Daca recunosti minimum 10 din aceste 15 simptome, suferi de anxietate sociala

1
De Irina Constantin
18 sept. 2022

Cand se transforma timiditatea si emotiile in anxietate sociala?

Multe persoane nu fac diferenta dintre a fi timid si a suferi de anxietate sociala. Ce-i drept, linia dintre cele doua este destul de fina. Cu toate acestea, cea din urma are cateva simptome specifice care, adunate, iti pot oferi o idee clara despre ceea ce simti cu adevarat.

Iata cum sa recunosti simptomele: daca te identifici in 10 dintre cele 15, este posibil sa suferi de anxietate sociala!

1. Simti frica de a fi judecata

Parerea celorlati este foarte importanta pentru tine si simti ca trebuie sa mentii o imagine buna, caci oamenii din jur te analizeaza si te judeca in permanenta.

Esti stresata sau suferi de anxietate? Iata cum sa faci diferenta!

2. Iti faci griji cu privire la aspectul tau fizic

Oare iti sta bine camasa? Nu cumva s-a descheiat un nasture? Daca pantalonii nu sunt suficient de frumosi? Daca in aceasta pozitie pe scaun ti se vede o parte a corpului pe care nu o placi? Toate aceste intrebari fac parte din spectrul neincrederii in propriul aspect.

3. Iti este greu sa vorbesti

Esti in mijlocul unei discutii de grup si ai avea ceva de spus, dar iti este dificil sa deschizi gura si sa vorbesti, din teama de a nu spune ceva gresit, exagerat, fals sau amuzant.

4. Te astepti mereu la ce este mai rau

Pornesti la drum cu reticenta, suspiciune si cele mai joase asteptari, indiferent de situatie. Te gandesti mereu la cel mai sumbru scenariu.

5. Simti o frica intensa ori de cate ori iesi in oras

Inainte de a interactiona cu persoane noi sau nu foarte apropiate, simti o senzatie intensa de frica, pe care nu ti-o poti explica.

Tehnici simple care amelioreaza instant starile de anxietate – 3 pasi explicati de un psiholog

6. Te analizezi si te judeci non-stop

Cata vreme te pregatesti sa mergi undeva, iti analizezi constant fiecare detaliu, fiecare cuta a hainelor, fiecare miscare si fiecare gest. Te judeci aspru pentru tot ce ti se pare imperfect.

7. Obisnuiesti sa anulezi planuri

Timiditatea te poate face sa te descurci mai greu in situatii ce presupun interactiune, insa anxietatea sociala te poate duce pana in punctul in care anulezi planurile din cauza ei si renunti la oportunitati importante.

8. Eviti contactul vizual

Fie ca porti o discutie complexa sau doar de complezenta, iti este foarte greu sa privesti interlocutorul in ochi, asa ca iti feresti privirea.

9. Repeti ceea ce urmeaza sa spui

Fie ca urmeaza sa ai o intalnire de business sau o intalnire cu altcineva, te surprinzi gandindu-te la ce vei spune si cum iti vei formula raspunsurile.

10. Vii tarziu si pleci devreme

Cand suferi de anxietate sociala, adesea vei fi prima persoana care pleaca de la un party si ultima care ajunge. Faci acest lucru pentru a scurta pe cat posibil interactiunea cu ceilalti.

5 activitati care te scapa de anxietate si de ce functioneaza

11. Bei alcool sau fumezi pentru a-ti stapani emotiile

Anxietatea te poate face, de multe ori, sa recurgi la consum de alcool, tigari sau la alte vicii – orice substanta care te poate relaxa fizic si mental.

12. Ai probleme de digestie inainte de interactiuni

Se spune ca teama si frica se simt in stomac, iar anxietatea nu face exceptie. Daca ai probleme digestive inainte sau in timpul evenimentelor sociale, este posibil ca nu timiditatea sa fie de vina, ci anxietatea sociala puternica.

13. Iti bate inima foarte tare

Timiditatea te poate face sa eviti contactul vizual si sa fii mai retrasa, insa anxietatea sociala se poate simti intens, sub forma de palpitatii.

14. Esti reticenta cand vine vorba despre dating

Daca nu esti deja intr-o relatie serioasa, anxietatea sociala te poate face sa ocolesti contextele romantice noi, sa eviti datingul si sa te feresti de situatii cu potential amoros.

15. Transpiri, ai un nod in gat sau iti tremura vocea

Toate aceste trei simptome fizice vin la pachet cu anxietatea sociala, asa ca, daca suferi de oricare dintre ele, ia in calcul cateva exercitii de respiratie si, daca simti nevoia, cateva sedinte de terapie.

Foto: depositphotos.com