aceste scenarii.

Persoanele care ne ignora ni se par mai interesante. Fostii care ne-au frant inimile inca ne atrag ca un magnet. Barbatii reci sunt cateodata singurii pe care ii vedem in multime. De ce? Ei bine, exista mai multe explicatii.

De ce ne atrag persoanele care ne ignora?

Aceasta fenomen, adesea numit „efectul de atractie inversa” sau „lucrul greu de obtinut”, poate fi rezultatul unor mecanisme psihologice complexe.

Fenomenul atractiei inversate se refera la tendinta noastra de a fi atrasi de persoane care par mai putin interesate de noi. Acest lucru poate fi legat de dorinta de a castiga aprobarea sau afectiunea persoanelor care par mai putin disponibile emotional sau fizic. Uneori, dorim sa demonstram ca suntem suficient de valoroase pentru a schimba atitudinea lor fata de noi.

7 obiceiuri mici care te fac mai atractiva. Nu ai ghici aceste lucruri!

Scaderea certitudinii

Cand o persoana ne ignora sau ne arata mai putin interes, certitudinea noastra cu privire la starea lor emotionala sau interesul lor fata de noi scade. Aceasta incertitudine poate declansa un raspuns cognitiv numit „efectul Zeigarnik”, care consta in tendinta noastra de a ne concentra mai mult asupra persoanelor sau evenimentelor care raman nerezolvate sau incomplet explorate.

Efectul noutatii

Persoanele care ne ignora sau par mai putin interesate pot parea mai interesante datorita noutatii si misterului pe care il prezinta. Fiindca nu stim foarte multe despre ele, mintea noastra poate umple golurile cu imaginatie si anticipatii, crescand astfel interesul si atractia.

Autodefinirea

Atunci cand cineva ne ignora, putem percepe asta ca o amenintare la adresa propriei noastre valori si identitati. Astfel, ne concentram mai mult pe aceste persoane, incercand sa intelegem de ce nu suntem importanti pentru ei sau cautand aprobarea lor, in incercarea de a ne mentine stima de sine.

8 metode prin care sa-ti cresti stima de sine. Al treila punct iti va da un imbold instantaneu

Jocul puterii si controlului

Ignorarea poate fi perceputa ca un joc de putere si control in relatii. Cand cineva se distanteaza sau ne ignora, ne poate face sa simtim ca trebuie sa facem eforturi suplimentare pentru a castiga sau recastiga atentia lor, ceea ce poate alimenta interesul nostru si determinarea de a-i cuceri.

A fi atrasa de persoane care par mai putin interesate poate fi legat si de dorinta noastra de a depasi provocarile. Cand cineva nu ne ofera atentie imediata, putem fi motivati sa facem eforturi suplimentare pentru a-i castiga atentia si afectiunea, ceea ce ne ofera o satisfactie suplimentara atunci cand obtinem ceea ce dorim.

Relatiile anterioare sau experientele din copilarie

Uneori, atractia fata de persoane care ne ignora poate fi legata de experiente anterioare din viata. Daca am avut relatii dificile sau parinti care ne-au acordat mai putina atentie, acest tip de comportament poate deveni familiar si potential atragator pentru noi.

Motivul pentru care traumele din trecut ies la iveala in momentul in care esti intr-o relatie

Acestea sunt doar cateva dintre posibilele explicatii pentru care s-ar putea sa fii atrasa de cineva care nu e interesat de tine. Detecteaza care este motivul real pentru care aceasta persoana iti starneste interesul si incearca sa remediezi cauza, astfel incat sa incepi sa atragi in viata ta doar pe cine te merita cu adevarat.

Foto: depositphotos.com