Tehnici simple care amelioreaza instant starile de anxietate – 3 pasi explicati de un psiholog

1
De Cosmescu Elisabeta
7 iun. 2022

Poate ca nu de putine ori, evenimente neplacute din viata te-au lasat fara putere si ti-au dat acea nelinistite si dezamagire absoluta… E adevarat ca nu-i usor sa treci rapid peste perioadele cu turbulente, cand totul se destrama si e lipsit de sansa, insa ce poti face cu adevarat este sa constientizezi cat esti de puternica.

Cu totii avem in interiorul nostru acea forta imensa care ne ajuta sa depasim orice deceptie. Oricat de greu ti-ar parea acum sa crezi ca te poti ghida dupa sfaturile unui psiholog ca sa ajungi sa te simti mai bine, trebuie sa stii ca unele tehnici chiar au efecte uimitoare si te ajuta sa gestionezi mai bine episoade de panica care te trag in jos si te fac sa te simti si mai vulnerabila la starile cu vibratie joasa din sufletul tau.

Cum sa-ti autoexaminezi corect alunitele. Semne pe care nu trebuie sa le ignori, potrivit unui medic dermatolog

De pilda, stiai ca, o simpla schimbare de pozitie iti poate transforma profund strarea de spirit? Psihologul Aaron Alexander spune ca felul in care stam poate avea efecte majore asupra mintii noastre. „Problema e atunci cand acea pozitie se mentine si apoi tinde sa contureze caracteristicile pregnante ale personalitatii noastre.”

Acesta a explicat in cadrul podcastului Mindbodygreen ca pozitia pe care o adoptam cu precadere in perioadele nefase din viata noastra, ne impiedica sa ne bucuram de o stare buna.

„Constientizarea e deosebit de importanta pentru ca declanseaza dorinta de face schimbari benefice in viata noastra. O pozitie fixa mentinuta pe o perioada mai lunga e un stimul care ne poate da o stare potrivnica si atunci de ce sa nu ne schimbam atitudinea? Sa ne propunem sa ne educam stimulii inseamna sa-i facem sa lucreze in favoarea noastra”, a explicat psihologul Aaron Alexander in cadrul podcastului.

Factorul ascuns care nu te lasa sa dormi noaptea, potrivit unui somnolog

Fii mai atenta la postura ta

Poate ca e prima oara cand auzi asta, dar postura ta chiar poate ameliora starile de anxietate. Psihologul Alexander face referire in cadrul podcastul sau la un studiu realizat in 2017. Acesta demonstreaza ca 86% dintre studenti au trecut mai usor peste perioada grea a examenelor, accesand in momentele de relaxare amintiri lor placute, insa „in pozitie verticala, in fata unei surse de lumina, de preferat fereastra, cu spatele si capul drept.”

Specialistul a mai spus ca atunci cand suntem culcati pe o parte, starile depresive si cele de anxietate tind sa ne acapareze mai usor.

„Conchizand, pozitia corpului iti poate influenta total starea de spirit. Daca corpul tau este jos atunci si mintea ta va ramane blocata pe starile de anxietate. Acest feedback pe care postura il transmite sistemului nervos poate fi corectat nu doar cu ajutorul gandirii pozitive, ci si prin pozitia coloanei tale. Cu cat stai mai dreapta, cu atat mai mult vei permite corpului sa primeasca gandurile pozitive pe care i le transmiti.”

Relaxeaza-ti mintea ascultand sunetul linistitor al unui foc arzand

Ai observat vreodata cat de relaxant este sunetul unui foc arzand in semineu (exista zeci de aplicatii mobile care genereaza acest sunet linistitor)? „Starile de axietate devin mai puternice spre finalul zilei, dar nu te ingrijora. Le poti estompa efectul, ascultand sunetul focului. Imagineaza-ti cum flacarile cuprind lemnele din semineu, cum trosnesc si cat de calda este ambianta. Studiile arata ca aceste sunete stimuleaza puterea psihica de refacere. Focul e o arma ancestrala impotriva tuturor fricilor. Stramosii nostri o foloseau atunci cand se vroiau sa alunge pradatorii. Aceasta traire se afla ADN-ul nostru. Focul chiar e un remediu capabil sa actioneze ca un antidepresiv pentru noi, scazand tensiunea arteriala.”

Obiceiul extrem de sanatos pe care il practica zilnic un cardiolog pentru o inima mai puternica

Intotdeauna priveste inainte!

Asa cum corpul are nevoie de o postura dreapta pentru a fi capabila sa depaseasca blocajele impuse de starile de anxietate si privirea trebuie sa rezoneze cu aceasta. „Ochii sunt o prelungire a sistemului nervos. Atunci cand ai o privire fixa, pupilele incep sa se dilate si automat nivelul de adrenalina creste. Somatic, corpul simte ca e in pericol si atunci incepi sa te simti anxios, apoi inima incepe sa bata mai tare. De asemenea, cand te uiti in jos, mintea genereaza mai multe ganduri negative si aparitia starilor de vlaguiala specifice depresiei e inevitabila. Dar, uitadu-te inainte, nu faci nimic altceva decat sa-ti resetezi mintea si sa o faci sa se trezeasca din starile de panica. Ii induci trezirea si creativitatea de a gasi noi cai de supravietuire. Priveste in larg ori de cate ori simti ca gandurile si fricile te apasa. Relaxeaza-ti ochii pentru linistea mintii tale”, afirma psihologul Aaron Alexander.

Foto: depositphotos.com