Cum sa nu te mai gandesti obsesiv la ce cred ceilalti despre tine – sfaturile unui psiholog

1
De Cristiana Astefanoaiei
30 nov. 2023

Te ingrijorezi des in legatura cu parerea celorlalti, iar acest lucru te afecteaza? Exista metode prin care sa te detasezi.

Cu cat te relaxezi in privinta gandurilor legate de ceilalti, cu atat vei fi mai libera sa fii tu insati, spune Michael Gervais, doctor in psihologie si autor al cartii The First Rule of Mastery: Stop Worrying about What People Think of You.

Creierul nostru este conceput pentru supravietuire si scaneaza in mod constant mediul inconjurator pentru a gasi potentiale pericole. In trecut, daca eram dati afara din trib, era aproape ca o condamnare la moarte”, spune el.

Pentru a supravietui, creierul isi creeaza constant naratiuni pentru a incerca sa se adapteze la situatiile date.

Identifica motivele pentru care te ingrijoreaza parerea celorlalti

Probabil ca intr-un punct al vietii tale ti-ai luat un angajament ca vei fi placuta de ceilalti. O situatie sau o intamplare din copilarie, cel mai probabil, a declansat aceasta dorinta si acum esti atat de obisnuita sa actionezi doar in conformitate cu ce se asteapta de la tine, astfel incat nu mai reusesti sa iti gasesti propria identitate.

Incearca sa vezi in ce situatii iti pasa cel mai mult de ce cred oamenii. Atunci cand simti ca ingrijorarea se declanseaza, inlocuieste gandurile cu exercitii de respiratie si de autocompasiune. Te pot ajuta afirmatiile sau tehnicile de respiratie.

Vreau sa-mi onorez sinele meu sincer. Nu am de gand sa fiu imaginea a ceea ce ar putea crede ei despre mine”, spune psihologul Gervais.

12 afirmatii care iti vor calma anxietatea. Vei vedea schimbari daca le repeti in fiecare zi

Cauta in interiorul tau scopul adevarat al vietii si renunta la performanta

Psihologul Michael Gervais spune ca incepi sa te ingrijorezi ce cred cei din jur in momentul in care astepti validare. Te straduiesti sa ai performanta pe toate planurile pentru a impresiona pe cineva exterior.

Secretul, spune el, este sa descoperi care este scopul. Ce te face fericita, de fapt? Acel lucru care este bine ascuns in sinele tau interior. Acest scop te va ajuta sa te distantezi de parerile celorlalti si sa actionezi doar pentru binele tau.

Oamenii care se concentreaza pe scop si nu doar pe performanta se elibereaza de opiniile celorlalti, pentru ca scopul este atat de mare si important, incat nu mai conteaza altceva. Opiniile altora palesc in comparatie cu intensitatea unui scop care conteaza”, mai spune psihologul.

Sa nu-ti pese niciodata de ce spun oamenii din jurul tau

Daca esti atenta doar la ceea ce gandesc ceilalti, iti traiesti viata in termenii altcuiva, si nu in termenii tai. Ingrijorarea este strans legata de ceea ce ar putea gandi despre tine. Te impiedica sa fii autentica si sa dai tot ce ai mai bun in tine. Asadar, in loc sa te ingrijorezi pentru altii, invata sa traiesti pentru tine!

Foto: Freepik.com