Cum sa nu-ti mai pese atat de mult ce cred ceilalti despre tine, potrivit unui psihoterapeut

1
De Georgiana Dorobantu
26 sept. 2023

Tuturor ne pasa intr-o oarecare masura ce cred ceilalti oameni despre noi. Dar este posibil sa iti pese prea mult?

Se pare ca da. Daca esti deosebit de preocupata de modul in care esti perceputa de ceilalti, ar putea fi un semn de anxietate sociala sau de fobie sociala, spune pentru Make It psihoterapeutul Jenny Maenpaa.

Exista cateva semne comune care indica prezenta anxietatii sociale. Iata care sunt:

Repeti in minte iar si iar interactiuni sociale din trecut.
Presupui constant ca oamenii nu te plac.
Te gandesti adesea destul de mult la ce spun oamenii.
Pentru a mentine un control asupra imaginii tale, iti ascunzi sinele autentic.
Stai treaza noaptea gandindu-te cum sa gestionezi o interactiune sociala.
Simti tensiune in tot corpul cand ar trebui sa fii relaxata.
Simti ca iti bate inima cu putere, respiri superficial, nu te poti concentra, ai o stare de agitatie si dureri de stomac in timpul interactiunilor sociale.

Principalul lucru care ii impiedica pe cei mai multi oameni sa obtina succesul, potrivit unui psiholog de la Harvard

Cum sa gestionezi anxietatea sociala si sa nu iti mai pese atat de mult ce cred ceilalti despre tine:

 

1. Foloseste reformularea cognitiva

Situatiile pot fi interpretate in diferite moduri si de obicei prima poveste pe care ne-o spunem noua insine nu este intotdeauna si cea mai probabila.

Reformularea cognitiva inseamna sa iei cele mai anxioase ganduri ale tale si sa le adaugi o noua perspectiva. De exemplu, poate ca te-ai gandit: „Nu ma asteptam sa o cunosc pe sotia sefului meu aseara si mi se pare ca am spus numai prostii”.

Principala trasatura de personalitate asociata cu longevitatea, potrivit unui psiholog

Nu nega faptul ca ai cunoscut o persoana importanta si ca nu erai pregatita pentru asta, dar adauga o alta perspectiva: „Am fost luata pe nepregatite. Dar pentru ca discutia nu a durat decat cinci minute, probabil ca nu am spus nimic iesit din comun. In plus, mi s-a mai intamplat sa am astfel de interactiuni si totul a mers bine”.

2. Strange dovezi

Cere-ti sa iti dovedesti critica interioara. De exemplu, poate ca te-ai gandit „Colega mea a trecut pe langa mine si nu a spus nimic. Ma uraste”.

Daca iti asculti acest gand, vei incepe sa te comporti pe baza acestei presupuneri. Vei incepe sa o eviti, iar ea ar putea sa considere ca nu o placi si la randul ei sa te evite.

10 metode prin care sa iti cresti increderea in fortele proprii si sa te iubesti mai mult

In schimb, incearca sa gasesti dovezi clare care sa iti arate daca critica ta interiora este adevarata. Ti-a spus colega ta vreodata ca e ceva in neregula? Altcineva ti-a spus ca este o problema intre voi doua? Este posibil sa descoperi ca este doar o temere de-a ta.

Daca nu ai nicio dovada, aminteste-ti ca nu exista nicio dovada rationala ca te uraste si incearca sa actionezi pe baza acestei convingeri.

3. Pastreaza un dosar cu laude

Multi dintre noi ne pricem sa identificam atunci cand ceva trebuie corectat, dar nu si cand vine vorba de laude primite atunci cand ceva merge bine.

Poti sa faci capturi de ecran pentru texte si mailuri. Creeaza un dosar pe laptop, in email sau pe telefon in care sa pastrezi aceste laude. De fiecare data cand cineva iti spune ceva dragut sau are cuvinte de lauda despre tine, adauga in dosar.

Astfel, de fiecare data cand te simti anxioasa din punct de vedere social, vei avea la indemana validarea de care ai nevoie, pregatita sa-ti reaminteasca faptul ca acea voce rautacioasa din mintea ta este doar critica si atat.

In aceste momente, aminteste-ti ca nu trebuie sa te schimbi tu, ci trebuie doar sa-ti schimbi perspectiva.

Foto: freepik.com